Τι δήλωσε ο Υπουργός δικαιοσύνης για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Ο Υπουργος Δικαιοσύνης κ. Ιωνάς Νικολάου προέβη σε γραπτή δήλωση αναφορικά με την έναρξη διαπραγματεύσεων για σύναψη Συμφωνίας μεταξύ  ΕΕ-Τουρκίας:

“Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, την Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2018, εγκρίθηκε ως Σημείο «Α», δηλαδή χωρίς συζήτηση, η έναρξη διαπραγματεύσεων για σύναψη Συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας σχετικά με την ανταλλαγή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μεταξύ του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου (Ευρωπόλ) και των αρχών της Τουρκίας που είναι αρμόδιες για την καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Σημειώνεται ότι το εν λόγω θέμα υιοθετήθηκε με ειδική πλειοψηφία από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων στις 29 Μαΐου 2018, εφόσον δεν κατέστη δυνατό να σχηματιστεί «αναστέλλουσα μειοψηφία» για απόρριψη της εν λόγω πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Κύπρος, από την ημέρα κατάθεσης της εν λόγω πρότασης και κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που διεξάχθηκαν σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένης και της τελευταίας συνεδρίασης της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων, εξέφρασε επανειλημμένα την έντονη αντίθεσή της ως προς την υιοθέτησή της.

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση, της Δευτέρας, 4 Ιουνίου 2018, και παρά το γεγονός ότι το θέμα υποβλήθηκε ως «Σημείο Α», εξέφρασα εκ νέου την έντονη αντίθεση και τις σοβαρές επιφυλάξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με αυτό το ιδιαίτερα ευαίσθητο και σημαντικό από πολιτικής άποψης ζήτημα και κατέθεσα δήλωση, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, για καταχώρηση στα πρακτικά του Συμβουλίου, καταγράφοντας την αρνητική ψήφο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επεσήμανα ότι από την έναρξη των συζητήσεων επί της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κυπριακή Δημοκρατία ανέδειξε την άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει σημαντικές οριζόντιες υποχρεώσεις της και να συνεργαστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία σε όλο το φάσμα του τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΔΕΥ). Υπενθύμισα δε το Συμβούλιο ότι, επανειλημμένα, υποστηρίξαμε τον διαχωρισμό της περίπτωσης της Τουρκίας από το υπόλοιπο πακέτο, τονίζοντας ότι η περίπτωση της Τουρκίας διαφέρει από τις υπόλοιπες χώρες εφόσον πρόκειται για μια υποψήφια προς ένταξη χώρα η οποία υστερεί ουσιαστικά από τα ευρωπαϊκά πρότυπα στον τομέα προστασίας των προσωπικών δεδομένων, θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου.

Επιθυμώ να τονίσω ότι, δεδομένου ότι πρόκειται για το πρώτο βήμα σε μια διαδικασία που αναμένεται να είναι χρονοβόρα και δύσκολη, η εντολή που το Συμβούλιο δίδει στην Επιτροπή δεν προκαταλαμβάνει ουδόλως το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Αναμένουμε πως η Επιτροπή, στα πλαίσια των όρων εντολής της, θα ενημερώνει τακτικά το Συμβούλιο για τις εξελίξεις και θα δέχεται οποιεσδήποτε επιπρόσθετες οδηγίες.

Καταλήγοντας, επιθυμώ να υπογραμμίσω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το θέμα και να προβαίνει σε ενέργειες προς διαφύλαξη των εθνικών μας συμφερόντων. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως έχουμε ζητήσει και χθες, Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2018, με σαφήνεια τόσο από την Προεδρία όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένουμε ότι θα συνεχίσουν να εγείρουν το ζήτημα της συνεργασίας της Τουρκίας με όλα τα κράτη μέλη, χωρίς διακρίσεις.”