ΥΠΑΜ: Έκφραση του αναβαθμισμένου περιφερειακού ρόλου της Κύπρου η Άσκηση Αργοναύτης

Ολοκληρώθηκε σήμερα με επιτυχία η διεθνής άσκηση Αργοναύτης 2017. Η τελική φάση της άσκησης που αφορούσε σενάριο αντιμετώπισης τρομοκρατικής ενέργειας σε επιβατικό αεροπλάνο, διεξήχθη στις εγκαταστάσεις του παλαιού αεροδρομίου Λάρνακας παρουσία δεκάδων διπλωματών αλλά και αντιπροσωπειών από 22 συνολικά κράτη.

Στη τελική φάση της άσκησης παρέστη ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης ο οποίος συνεχάρη όλο το προσωπικό από όλες τις χώρες αλλά και τα τμήματα και υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την εξαίρετη διεξαγωγή της άσκησης.

Σε χαιρετισμό του ο κ. Φωκαΐδης υπογράμμισε ότι η επιτυχής πραγματοποίηση και συνεχής αναβάθμιση της άσκησης για άλλη μια χρονιά, συνιστά έκφραση του αναβαθμισμένου ρόλου της Κύπρου ως συνεισφορέας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Σημείωσε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναβαθμίζει διαρκώς την ικανότητα της για αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων ασφάλειας, μέσα από νέες υποδομές, όπως είναι το Συντονιστικό Κέντρο Ζήνων, η αναβάθμιση και επέκταση της Ναυτικής Βάσης Ζυγίου καθώς και η αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Αεροπορικής Βάσης Πάφου. Αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση του Ναυτικού και της Αεροπορίας με νέα σύγχρονα μέσα, στο πλαίσιο εξοπλιστικών προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο Υπουργός εξήρε επίσης το μοντέλο πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια και επιτρέπει την μεγιστοποίηση της απόδοσης όλων των υπηρεσιών, μέσα από τη συντεταγμένη συνεργασία στη βάση επιχειρησιακών σχεδίων, κάποια από τα οποία εφαρμόστηκαν και στο πλαίσιο της Άσκησης Αργοναύτης.

Ο κ. Υπουργός εξέφρασε θερμές ευχαριστίες σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες ενώ συμβολικά δώρα επιδόθηκαν στις χώρες οι οποίες συμμετείχαν με ναυτικά και εναέρια μέσα στην άσκηση.