Να επιστραφούν τα “μαύρα” χρήματα

Η αλήθεια παραμένει μία και το παράνομο μυστικό είναι… κοινό. Φοροδιαφυγή υπάρχει, σε μεγάλη έκταση και ισοδυναμεί με βόμβα στα θεμέλια της κυπριακής οικονομίας. Επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν ότι αν μπορούσε να «συλληφθεί» έστω και η μισή από τη διαφεύγουσα φορολογητέα ύλη, το δημοσιονομικό έλλειμμα σχεδόν θα εκμηδενιζόταν.

Κύπριοι πολίτες έχουν «φυγαδεύσει» με εμβάσματα ,εκατομμύρια ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού, χωρίς να έχουν πληρώσει τους φόρους που τους αναλογούν στο Κυπριακό κράτος.

Άλλοι, τα «έβγαλαν» από την εποχή του χρηματιστηρίου. Όταν ήταν διαδεδομένο το, σε πνεύμα καζίνου –  σλόγκαν των τραπεζιτών ,«παίξτε να κερδίσετε» . Τότε που επιτήδειοι «έφαγαν» τα χρήματα του ανυποψίαστου Κυπριακού λαού και «έκρυψαν» στο εξωτερικό έναν πακτωλό χρημάτων.

Πριν από δύο μόλις  ημέρες, έγινε γνωστό ότι οι βρετανικές αρχές έχουν στα χέρια τους λίστα φοροφυγάδων ,με ονόματα, διευθύνσεις και λεπτομέρειες λογαριασμών, με ποσά αδήλωτα στο φορολογικό σύστημα της Κύπρου.

Η συζήτηση, σε πολιτικό επίπεδο, ανακυκλώνεται από καιρό σε καιρό, για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε οι καταθέσεις να επιστρέψουν στις κυπριακές τράπεζες.

Η θεωρία όμως, είναι καιρός να γίνει πράξη. Είτε από την κυβέρνηση Χριστόφια, είτε από την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του 2013. Χρειάζονται, κυρίως, πολιτική βούληση και μηχανισμοί για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων και όσων έχουν πάρει «μίζες». Και συνεχίζουν να παίρνουν…

Τις αμαρτίες και τα λάθη των κυβερνώντων και των τραπεζών πρέπει να σταματήσει να τα επωμίζεται ο κυπριακός λαός.