Αλλαγή συστήματος υπολογισμού μισθολογικών αυξήσεων σε Δημόσια Υπηρεσία

Όπως αποκάλυψε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης η Κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για αλλαγή του όλου συστήματος υπολογισμού των μισθολογικών αυξήσεων στη δημόσια υπηρεσία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μετά το 2016 και κατά τρόπο που οι αυξήσεις να συνάδουν πολύ πιο στενά με την πραγματική επίδοση της οικονομίας. Ξεκαθάρισε παράλληλα πως η Κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση για επάνοδο στο σύστημα το οποίο ίσχυε προηγουμένως με τις γενικές αυξήσεις, τις προσαυξήσεις, την ΑΤΑ και τις συνδυασμένες κλίμακες.

Στο πλαίσιο επίσκεψης του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου όπου συναντήθηκε με το Συμβούλιο της Συγκλήτου και συζήτησε τα προβλήματα του Πανεπιστημίου ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως ήδη το Υπουργείο Οικονομικών έχει αρχίσει να επεξεργάζεται τον τρόπο με τον οποίο οι μισθολογικές αυξήσεις θα αποδίδονται μετά την ολοκλήρωση της περιόδου προσαρμογής.

«Αν μετά το 2016 επανέλθουμε ακριβώς εκεί που ήμασταν πριν, δηλαδή στο σύστημα με τις γενικές αυξήσεις, τις προσαυξήσεις, την ΑΤΑ, τις συνδυασμένες κλίμακες, τότε ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός θα μας ξαναβρεί μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα» σημείωσε.

«Ήδη από τώρα σχεδιάζουμε τον τρόπο με τον οποίο οι μισθοί και κυρίως οι μισθολογικές αυξήσεις θα προσδιορίζονται και θα αποδίδονται με ένα τρόπο που να συνάδει πολύ πιο στενά με την πραγματική επίδοση της οικονομίας» τόνισε.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θεωρεί τις δημόσιες δαπάνες που σχετίζονται και την ανάπτυξη και τη λειτουργία των πανεπιστημίων ως την καλύτερη δημόσια επένδυση, εξηγώντας πως γι` αυτόν ακριβώς το λόγο μέσα στα πλαίσια, τα περιοριστικά, των δημοσίων οικονομικών, η Κυβέρνηση επιχειρεί ν` αντικρίσει με διαφορετικό φακό τις δαπάνες αυτές.

Σημείωσε ακόμη πως η Κυβέρνηση αναγνωρίζει πλήρως την πολύ σημαντική προσπάθεια που γίνεται, με πολύ χειροπιαστά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την άντληση πόρων από το ίδιο το Πανεπιστήμιο Κύπρου μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

«Είναι ένας τομέας στον οποίο θα πρέπει ακριβώς να επικεντρωθούμε και θα πρέπει ίσως να εξετάσουμε ένα τρόπο διασύνδεσης της δημόσιας ενίσχυσης προς τα πανεπιστήμια με την επιτυχή άντληση από τα ίδια τα πανεπιστήμια τέτοιων πόρων χρηματοδότησης» συμπλήρωσε, επισημαίνοντας πως εξίσου σημαντική είναι και η διασύνδεση της πανεπιστημιακής και ερευνητικής κοινότητας με τους τομείς της οικονομίας.

Εξήγησε στο πλαίσιο αυτό ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται δεν στοχεύει στο να επιστρέψει η κυπριακή οικονομία στο σημείο που βρισκόταν πριν από 3-4 χρόνια αλλά στη δημιουργία ενός νέου, καλύτερου, οικονομικού και αναπτυξιακού μοντέλου χωρίς τις ανισοσκέλειες και τις υπερβολές του πρόσφατου παρελθόντος, «ενός οικονομικού μοντέλου που θα βασίζεται πολύ περισσότερο στην έρευνα, την καινοτομία και την επένδυση στην εκπαίδευση».

