Αρχιεπίσκοπος: Όχι και να προσβάλει τον Χριστό, ντροπή…

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β, σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΡΙΚ από «Μέρα Σε Μέρα», τόνισε ότι δεν μπορεί να είναι εκπαιδευτικός ο εν λόγω καλλιτέχνης και να βρίσκεται δίπλα από τους νέους.

Ο  Μακαριώτατος ανέφερε ότι άκουσε την τοποθέτηση το εκπαιδευτικού τον οποίο δεν γνωρίζει προσωπικά. Δεν θα ενοχλείτο, ανέφερε αν οι ζωγραφιές του περιελάμβαναν γυμνό.

Ωστόσο, είπε, προσέβαλε το πρόσωπο του Χριστού στα έργα του τονίζοντας ότι η Κύπρος είναι ένα χριστιανικό κράτος του οποίου προϊσταται και δεν μπορεί ο καθένας να προσβάλλει τον Χριστό.

«Εδώ όμως πρόκειται περί εκπαιδευτικού. Άνθρωπος ο οποίος έχει παιδιά στα χέρια του και πρέπει να δείξει καλό εαυτό. Πρέπει να προσφέρουμε και ήθος και όχι μόνο ξερές γνώσεις.

Δεν μπορεί να βάζει τον Χριστό σ’ αυτή τη θέση. Έχουμε ένα χριστιανικό κράτος. Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας είναι θρησκευόμενη. Είμαι προϊστάμενος του λαού δεν μπορώ να μην τον προστατεύσω», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

«Είμαστε συνταγματικό κράτος. Ο Χριστός είναι ο Σωτήρας του κόσμου. Θεληματικά θυσιάστηκε για όλους. Δεν μπορεί κανείς να προσβάλλει με τον πιο απαίσιο τρόπο το πρόσωπο του Χριστού. Πρέπει να είμαι κάθετος για να προστατεύσω το ποίμνιό μου την νεολαία.

Αν έβαζε τον εαυτό του τον οποιοδήποτε, δεν θα λέγαμε τίποτα. Αλλά όχι τον Χριστό, ντροπή», τόνισε

Ανακοινωθέν της Ιεράς Αρχιεπισκοπής κατόπιν δημοσίευσης πινάκων καθηγητού Τέχνης και Διευθυντή Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης

Σχετικά με την συζήτηση και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη δημοσίευση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον τύπο, πινάκων καθηγητού Τέχνης και Διευθυντή Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, επιθυμεί να σημειώσει τα εξής:

  1. Ουδέποτε θελήσαμε να περιορίσουμε τα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης, ή της καλλιτεχνικής δημιουργίας οιουδήποτε. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, βλέπουμε ότι ο δημιουργός με τα υπό συζήτηση έργα του, ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια άσκησης των ως άνω δικαιωμάτων, προσβάλλοντας σαφώς τον πυρήνα άλλων δικαιωμάτων των συμπολιτών του.
  2. Το θέμα δεν είναι προσωπικό και ούτε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ούτε η αλήθεια της πίστεώς μας, ούτε η Εκκλησία ή ο Μακαριώτατος μειώνονται από αυτές, ή παρόμοιες προσεγγίσεις. Εξάλλου ο Χριστός τόνισε πως «Μακάριοί ἐστε ὅταν ὀνειδίσωσιν ὑμᾶς καὶ διώξωσιν καὶ εἴπωσιν πᾶν πονηρὸν καθ’ ὑμῶν ψευδόμενοι ἕνεκεν ἐμοῦ» (Ματθ. 5,11).
  3. Ο εν λόγω εκπαιδευτικός κατά τη δική του ομολογία θέλησε να προκαλέσει και να μετρήσει αντιδράσεις, επιδιώκοντας προφανώς να χαρακτηρισθεί αντισυστημικός και να ηρωοποιήσει τον εαυτό του, ως διωκόμενο. Βάσει όμως, των σημερινών κοινωνικών πραγματικοτήτων αποδεικνύεται βαθύτατα συστημικός και φυσικά διώκτης και όχι διωκόμενος.
  4. Η πιο σημαντική παράμετρος του θέματος είναι ότι ο εν λόγω «καλλιτέχνης» είναι εκπαιδευτικός – λειτουργός και μάλιστα από τη θέση του διοικεί σχολικές μονάδες. Ο Εκπαιδευτικός, ως γνωστό, δεν μεταδίδει ξηρές και τυπικές γνώσεις, αλλά κυρίως οφείλει με το παράδειγμα και την προσωπικότητά του να διαμορφώνει το ήθος των νέων και να τους παραδίδει στην κοινωνία ως πρόσωπα με ολοκληρωμένες προσωπικότητες που σέβονται τους εαυτούς τους, τους άλλους ανθρώπους, την ιστορία και τις παραδόσεις του λαού τους. Στο σημείο αυτό, λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι ο εν λόγω εκπαιδευτικός, απέτυχε.

Εκ του Αρχιεπισκοπικού Γραφείου

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

17 Σεπτεμβρίου 2020.