ΔΗΚΟ: Έχουμε εισηγηθεί τη σύσταση ενός Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος Νικόλας  Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ευχαρίστησε αρχικά την ελληνική Κυβέρνηση και κυρίως για τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για τη στήριξη στις προσπάθειες λύσης, αλλά ιδιαίτερα για τη στάση αρχών που τήρησαν στις διαπραγματεύσεις στον Κραν Μοντάνα.

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, κατά τις διαπραγματεύσεις η ελληνική πλευρά για ακόμα μια φορά επανέλαβε τη θέση για μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατό, η οποία αποτελεί πλέον εθνική γραμμή τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, εξέλιξη που οφείλεται στην ελληνική κυβέρνηση και κυρίως στον Νίκο Κοτζιά.

«Η δική μας προσέγγιση σήμερα ήταν πως πρέπει να επικεντρωθούμε στη διαχείριση της επόμενης μέρας, καθώς είναι πλέον βέβαιο ότι η Τουρκία θα κλιμακώσει την ένταση, θα προχωρήσει με τις δικές της μεθοδεύσεις σε μια προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους αλλά και υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.

Παράλληλα, τόνισε πως οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να προχωρήσουν και πως η συνεργασία με την Ελλάδα πρέπει να συνεχιστεί και να αναβαθμιστεί έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε τα εθνικά μας συμφέροντα.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εμείς σήμερα έχουμε εισηγηθεί τη σύσταση ενός Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, το οποίο θα έχει ως καθήκον τη συνεργασία σε σημαντικά θέματα και ζητήματα που αφορούν τις δύο χώρες έτσι ώστε να θεσμοθετηθεί μια συνεργασία στα κεφάλαια της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας και ιδιαίτερα της ενέργειας, με ειδικές ομάδες εργασίας που θα συναντιόνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα ανταλλάσσουν απόψεις και θα παίρνουν αποφάσεις», είπε, σημειώνοντας πως αυτή η πρακτική συνηθίζεται στην ΕΕ.

Όπως διευκρίνισε, τέτοια συμβούλια υπάρχουν μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Σερβίας και της Βουλγαρίας. «Ήρθε η στιγμή να δημιουργηθεί ένα τέτοιο συμβούλιο που θα έχει ως στόχο τη συνέχιση της αγαστής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας», πρόσθεσε.

Κληθείς να εκτιμήσει κατά πόσον μια ενδεχόμενη ελληνική παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ θα μπορούσε να θωρακίσει περισσότερο την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι υπάρχει περιθώριο συνεργασίας και στον ενεργειακό τομέα με την Ελλάδα, ενώ επεσήμανε πως ο αγωγός EastMed είναι έργο που προωθείται από την ίδια την ΕΕ και αν υλοποιηθεί θα καταστήσει τόσο την Κύπρο όσο και την Ελλάδα σε ενεργειακά κέντρα αναβαθμίζοντας το ρόλο των χωρών μας στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως τόνισε, πρόκειται για ένα έργο που θα πρέπει να προωθήσουμε σε αντιδιαστολή με την προώθηση του αγωγού προς την Τουρκία.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως δεν υπήρξαν αποφάσεις για συγκεκριμένα βήματα μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας, αλλά έγινε μια ανταλλαγή απόψεων μέσα σε ένα εποικοδομητικό κλίμα.