Βουλή: Ζητούν επίσπευση στην απονομή δικαιοσύνης

Σε δηλώσεις τους ο Πρόεδρος και μέλη της Επιτροπής Οικονομικών μετά από τη συζήτηση σήμερα των προϋπολογισμών της Δικαστικής και της Νομικής Υπηρεσίας εξέφρασαν την ανάγκη να απονεμηθεί γρήγορα η δικαιοσύνη όσον αφορά τις έρευνες για την καταστροφή της οικονομίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Πρόεδρος ΔΗΚΟ Νίκολας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι κάτω από την πίεση της οικονομικής κρίσης που όλοι βιώνουμε είναι απαίτηση της κοινωνίας η δικαιοσύνη να λειτουργήσει με γοργούς ρυθμούς έτσι ώστε να απονεμηθούν ευθύνες ποινικές ή και άλλες στους υπαίτιους της οικονομικής καταστροφής του τόπου μας».

Χαιρέτισε «ότι γίνονται σκέψεις να δημιουργηθεί ειδικό δικαστήριο που θα έχει ως καθήκον να εξετάζει υποθέσεις οικονομικής φύσεως, ένα Εμποροδικείο».

Το δικαστήριο αυτό, όπως είπε, «θα αναλάβει να διεκπεραιώσει τις υποθέσεις που έχουν να κάνουν με τα αξιόγραφα, με τα κουρέματα, με υποθέσεις εναντίον των τραπεζών, με υποθέσεις αναδιαρθρώσεων αλλά και άλλες εμπορικές υποθέσεις, καθώς είναι – νομίζω – αυταπόδεικτο ότι τέτοιες υποθέσεις είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένες, χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις και θεωρούμε ότι μια τέτοια μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος θα βοηθήσει στην πιο γρήγορη διεκπεραίωση και ολοκλήρωση των δικαστικών διαδικασιών ενώπιον των δικαστηρίων».

Ο κ. Παπαδόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι «σημειώνουμε την ανησυχία που έχει εκφράσει ο ίδιος ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι εάν αληθεύουν οι πληροφορίες για τις δεκάδες χιλιάδες των αγωγών που έρχονται είτε λόγω των κουρεμάτων των καταθέσεων, είτε λόγω των προσφυγών για τα αξιόγραφα, είτε λόγω των αναδιαρθρώσεων στα πλαίσια του πλαισίου αφερεγγυότητας που ετοιμάζει η Κυβέρνηση τότε ο φόβος του ίδιου του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι ότι ο αριθμός των δικαστών που σήμερα υπηρετούν τη δικαιοσύνη θα είναι παντελώς ανεπαρκής».

Κάλεσε «τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εξετάσουν αυτόν τον πάρα πολύ σοβαρό κίνδυνο και να εισηγηθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία πως προτίθενται να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο όγκο υποθέσεων που θα παρουσιαστούν ενώπιον των κυπριακών δικαστηρίων έτσι ώστε να μην έχουμε καθυστερήσεις σε ότι αφορά την απονομή της δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών «ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που λάβαμε σήμερα από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος αναγνωρίζει ότι οι ανάγκες της Νομικής Υπηρεσίας έχουν αυξηθεί, είναι τεράστιος ο όγκος των υποθέσεων που έχει να αντιμετωπίσει η Νομική Υπηρεσία και παρά το ότι έχουν αυξηθεί οι ανάγκες έχει μειωθεί το προσωπικό, καθώς ένας αριθμός υψηλόβαθμων εισαγγελέων έχουν παραιτηθεί ή / και έχουν μεταφερθεί σε άλλες υπηρεσίες».

«Μας ανησυχεί το γεγονός ότι ο ίδιος δηλώνει ότι η Νομική Υπηρεσία `βρίσκεται ταυτόχρονα στη πρίζα και στον αναπνευστήρα`, είναι αυξημένες οι ανάγκες αλλά δεν μπορεί να ανταποκριθεί», είπε.

Αυτό μας ανησυχεί, πρόσθεσε, γιατί η Νομική Υπηρεσία καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει και να διεκπεραιώσει τις έρευνες για το σκάνδαλο της κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας και οφείλουμε ως Βουλή να δηλώσουμε πως ότι μας ζητηθεί για τις ανακρίσεις, εμείς, δηλώνουμε έτοιμοι να το υποστηρίξουμε».

