Α.Νεοφύτου: Πρέπει εν μέσω οικονομικής κρίσης να αποδείξουμε ότι είμαστε δίκαιοι

Πρέπει μέσα σε αυτή την οικονομική κρίση «τουλάχιστον να αποδείξουμε ότι είμαστε δίκαιοι», είπε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας σε σημερινή εφ’ όλης της ύλης δημοσιογραφική διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στα Κεντρικά Γραφεία του ΔΗΣΥ.

«Είναι το μόνο που μπορούμε να δώσουμε ως παρηγοριά σε αυτούς όλους που έχουν υποστεί τις μέγιστες ζημιές, ότι κατανοούμε ότι δικαιούνται να ζητούν στοιχεία, δικαιούνται να τους τεκμηριώσουν κάποιοι πώς χάθηκε η περιουσία τους», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για τον «Ο περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων (Τροποποιητικός)», η οποία συζητήθηκε χθες εκτάκτως στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι στην πολιτική πρέπει να θέτεις θέματα αρχής και όχι θέματα εγωκεντρικά.

«Στο συγκεκριμένο θέμα είναι γνωστές οι τοποθετήσεις όλων ανεξαίρετα των κομμάτων. Ότι εν μία νυκτί χωρίς να έχουν το χρόνο να μελετήσουν εις βάθος υπό το βάρος σοβαρών διλλημάτων ‘ή ψηφίζεται η νομοθεσία ή καταρρέει η οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα’, ψηφίστηκε ο νόμος περί εξυγίανσης με μια προσέγγιση που δεν έχει όμοια της σε καμία άλλη χώρα στον κόσμο, όπου η αρχή εξυγίανσης είναι ένα άτομο», είπε, διευκρινίζοντας ότι αυτό «δεν έχει να κάνει με ποιο είναι το πρόσωπο».

Ο κ. Νεοφύτου υπενθύμισε ότι έγινε συζήτηση, προβληματισμός και υπήρξε μια καταρχήν κατάληξη να είναι δύο τα πρόσωπα, ο κεντρικός τραπεζίτης και ο Υπουργός Οικονομικών, για να προσθέσει ότι και πάλι, όμως, υπήρχε πρόβλημα, καθώς σε περίπτωση διαφωνίας θα δημιουργείτο αδιέξοδο.

Γι’ αυτό, είπε, υπήρξε η προσέγγιση να μπει και τρίτο μέρος, να γίνει η αρχή εξυγίανσης τριμελής, συμπληρώνοντας ότι «εμείς θεωρήσαμε το θεσμό του Γενικού Ελεγκτή -που δεν είναι μόνο οι θεσμοί, αλλά πέραν των θεσμών είναι και τα πρόσωπα, που κατά τεκμήριο, χωρίς να λέμε το αντίθετο για άλλους θεσμούς και άλλα πρόσωπα, έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία». Ωστόσο, δήλωσε ότι αν υπάρχει οποιονδήποτε συνταγματικό κώλυμα ή υπάρχουν άλλα πολιτικά κόμματα με άλλη πρόταση, «για χάριν να πάμε ομόφωνα γι’ αυτό το ζήτημα…είμαστε ανοικτοί να τη δούμε με όλη τη θετικότητα στην προσέγγιση μας».

Ερωτηθείς για το θέμα του Συνεργατισμού, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι έχουν συμφωνηθεί δύο διαφορετικές προσεγγίσεις στην ανακεφαλαιοποίηση του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα.

«Η μία απόφαση ήταν ότι τα αναγκαία ποσά για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου, αλλά και τη λύση των προβλημάτων της Λαϊκής θα έπρεπε εξολοκλήρου να τα αναλάβουν οι κάτοχοι αξιογράφων, οι μέτοχοι και οι καταθέτες. Στο Συνεργατισμό η απόφαση ήταν το βάρος της ανακεφαλαιοποίησης του Συνεργατισμού να το αναλάβει ουσιαστικά ο Κύπριος φορολογούμενος. Όταν λέμε θα πάρουμε ενάμισι δις από το πρόγραμμα για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού, αυτά τα λεφτά τα βάζει ουσιαστικά ο Κύπριος φορολογούμενος και τα φορτώνουμε ως χρέος στα δικά μας παιδιά», δήλωσε ο κ. Νεοφύτου.

Έχουμε υποχρέωση, συνέχισε, ως εκπρόσωποι του φορολογούμενου να γνωρίζουμε γιατί τον Ιούνιο του 2011 η Κεντρική Τράπεζα και ο Διοικητής, ο κ. Δημητριάδης, ήρθε στη Βουλή και έπεισε εμάς τους Βουλευτές να ψηφίσουμε 1,8 δις ευρώ ότι ήταν αναγκαία για να διασωθεί η Λαϊκή Τράπεζα και η Βουλή ψήφισε τα 1,8 δις..

Η Λαϊκή, όμως, δεν σώθηκε, είπε ο κ. Νεοφύτου και πρόσθεσε ότι «πρέπει να παραδεχτούμε εμείς οι Βουλευτές ότι εκ των αποτελεσμάτων κρίνεται έστω εκ των υστέρων ότι είχαμε λάθος».

«Και ίσως να ήταν λιγότερο το κόστος στους μετόχους, στους καταθέτες και στους κατόχους αξιογράφων της Λαϊκής αν παίρνονταν ριζοσπαστικές αποφάσεις από τον Ιούνιο του 2011», είπε. Σε ό,τι αφορά το Συνεργατισμό «μας λεν ότι χρειάζεται 1,4 ή 1,5 δις ευρώ. Ποια θα είναι η θέση όλων εμάς των πολιτικών, αν ω μη γένοιτο αύριο ψηφίσουμε -και όλοι θέλουμε να στηρίξουμε τον Συνεργατισμό- αλλά σε ένα χρόνο έρθουν ανάγκες άλλα 2 ή 2,5 δις ή 3; Πως θα αντικρίσω το φορολογούμενο και τους πολίτες;» Αρα, συνέχισε, «έχω και έχουμε υποχρέωση να ρωτήσουμε και να πάρουμε διαβεβαιώσεις και δεν είναι αρκετό με το να μου πει κάποιος ότι λύνεται το πρόβλημα» και ότι θα κάνει και τη δική του έρευνα.

«Θεωρώ και πιστεύω πως η Κυβέρνηση μας θα προχωρήσει σε ειδική έρευνα, είναι θέμα της Κυβέρνησης αν θα είναι διερευνητική επιτροπή ή ποινικές ανακριτές, για να ερευνήσουν για τις τυχόν ευθύνες για το πού έφτασε ο Συνεργατισμός. Ένα Συνεργατικό Κίνημα που δεν είχε απώλειες σε κακές επενδύσεις σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.Ένας Συνεργατισμός που δεν είχε Golden Boys και ένας Συνεργατισμός που δεν είχε μία αλόγιστη επέκταση εκτός των συνόρων», συμπλήρωσε.