Στο πλαίσιο της συνάντησης τέθηκε επίσης το αίτημα του Πανεπιστημίου Κύπρου για τροποποίηση της νομοθεσίας έτσι ώστε να μπορεί να ιδρύει εταιρείες υψηλής τεχνολογίας εντός του πανεπιστημίου. Όπως ανέφερε ο Πρύτανης του ΠΚ, η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα στην οποία δεν παρέχεται αυτό το δικαίωμα στο πανεπιστήμιο. Εξήγησε παράλληλα πως πολλά θέματα που έχουν να κάνουν με την καινοτομία και την έρευνα δεν μπορούν να προχωρήσουν ακριβώς γιατί δεν υπάρχει αυτή η ευχέρεια. «Θέλουμε λοιπόν ένα νόμο, ένα σύγχρονο νόμο ο οποίος να σπρώξει τα πράγματα προς τα εμπρός» είπε.

Το Συμβούλιο της Συγκλήτου ζήτησε επίσης από τον Υπουργό Οικονομικών όπως το κράτος παρέχει τις εγγυήσεις για δανεισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με στόχο τη διεκπεραίωση του κτιριακού προγράμματος του ΠΚ το οποίο αγγίζει σύμφωνα με τον Πρύτανη τα €250 εκ. Όπως εξήγησε ο κ. Χριστοφίδης, η ΕτΕΠ φαίνεται διατεθειμένη να παραχωρήσει δάνειο ύψους €150 εκ. – €160 εκ. Υπέδειξε ότι το ΥΠΟΙΚ δεν θα έχει κανένα κόστος, το δάνειο θα χρηματοδοτείται μέσα από έργα ανάπτυξης μέσα από το πρόγραμμα (φωτοβολταϊκό πάρκο, εξοικονομήσεις ενοικίων κλπ) και πως το μόνο που πρέπει να κάνει το κράτος είναι να εγγυηθεί αυτή τη δανειοδότηση. Μάλιστα ο Πρύτανης του ΠΚ ανέφερε ότι «η Τρόικα έχει δείξει τρόπους στο ΠΚ» έτσι ώστε να μην συμπεριληφθεί το συγκεκριμένο δάνειο στο δημόσιο χρέος.

Εκτεταμένη συζήτηση διεξήχθη γύρω από το αίτημα του ΠΚ για αποπαγοποίηση και συμπλήρωση των κενών θέσεων αλλά και οριστική αποπαγοποίηση των ανελίξεων.

Ο Πρύτανης του ΠΚ ανέφερε οι θέσεις που έχουν κενωθεί στο ΠΚ για διάφορους λόγους καλύπτονται σήμερα με επισκέπτες καθηγητές, εξηγώντας ότι σε περίπτωση συμπλήρωσης των κενών αυτών θέσεων το κόστος δεν θα είναι πολύ διαφορετικό.
«Αρχίσαμε σιγά σιγά και στεγνώνουμε, με την έννοια ότι έχουμε πάρα πολύ καλό κόσμο που φεύγει» δήλωσε ο κ. Χριστοφίδης εξηγώντας ότι είναι πολύ σημαντικό το ΠΚ να κρατήσει αυτούς τους ανθρώπους αλλά και να προσφέρει προοπτική, μέσω των ανελίξεων. Εξήγησε στο πλαίσιο αυτό πως καθώς διαφορετικά αντιμετωπίζεται μια πρόταση από τα ευρωπαϊκά προγράμματα όταν υποβληθεί από καθηγητή και διαφορετικά όταν υποβληθεί από λέκτορα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη δημόσια υπηρεσία, το ΠΚ έχει σοβαρό οικονομικό κόστος από την παγοποίηση των ανελίξεων.

