Αγγλική Σχολή Λευκωσίας – Ο Αφελληνισμός των μαθητών

ΜΕΡΟΣ Β

Ο ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Η Αγγλική Σχολή Λευκωσίας ιδρύθηκε αρχικά για τη μόρφωση των παιδιών των Άγγλων αποικιοκρατών που υπηρετούσαν στην Κύπρο, για να εξελιχθεί στη συνέχεια σε ένα εξαίρετο ιδιωτικό σχολείο, κυρίως για τους απογόνους της τοπικής πλουτοκρατίας.

Διαθέτει εξαίρετες εγκαταστάσεις με ηλεκτρονικούς πίνακες, ηλεκτρονικές κλειδαριές στις τάξεις και υπερσύγχρονα εργαστήρια.

Όλα τα μαθήματα διεξάγονται στα Αγγλικά, αφού σκοπός του σχολείου είναι η προετοιμασία των μαθητών για τις εξετάσεις εισόδου σε Αγγλικά πανεπιστήμια, γνωστές ως GCE.

Η τεράστια πλειοψηφία των μαθητών είναι Ελληνοκύπριοι, άνκαι τα τελευταία χρόνια άρχισε να γίνεται δεκτός και μικρός αριθμός Τουρκοκυπρίων μαθητών. Επειδή το επίπεδο των Τ/κ υποψήφιων είναι πολύ χαμηλό, οι απαιτήσεις εισδοχής είναι εξευτελιστικά χαμηλές. Έτσι για να ικανοποιηθεί η ακατανόητη ανάγκη για ύπαρξη στο σχολείο και μαθητών από το Βορρά, αποκλείονται κατά πολύ ικανότεροι Ε/Κ μαθητές, μόνο και μόνο γιατί δεν είναι Τ/Κ.

Από τα πρώτα χρόνια της φοίτησης Τ/Κ στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας, άρχισε να γίνεται πλέον φανερή η προσπάθεια πλήρους αφελληνισμού των μαθητών. Με το πρόσχημα ότι δυνατόν να προσβληθούν τα αισθήματα των Τ/Κ μαθητών κατέβασαν αρχικά από τους τοίχους κάποιες θρησκευτικές εικόνες και στη συνέχεια απαγόρευσαν στους μαθητές να φορούν σταυρό. Ουσιαστικά καταργήθηκε το μάθημα των Θρησκευτικών, ενώ μαθητής απαξιώθηκε από συγκεκριμένη καθηγήτρια επειδή διατηρούσε μέσα στην κασετίνα του, προσέξτε μέσα, φωτογραφία ελληνικής σημαίας, με αποτέλεσμα οι γονείς του να αναγκαστούν, ουσιαστικά, να του αλλάξουν σχολείο.

Αργότερα βέβαια τα πράγματα χειροτέρεψαν και φτάσαμε στο σημείο σήμερα να μην εορτάζεται καμιά εθνική εορτή, ούτε η 25η Μαρτίου, ούτε η 28ηΟκτωβρίου, αλλά ούτε και η επέτειος της αρχής του απελευθερωτικού μας αγώνα, η 1η Απριλίου. Αντίθετα η 15η Νοεμβρίου, επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτουςκηρύχθηκε από τη διεύθυνση του σχολείου ως αργία.

Κατά το Μπαϊράμι οι Τ/Κ μαθητές δικαιούνται να απουσιάσουν χωρίς συνέπειες (λογικό), αλλά οι καθηγητές έχουν οδηγίες τις μέρες αυτές να μη διδάσκουν νέα ύλη.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και το γεγονός ότι οι μαθητές δεν διδάσκονται Ελληνική ή πολύ περισσότερο, Κυπριακή Ιστορία, τις παραδόσεις μας, τα ήθη ή ακόμα τη μουσική μας δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Σε πρόσφατη εκδήλωση της χορωδίας του σχολείου κανένα κυπριακό ή έστω ελληνικό τραγούδι δεν συγκίνησε τη διευθύντρια της χορωδίας η οποία μπήκε όμως στον κόπο να διδάξει στους μαθητές της αμερικάνικα και αγγλικά τραγούδια, περιλαμβανομένης και της μουσικής από τους «Πειρατές της Καραϊβικής».

Δεν τελειώσαμε όμως εδώ. Έπεται συνέχεια.

Μ.Ε.