Απάντηση ΔΗΣΥ στην Αλληλεγγύη: Με πολιτική ηθική, αλλά όχι α λα καρτ

Σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις μετά την απόφαση του Εκλογοδικείου για την βουλευτική έδρα της Λεμεσού και σχολιάζοντας την κοινή Ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της Αλληλεγγύης και τις αναφορές σε «δημοκρατική πρακτική» και την «πολιτική ηθική», έχουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:

1. Πράγματι, πρέπει να ενεργούμε με βάση την πολιτική ηθική. Ωστόσο, η αναφορά στην πολιτική ηθική δεν μπορεί να γίνεται «α λα καρτ». Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να εφαρμοστούν οι δημοκρατικές αρχές και η πολιτική ηθική και στις τελευταίες Ευρωεκλογές, όπου ο ΔΗΣΥ κέρδισε με την ψήφο των πολιτών δυο έδρες.

2. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, η Αλληλεγγύη είχε τρόπο να αποφύγει το νομικό κενό και την απόφαση του Εκλογοδικείου, εάν η κα Ελένη Θεοχάρους αποδεχόταν την έδρα της Λεμεσού και ανακηρυσσόταν από τον Έφορο ως Βουλευτής. Δεν το έπραξε, διότι εάν ενεργούσε με αυτό τον τρόπο, νομότυπα, η έδρα της Ευρωβουλής θα επέστρεφε στον ΔΗΣΥ.

3. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός επιφυλάσσεται εν πάση περιπτώσει να δει το Νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί και θα τοποθετηθεί και Πολιτικά και επί της Αρχής.

4. Θέλουμε όμως να επισημάνουμε ότι εφόσον τώρα αποφασίζεται σαφώς ότι οι έδρες κατακυρώνονται στα κόμματα και όχι στα πρόσωπα, η Νομοθεσία θα πρέπει κατ’ ανάλογο τρόπο να προνοήσει την κατοχύρωση έδρας στο κόμμα και σε περιπτώσεις που βουλευτής που εξελέγη με το ψηφοδέλτιο συγκεκριμένου κόμματος αποχωρεί από αυτό. Όπως επίσης η ίδια νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να γίνει και όσον αφορά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και τις εκλογές για τα Δημοτικά Συμβούλια.

5. Εφόσον μάλιστα, όπως αντιλαμβανόμαστε, το Νομοσχέδιο θα προνοεί εφαρμογή αυτών των διατάξεων για τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2016, κατ’ αναλογία θα πρέπει να έχει εφαρμογή και για τις τελευταίες εκλογές της Ευρωβουλής, δηλαδή εκείνες του 2014.