Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τέλους

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, στην Αρχιεπισκοπή, υπογράμμισε σήμερα ότι “θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τέλους” για επανεύρεση της ενότητος της Κύπρου με δυνατότητα ζωής και ευτυχίας για όλους τους ανθρώπους που ζουν σε αυτό το νησί.

Μετά τη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είπε ότι το 1,5 με 2 εκατομμύρια ελληνικού ορθοδόξου πληθυσμού της Αμερικής είναι ενήμερο του πόνου και της δοκιμασίας που συνεπάγεται μια τελείως άδικη, τελείως απαράδεκτη από κάθε άποψη, κατοχή επί σαράντα χρόνια.

«Είμαστε εν γνώση αυτού του φαινομένου. Εν γνώση μετά πολλού πόνου και μετά πολλής οδύνης. Και επειδή θα θέλαμε – αυτό είναι και το πνεύμα στην Αμερική- να αυξήσουμε στο μέγιστο και στο άριστο την αποτελεσματικότητα των ενεργειών μας, θέλουμε να έχουμε αυτή την αυτοψία, όπως λέμε, την οποία είχαμε αυτές τις μέρες, ακόμη και σήμερα το πρωί που περάσαμε από την Παλαιά Λευκωσία, παρά τη διαχωριστική γραμμή με τα παλιά σπίτια, τα οποία διατηρούνται και θυμίζουν ημέρες αγώνων. Όλα αυτά τα θέλουμε να ζυμωθούν με την ύπαρξη μας και την σκέψη μας, ώστε να μετατραπούν εν συνεχεία σε στοιχεία που θα ζωογονήσουν την προσπάθεια την οποία κάνουμε επί χρόνια στην Αμερική», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι πάντοτε υπάρχει ο πειρασμός του να θέλουμε να δούμε ένα άμεσο αποτέλεσμα.

«Είναι φυσικό αυτό, γιατί η αδικία έχει παραταθεί πάρα πολύ. Αλλά από την άλλη μεριά λέμε ότι η διάρκεια του χρόνου της δοκιμασίας δεν θα φθείρει την διάθεση του αγώνος. Είπαμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τέλους. Το δε τέλος δεν μπορεί να είναι άλλο παρά η επανεύρεση της ενότητος της Κύπρου με δυνατότητα ζωής και ευτυχίας για όλους τους ανθρώπους που ζουν σε αυτό το νησί. Είμαστε εδώ για ένα ιερό προσκύνημα, όχι για μια απλή επίσκεψη. Είμεθα ευγνώμονες προς τον Μακαριώτατο και τη Σύνοδο για την πρόσκληση, προς τον Πρόεδρο της Κύπρου ο οποίος, επίσης, ήταν εκείνος ο οποίος επέμενε σε αυτή την επίσκεψη και είμεθα ευγνώμονες προς την κυπριακή Κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής διαβεβαίωσε με όλη την ειλικρίνεια, όπως είπε, ότι «δεν θα κοιμηθούμε ήσυχα και δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε ύπνο ήσυχο έως ότου δούμε την Κύπρο να είναι πάλι ενωμένη».

«Να είναι αυτό για το οποίο τη δημιούργησε ο Θεός, δηλαδή, ένα νησί που θα δίνει πολιτισμό, πίστη, χαρά και ευτυχία στους κατοίκους του», πρόσθεσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, σε δηλώσεις του είπε ότι κατά τη σημερινή επίσημη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής συνέχισαν το διάλογο που άρχισαν προχθές Τρίτη κατά την εθιμοτυπική τους συνάντηση.

«Θέλουμε να τον καταστήσουμε κοινωνό όλων των θεμάτων και των ευχάριστων και των δυσάρεστων που ζει ο λαός μας και όπως πάντοτε να ζητούμε τη βοήθεια του, τη συμπαράσταση του. Βρίσκεται στο κέντρο λήψεως αποφάσεων στην Αμερική που αφειδώλευτα εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή και βρίσκω την ευκαιρία επισήμως να τον ευχαριστήσω. Θα έχουμε αυτές τις μέρες το περιθώριο να μπούμε και σε λεπτομέρειες για να δούμε πως μπορούμε καλύτερα να υπηρετήσουμε αυτό το βασανισμένο λαό», πρόσθεσε.

Η Εκκλησία, συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, στη μακροσκελή πορεία της, 2000 χρόνια τώρα, προσπαθεί πάντοτε όχι μόνο να οδηγήσει τον λαό στην σωτηρία, αλλά και να τον βοηθήσει να περνά όσο το δυνατό πιο χαρούμενα και πιο ευτυχισμένα γιατί αυτό είναι το θέλημα του Θεού.

«Όταν έπλασε ο Θεός τον άνθρωπο, δεν τον εγκατέλειψε, τον ήθελε κοντά του, τον ήθελε μέσα στον Παράδεισο της Βασιλείας, να είναι χαρούμενος και ευτυχισμένος και όποιος είναι κοντά στον Θεό, σίγουρα είναι ευτυχισμένος. Αυτή είναι η προσπάθεια όλων μας, να κάνουμε το ποίμνιο μας χαρούμενο και ευτυχισμένο και να το οδηγήσουμε στην σωτηρία», συμπλήρωσε.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ξεναγήθηκε στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ`, το οποίο βρίσκεται στην αυλή του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και θεωρείται ως το πιο σημαντικό σημείο εκκλησιαστικής τέχνης.

Όπως είπε σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ήταν ένας από αυτούς που βοήθησε οι τοιχογραφίες της Εκκλησίας του Αγίου Ευφημιανού στη Λύση που αποτοιχίστηκαν από Τούρκους αρχαιοκάπηλους μετά το 1974 να επαναπατριστούν.