Ο Δημητριάδης δεν γνώριζε για την εσωτερική έρευνα Κεντρικής για Pimco & Alvarez

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης δήλωσε σήμερα ενώπιον της επιτροπής θεσμών ότι δεν γνώριζε, ούτε και είχε εγκρίνει τη διενέργεια εσωτερικής έρευνας για τις Pimco και Alvarez & Marsal.

Παράλληλα, η έρευνα που άρχισε να διενεργεί η Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη για την διαδικασία ανάθεσης καθηκόντων σε Pimco και Alvarez & Marsal δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αφού όπως δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών αφού στοιχεία που ζήτησε δόθηκαν στις 29 Νοεμβρίου, ενώ εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να είναι ολοκληρωμένα.

Η Κεντρική έδωσε προτεραιότητα στην έρευνα της Αστυνομίας για ακριβώς το ίδιο θέμα, ήταν η απάντηση που έδωσε ο Πανίκος Δημητριάδης.

Σε αναφορά της κ. Γιωρκάτζη όσον αφορά εσωτερική έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας πρόσφατα για το ίδιο θέμα, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι δεν θα ήθελε να τοποθετηθεί σ’ αυτό το θέμα και παρέπεμψε σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, στην οποία περιέγραψε όπως είπε «με πολύ λιτό τρόπο κάποια δεδομένα».

Την έκθεση αυτή, ανέφερε, την έκαναν μόνοι τους, χωρίς να πάρουν έγκριση, χωρίς να γνωρίζει ο Διοικητής. Μετά, είπε, την έδωσαν και εκτός Κεντρικής, προσθέτοντας ότι «την έδωσαν στο Προεδρικό».

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε και σε γνωμάτευση της ΕΚΤ η οποία εκδόθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2013 και η οποία καλεί τη Βουλή να λάβει υπόψη τα σχόλια της ΕΚΤ όσον αφορά στην ανεξαρτησία του θεσμού της Κεντρικής.

Όσον αφορά στη διαδικασία που ακολούθησε η κ. Γιωρκάτζη, ανέφερε ότι στις 18 Οκτωβρίου είχε συνάντηση με το Διοικητή ο οποίος και την παρέπεμψε στον Τμήμα Εποπτείας της Κεντρικής για να της παρασχεθούν τα απαραίτητα στοιχεία.

Στις 24 Οκτωβρίου, συνέχισε η κ. Γιωρκάτζη κλιμάκιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ήρθε σε επαφή με το αρμόδιο τμήμα και ζητήθηκαν αναλυτικά τα απαραίτητα για την έρευνα έγγραφα.

Ωστόσο, όπως είπε, τα στοιχεία παραλήφθηκαν από την Κεντρική στις 29 Νοεμβρίου και εκ πρώτης όψεως υπάρχουν κάποια κενά. Σ’ αυτό το σημείο η Γενική Ελέγκτρια αναφέρθηκε στην έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας πρόσφατα και η οποία αναφέρεται σε διάφορα έγγραφα και πρακτικά συνεδριάσεων τα οποία δεν επισυνάπτονται στα στοιχεία που έστειλε η Κεντρική στην Υπηρεσία της.

Απαντώντας στο σημείο αυτό ο κ. Δημητριάδης είπε ότι επειδή διεξάγεται αστυνομική έρευνα για ακριβώς τον ίδιο λόγο, ως εκ τούτου η προσπάθεια ήταν να δοθούν όλα όσα ζητούσε η Αστυνομία. Δόθηκε, πρόσθεσε, προτεραιότητα στην Αστυνομία, «αυτός είναι ο λόγος της καθυστέρησης».