Απαντώντας ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι αναγνωρίζει το πρόβλημα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε εξαίρεση των ακαδημαϊκών από τις γενικότερες μειώσεις σε μισθούς και επιδόματα. Ανέφερε ωστόσο, πως αν υπάρχουν επιχειρήματα για την αποπαγοποίηση των ανελίξεων σε τομείς της Δημόσιας Υπηρεσίας, τότε σίγουρα υπάρχουν επιχειρήματα και για αποπαγοποίηση των ανελίξεων στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Είπε ότι έχει λάβει επιστολή από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών όπου ζητούνται εξηγήσεις για το σκεπτικό των αποπαγοποιήσεων που έχουν προταθεί από την Κυβέρνηση και διαβεβαίωσε ότι στην απάντηση που ετοιμάζει θα φροντίσει να υπερτονίσει τους λόγους που επιβάλλουν την αποπαγοποίηση των ανελίξεων στα πανεπιστήμια. «Συνεπώς θα υποστηρίξουμε ως εκτελεστική εξουσία την αποπαγοποίηση όλων των θέσεων ανέλιξης» συμπλήρωσε και εξέφρασε την ελπίδα ότι και η Βουλή θα επιδείξει κατανόηση στο θέμα αυτό.

Σε ό,τι αφορά τη συμπλήρωση κενών θέσεων, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι πρόκειται, υπό τις περιστάσεις, για διαδικασία πιο δύσκολη, εξηγώντας ότι θα εξετάζεται η κάθε περίπτωση ξεχωριστά. «Τα πανεπιστήμια κατατάσσονται στην Γενική Κυβέρνηση η οποία πρέπει να αριθμεί 4.500 άτομα λιγότερα μέχρι το 2016. Άρα εφαρμόζουμε μια αυστηρότατη πολιτική μηδενικών προσλήψεων» εξήγησε, αναφέροντας πως ίσως η προσωρινή ρύθμιση της κάλυψης των αναγκών από επισκέπτες καθηγητές να πρέπει να συνεχιστεί.

Απαντώντας σε τοποθέτηση εκπροσώπων των φοιτητών σχετικά με το ζήτημα της ανεργίας ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «το ότι σιγά σιγά αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην κυπριακή οικονομία, το ότι κατέστη εφικτό κάποιοι να ξαναδανείσουν το κυπριακό κράτος μετά από κάποια χρόνια, είναι μια ένδειξη ότι επανέρχεται η εμπιστοσύνη, και μια ένδειξη ότι κάποιοι βλέπουν προοπτική στην κυπριακή οικονομία».

Εξήγησε το ότι οι δείκτες είτε άρχισαν να βελτιώνονται είτε είναι κάπως καλύτεροι απ` ό,τι υπολογιζόταν έχει τη σημασία του, υποδεικνύοντας ότι δεν θα υπάρξει αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και δεν θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας αν δεν βελτιωθούν και οι δείκτες εμπιστοσύνης και οι δείκτες των δημοσίων οικονομικών.

«Μια οικονομία καταχρεωμένη, χωρίς να απολαμβάνει εμπιστοσύνη από κανένα δεν μπορεί να δημιουργήσει ούτε και θέσεις εργασίας. Όμως μια οικονομία που σιγά σιγά νοικοκυρεύεται, διορθώνει το ένα μετά το άλλο τα λάθη και τις δυσλειτουργίες του παρελθόντος, που αρχίζει να προχωρά σε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που αλλάζουν τη δομή της και σε συνδυασμό και με άλλα δεδομένα, όπως τη διατήρηση της δυναμικότητας και της προοπτικής σε σημαντικότατους τομείς της όπως οι υπηρεσίες, ο τουρισμός, η ανάπτυξη νέων τομέων όπως η ενέργεια, όλα αυτά εμένα μου επιτρέπουν να είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, ότι υπάρχει ακριβώς η προοπτική ειδικά για τη νέα γενιά» σημείωσε.

Τόνισε τέλος ότι θα «πρέπει αυτή την προσπάθεια τη δύσκολη και απαιτητική που συχνά συνεπάγεται πρόσκαιρο πολιτικό κόστος να τη συνεχίσουμε καθώς το όφελος θα είναι πολύ μεγαλύτερο».