Οικολόγοι: Το κράτος πιάστηκε στον ύπνο από το κύμα των πυρκαγιών

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει λύπη για τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε το κύμα των αυγουστιάτικων πυρκαγιών της 16ης Αυγούστου.

Είναι φανερό ότι το κράτος πιάστηκε απροετοίμαστο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα πολλαπλά μέτωπα. Είναι πράγματι αξιοσημείωτο να διαπιστώνεται ότι πυροσβεστικές δυνάμεις και σημαντικά στελέχη της ιεραρχίας βρέθηκαν σε καλοκαιρινή άδεια. Και τούτο καθώς ξεκινά το Αυγουστιάτικο κυνήγι και το φαινόμενο των πυρκαγιών είναι σύνηθες.

Στην περίπτωση της πυρκαγιάς στην περιοχή Τηλλυρίας η συμβολή των πτητικών μέσων ήταν ανάξια αναφοράς. Δυο ρίψεις από ένα ζεύγος αεροσκαφών σε ένα μέτωπο πέραν του ενός χιλιομέτρου ήταν όλη κι όλη η αναφερόμενη στα μέσα ενημέρωσης εμπλοκή των πτητικών μέσων.

Η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που έφτασε μέχρι τα πρώτα σπίτια του χωριού περικυκλώνοντας κατοικίες και απείλησε εγκαταστάσεις της Εθνικής Φρουράς με οπλισμό και πυρομαχικά έγινε από τις λιγοστές τοπικές πυροσβεστικές δυνάμεις (αγροτοπυροσβέστες, δασοπυροσβέστες, ταμείο θήρας κλπ) και τους πολίτες εθελοντές.

Η καταστροφή είναι πρωτοφανής αφού η πυρκαγιά κατέκαυσε καλλιεργημένες εκτάσεις, υποστατικά και άγρια βλάστηση. Μεγάλη φαίνεται να ήταν και η καταστροφή στην κατεχόμενη περιοχή του Λιμνίτη. Ευτυχώς η παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων απέτρεψε την επέκταση της πυρκαγιάς στο κρατικό δάσος στου οποίου τα όρια κινήθηκε η πύρινη λαίλαπα.

Παρόμοια προβλήματα φαίνεται να υπήρξαν και στις υπόλοιπες περιοχές που κτύπησε το κύμα των πυρκαγιών.

Η χτεσινή εμπειρία ανέδειξε λάθη, κενά και παραλείψεις στο σύστημα πυροπροστασίας. Η ευσυνειδησία των στελεχών των πυροσβεστικών δυνάμεων – οι οποίοι πάλιν έδωσαν μάχη με τις φλόγες και έσωσαν περιουσίες και φυσικό πλούτο- είναι αξιέπαινη, αλλά δεν αρκεί. Χρειάζεται περισσότερη οργάνωση, συντονισμός και προετοιμασία. Χρειάζεται επίσης να επενδύσουμε στην πρόληψη και στην έγκαιρη επέμβαση.

Σε αυτό το σημείο να επαναλάβουμε ότι είναι εγκληματικές οι περικοπές που επέβαλε η Τρόικα στον τομέα της εργοδότησης προσωπικού και στην απόκτηση του αναγκαίου εξοπλισμού για αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