Φ.Φωτίου: Χρέος η απαίτηση εφαρμογής του διεθνούς δικαίου

Χρέος είναι η αδιαπραγμάτευτη διεκδίκηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων του λαού, η ανάδειξη της πραγματικής φύσης της κυπριακής κρίσης, η απαίτηση για εφαρμογή των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, συνεχής διακήρυξη και εμμονή, χωρίς παλινδρομήσεις, ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους από την Τουρκία, και η σαφής υπόδειξη ότι, όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για λύση δίκαιη και βιώσιμη, θα πρέπει να στρέψουν την επιρροή και τις πιέσεις τους προς την κατοχική δύναμη, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο μνημόσυνο του ήρωα Έφεδρου Ανθυπίλαρχου Δημήτρη Σταύρο, πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή, που τελέστηκε στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου στα Λατσιά, ο κ. Φωτίου είπε ότι πράξεις ηρωισμού, ανδρείας και ανθρώπινης καταξίωσης, εδώ και τριάντα εννέα χρόνια, παραμένουν αδικαίωτες.

“Μπροστά στις έντονες προκλήσεις της Τουρκίας, οφείλουμε να παραμείνουμε σταθεροί στην προάσπιση των βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού. Να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα που επαπειλούνται καθημερινά, επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία, `ενοχλεί` και αντιστέκεται στις εχθρικές ορέξεις. Γιατί αποτελεί αγκάθι στην ομαλή εφαρμογή των μεγαλεπήβολων στρατηγικών σχεδίων της Άγκυρας, για μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου, σε τουρκική θάλασσα”, είπε.

Ανέφερε ότι, “παρά τις έντονες προκλήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε σαφή την πρόθεση της πλευράς μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό”.

“Μέσα από ουσιαστικές και καλά προετοιμασμένες διαπραγματεύσεις, επιδιώκουμε σε κλίμα εσωτερικής συναίνεσης, να υπερπηδήσουμε εμπόδια, που στο παρελθόν οδηγούσαν τις συνομιλίες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος σε τέλμα. Παρά την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, τολμούμε να προωθούμε προτάσεις που κατά τη γνώμη μας θα προβληματίσουν και μπορούν να αποτελέσουν καταλύτη στη διαδικασία. Και πρέπει να τολμούμε, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βρούμε διέξοδο”, είπε.

Πρόσθεσε ότι “πρέπει να έχουμε όραμα, γιατί μόνο έτσι θα παλέψουμε για λύση που δεν θα νομιμοποιεί τα κατοχικά δεδομένα αλλά θα τα καταργεί, που δεν θα στηρίζεται σε καταστρατήγηση, αλλά σε διασφάλιση των βασικών ελευθεριών του λαού μας, μια λύση που θα επιφέρει την ενότητα του κράτους μας, χωρίς συρματοπλέγματα και διαχωρισμούς”.

Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στη θυσία του Δημήτρη Σταύρου, ο οποίος μέχρι το Μάιο του 2001 ήταν αγνοούμενος.

“Η τιμή προς τους ήρωες, σε καιρούς χαλεπούς για την πατρίδα, με τον εχθρό να βρίσκεται προ του πυλών διεκδικώντας κάθε ικμάδα της ύπαρξής μας, τα μνημόσυνα και η απόδοση τιμών στους αθάνατους νεκρούς μας, αποτελούν εθνικό χρέος. Μας αποτρέπουν από του να θεωρούμε αναλλοίωτη πραγματικότητα, τα τετελεσμένα της εισβολής. Μας απαγορεύουν τον εθισμό στην κατοχή της πατρίδας μας, την ηττοπάθεια και το αίσθημα αδυναμίας να ανατρέψουμε τα εις βάρος μας δεδομένα. Μηδενίζουν την οπισθέλκουσα δύναμη, που καθηλώνει και καταδικάζει την εθνική μας υπόσταση, σε μαρασμό και αλλοτρίωση”, είπε ο κ. Φωτίου.