ΑΚΕΛ: Δεν περιλαμβάνει εκπλήξεις το ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του ΑΚΕΛ, για το Ψήφισμα του  Συμβουλίου Ασφαλείας για την UNFICYP

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν περιλαμβάνει εκπλήξεις. Διότι αφενός αφορά την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και όχι τις καλές υπηρεσίες και αφετέρου επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Παρόλα αυτά, το ψήφισμα στέλνει ορισμένα σημαντικά μηνύματα, τα οποία το Προεδρικό οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη. Αυτά είναι πολύ συγκεκριμένα:

1. Είναι θετικό το γεγονός ότι ανανεώθηκε η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αλλά είναι φανερό ότι αν δεν διαρρηχθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, σύντομα θα βρεθούμε μπροστά σε νέα και αρνητικά δεδομένα.

2. Ενώ στο προηγούμενο ψήφισμα γινόταν μόνο αναφορά σε έλλειψη προόδου, τώρα εκφράζεται λύπη για την έλλειψη προόδου.

3. Το ψήφισμα καλεί τους δύο ηγέτες να βρουν τρόπο να καταλήξουν στους όρους αναφοράς και να εμπλακούν πλήρως, με ευελιξία, με νόημα και εποικοδομητικά σε συνομιλίες για λύση βασισμένη στη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Υπογραμμίζεται ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να έχει συγκεκριμένο ορίζοντα, για να συμπληρώσει ότι το στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο.

4. Ενώ στο προηγούμενο ψήφισμα καλούσε τους δύο ηγέτες να αποφεύγουν την όποια ρητορική μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία, τώρα τους ζητά να αποφεύγουν τη ρητορική που την εκτροχιάζει.

5. Παρά τις θετικές αναφορές για τα ΜΟΕ που έχουν υλοποιηθεί ζητά περαιτέρω ΜΟΕ με ειδική αναφορά στην ηλεκτροδότηση και στην κινητή τηλεφωνία.

6. Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά Έκθεση από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ μέχρι τις 15 Απριλίου αναφορικά με την ουσία του Κυπριακού.

Είναι φανερό ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Ο κ. Αναστασιάδης οφείλει να εγκαταλείψει την αρνητική ρητορική και τη δαιμονοποίηση της λύσης. Πρέπει να επικεντρωθεί επιτέλους σε λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και να πείσει τον Γ.Γ του ΟΗΕ ότι έχει όλη την απαιτούμενη θέληση και ετοιμότητα για να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς. Αν το πράξει, τότε όλο το βάρος και η ευθύνη για τις όποιες εξελίξεις θα μεταφερθεί στην Τουρκία και την Τ/Κ πλευρά. Αν δεν το πράξει κινδυνεύει να καταγραφεί στην ιστορία ως ο Πρόεδρος της οριστικής διχοτόμησης. Τα χρονικά περιθώρια κ. Αναστασιάδη- για την Κύπρο- στενεύουν επικίνδυνα.

Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ακόμη μια φορά ότι ποτέ δεν θα αποδεχτεί λύση που θα διχοτομεί την Κύπρο, λύση δυο κρατών και συνομοσπονδίας.