Ωστόσο εξέφρασε εκ νέου ανησυχία γιατί «ένα χρόνο μετά η Νομική Υπηρεσία παρουσιάζει αυτά τα κενά και υπάρχει ο κίνδυνος ακριβώς, αυτές οι πάρα πολύ σοβαρές υποθέσεις να μην διερευνηθούν στο βαθμό που πρέπει και στο βαθμό που απαιτούν οι πολίτες που δέχονται καθημερινά θυσίες για τις προσπάθειες επανεκκίνησης της κυπριακής οικονομίας και της αναστύλωσης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος».

«Εκείνο που τονίσαμε και στους δύο (Πρόεδρο Ανωτάτου και Γενικό Εισαγγελέα) είναι ότι ο κόσμος αναμένει να συμπληρωθούν γρήγορα και επαρκώς οι διαδικασίες που αφορούν τα όσα συνέβησαν σχετικά με την μεγάλη τραπεζική κρίση και τις δραματικές συνέπειες πάνω στα κυπριακά νοικοκυριά και στους Κύπριους πολίτες», ανέφερε από την πλευρά του ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις Πάμπος Παπαγεωργίου.

Υπάρχει μια αίσθηση, πρόσθεσε, «ότι καθυστερούν τα πράγματα». Βεβαίως, συμπλήρωσε, «μας ανέφεραν τα τεχνικά προβλήματα που υπάρχουν και τη δέσμευσή τους ότι θα προχωρήσουν».

«Είναι όμως πολύ σημαντικό να μην υπάρξει ούτε τυχόν αποτυχία της όλης διαδικασίας για τεχνικούς λόγους και πολύ περισσότερο ούτε καμία κάλυψη», είπε.

Προσωπικά, ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου, «έθεσα και στους δύο το θέμα των συμβάντων στη Λεμεσό». Γενικά δεν συνηθίζεται να σχολιάζονται αποφάσεις των δικαστηρίων αλλά είναι προφανές ότι αυτό που συμβαίνει εκεί πέρα είναι συστηματικά ότι άνθρωποι οι οποίοι προκάλεσαν μέχρι και θάνατο βρέθηκαν χωρίς επαρκή τιμωρία ή χωρίς καθόλου τιμωρία».

Δεν ξέρω, είπε, «ποιος φταίει γι αυτό το πράγμα, σε πιο βαθμό είναι το δικαστικό μας σύστημα που πάσχει ή σε πιο βαθμό είναι η Γενική Εισαγγελία που ευθύνεται γι αυτό το πράγμα». «Όποιος και να ευθύνεται κατά τη γνώμη μου είναι μια μαύρη κηλίδα στο κράτος δικαίου της Κύπρου η οποία πρέπει όσο πιο σύντομα να απαλειφθεί», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «είναι ένα μαύρο στίγμα».

Τη θέση ότι η Νομική Υπηρεσία έχει ήδη χάσει το στοίχημα όσον αφορά το θέμα απονομής δικαιοσύνης για την οικονομία εξέφρασε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, ο οποίος υπενθύμισε τη ρήση ότι «δικαιοσύνη που αργεί δεν είναι δικαιοσύνη».

«Θα διαφωνήσω με τον κ. Γενικό Εισαγγελέα, πιστεύω ότι το ζήτημα του χρόνου προώθησης της δικαιοσύνης και της τιμωρίας είναι πολύ σημαντικό». Ήδη, πρόσθεσε, «έχω την άποψη ότι αυτό το στοίχημα το έχει χάσει η Νομική Υπηρεσία, η κυπριακή κοινωνία πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει δικαιοσύνη, δεν θα υπάρξει τιμωρία».

Υπενθύμισε «ότι δικαιοσύνη που αργεί δεν είναι δικαιοσύνη».

«Άλλο η εκδίκηση που είναι πιο γλυκιά όταν την τρως κρύα και άλλο η δικαιοσύνη», είπε, προσθέτοντας ότι είναι δύο διαφορετικές έννοιες. Η δικαιοσύνη είναι μια έννοια που έχει να κάνει με την αρχή και της τιμωρίας αλλά και της ηθικής τάξης, ανέφερε.