Αλλάζει ο νόμος για την ιθαγγένεια. Αυξάνονται τα χρόνια-με εισαγωγή στα ΑΕΙ αυτόματη ιθαγένεια

Σοβαρές διαφωνίες διατυπώνονται από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στην απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει σε αλλαγές στο νόμο για την ιθαγένεια, καταθέτοντας σχετικό νομοσχέδιο την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνοι ωστόσο εμφανίζονται οι “Ανεξάρτητοι Έλληνες” του Πάνου Καμμένου, οι 20 βουλευτές του οποίου θα στηρίξουν την ψήφιση του όταν έρθει στη βουλή. Παρόμοια πρόθεση έχουν και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Πριν ακόμη καθαρογραφτεί η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Ραγκούση, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον υφυπουργό Χ. Αθανασίου να προχωρήσει άμεσα στην σύνταξη του νομοσχεδίου, παρά το γεγονός ότι διαφωνούν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι.

Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά υποστηρίζουν ότι η κατάργηση του νόμου Ραγκούση αποτελούσε προεκλογική εξαγγελία της ΝΔ λέγοντας ότι «παρόμοιος θόρυβος προκλήθηκε και από τον νόμο για τα πανεπιστήμια, αλλά τελικά ψηφίστηκε» τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Στο κείμενο που έχουν υπογράψει τα τρία κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση γίνεται αναφορά στο θέμα της ιθαγένειας «Προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου για απόδοση Ιθαγένειας σε συνδυασμό με τις σύγχρονες εξελίξεις και σε αντιστοίχηση με τα ισχύοντα σε ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοια προβλήματα» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια

• Αυξάνεται ο χρόνος από τα 5 στα 8 έτη μόνιμης παραμονής των αλλοδαπών γονέων προκειμένου τα παιδιά που θα αποκτήσουν στην συνέχεια να πάρουν αυτομάτως την ελληνική ιθαγένεια. Ουσιαστικά επανέρχονται τα όσα ίσχυαν πριν από τον νόμο Ραγκούση.

• Αυξάνεται στα 9 χρόνια η υποχρεωτική εκπαίδευση αλλοδαπών μαθητών στα ελληνικά σχολεία όπως ακριβώς ισχύει και για τους Έλληνες μαθητές.

• Αυξάνεται από τα 7 στα 10 έτη ο χρόνος πολιτογράφησης αλλοδαπών. Επίσης, για να λάβουν την ελληνική ιθαγένεια θα πρέπει να έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

• Οι υποψήφιοι που θα περάσουν τις εξετάσεις και θα εισαχθούν στα Ανώτατα και Τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα θα λαμβάνουν αυτομάτως την ιθαγένεια.

• Απαγορεύεται η διπλή ιθαγένεια. Με την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους οι ενήλικες αλλοδαποί θα έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν αν επιθυμούν την ιθαγένεια.

• Μπλόκο στις παράνομες ελληνοποιήσεις. Τρόπους προκειμένου να μην μπορεί ένας Έλληνας να αναγνωρίσει ως εξώγαμο τέκνο κάποιον αλλοδαπό ηλικίας 17ή 18 ετών αναζητά το υπουργείο Εσωτερικών. Οι προτάσεις που υπάρχουν είναι να τεθεί όριο
ηλικίας ή να γίνονται ακόμα και εξετάσεις DNA.