Α.Νεοφύτου:Έχουμε μια μνημονιακή υποχρέωση (Βίντεο)

Δήλωση Προέδρου Δημοκρατικού Συναγερμού κου Αβέρωφ Νεοφύτου μετά το πέρας της συνάντησης με τις συντεχνίες των εργαζομένων της ΑΤΗΚ για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των ημικρατικών

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου μαζί με αντιπροσωπεία της παράταξης, συναντήθηκε σήμερα στα γραφεία του κόμματος με τις συντεχνίες των εργαζομένων της ΑΤΗΚ, στο πλαίσιο σειράς συναντήσεων που θα διεξαχθούν με τις συντεχνίες των εργαζομένων της Αρχής Λιμένων και Αρχής Ηλεκτρισμού καθώς και με ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ για το μέλλον των ημικρατικών οργανισμών.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός πιστεύει ότι ο κοινωνικός διάλογος είναι χρήσιμος και μπορεί να αποβεί ακόμα πιο ωφέλιμος για τον τόπο, την κοινωνία και τους εργαζόμενους, όταν γίνεται εντός των πλαισίων της πραγματικότητας.

httpv://www.youtube.com/watch?v=wTWucPTxuD0&feature=youtu.be

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ακόμη μία φορά, τόνισε ο κος Νεοφύτου, θα μιλήσει με τη γλώσσα της αλήθειας και έθεσε τις συγκεκριμένες πραγματικότητες που έχουμε ενώπιον μας:

1. Έχουμε μια μνημονιακή υποχρέωση την οποία, με απαίτηση όλων των κομμάτων, την έχουμε καταστήσει και σε νόμο.
2. Σε αυτή τη μνημονιακή υποχρέωση που είναι και νόμος της Κυπριακής πολιτείας χρειάζεται να εξευρεθούν μέσα από αποκρατικοποιήσεις €1,4 δις.
3. Δεν μπορεί να γίνει αποκρατικοποίηση, μερική ή ολική, χωρίς να δοθεί η διεύθυνση σε στρατηγικό επενδυτή

Υπάρχουν δύο προϋποθέσεις που θέτει ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Πρώτον, δεν μπορεί να ξεκινήσει διαδικασία αποκρατικοποίησης με την οικονομία σε ύφεση για αποφυγή ξεπουλήματος. Η Τρόικα έχει πει ότι η διαδικασία αποκρατικοποίησης πρέπει να ξεκινήσει το 2015 ενώ το μνημονιακό πρόγραμμα προβλέπει ότι η Κυπριακή οικονομία θα είναι σε ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης το 2015. Θέση αρχής για το Δημοκρατικό Συναγερμό είναι ότι η διαδικασία αποκρατικοποίησης, πρέπει να ξεκινήσει όταν η οικονομία του τόπου εισέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης, όπως ακριβώς προνοεί και το μνημόνιο.

Η δεύτερη προϋπόθεση αφορά εσωτερικά εμάς, τη δική μας κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν. Επιβάλλεται να πάμε σε διαδικασία αποκρατικοποίησης, αφού όμως προηγηθεί η σωστή αναδιάρθρωση των οργανισμών, η οποία θα τους προσθέσει αξία. Δυστυχώς η αναδιάρθρωση όμως, έχει καθυστερήσει.

Οι αποκρατικοποιήσεις πρέπει να γίνουν για το συμφέρον του τόπου, των εργαζομένων και των καταναλωτών, ως όχημα ανάπτυξης και εισροής ξένου χρήματος στην οικονομία. Βάσει της θέσης των συντεχνιών, ότι αυτοί οι οργανισμοί είναι κερδοφόροι, το Ταμείο Σύνταξης της ΑΤΗΚ με ενεργητικό €750 εκ, της ΑΗΚ με ενεργητικό €650εκ και της ΑΛΚ με €140 εκ – συνολικά €1,5 δις – θα μπορούσαν να επενδύσουν στους οργανισμούς αυτούς. Εάν το ένα τρίτο των ταμείων συντάξεων επενδυθεί σε αυτούς τους οργανισμούς, υπάρχει πιθανότητα για εξεύρεση στρατηγικών επενδυτών που θα έχουν τη διεύθυνση, ενώ το κράτος με τα ταμεία συντάξεων να έχουν πιθανότητα το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών.

«Αυτή δεν είναι πρόταση του Δημοκρατικού Συναγερμού, αλλά πρόταση με βάση τη θέση των πολιτικών κομμάτων και των συντεχνιών ότι αυτοί οι οργανισμοί είναι και θα παραμείνουν κερδοφόροι. Πρέπει να είμαστε πραγματιστές» τόνισε ο κος Νεοφύτου «και όταν έχουμε θέσεις πρέπει να έχουμε και προτάσεις που ανταποκρίνονται στις θέσεις αυτές. Αν το αντεπιχείρημα είναι ότι θα ρισκάρουμε τις συντάξεις των εργαζομένων, τότε αντικρούουμε το επιχείρημα της εσαεί κερδοφορίας. Εάν έχουν γίνει οι μελέτες που διασφαλίζουν την κερδοφορία, τότε εάν έχουν αυτή την πεποίθηση, έχουν το δικαίωμα να επενδύσουν. Στη θέση σας όμως δε θα το έπραττα. Όμως εάν αυτό πιστεύετε, έχετε το δικαίωμα να στηρίξετε την άποψη σας με επένδυση.»

Μέσα από αυτή τη κρίση βγαίνουν κάποια θετικότητα μηνύματα: η υπευθυνότητα που επέδειξε το συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι, η υπευθυνότητα των φορολογουμένων και των πολιτών. Μέσα από αυτή τη διαδικασία πρέπει να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα και να βγούμε κερδισμένοι μετατρέποντας τις αποκρατικοποιήσεις σε όχημα οικονομικής ανάπτυξης ώστε να βγει κερδισμένη η κοινωνία, ο καταναλωτής, ο φορολογούμενος και οι εργαζόμενοι.