Ρωσία και Σαουδική Αραβία συζητούν την άρση των περιορισμών παραγωγής πετρελαίου

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οι παραγωγοί πετρελαίου που ηγήθηκαν της προσπάθειας να συρρικνωθεί η παγκόσμια προσφορά, δήλωσαν ότι συζητούν για πρώτη φορά την άμβλυνση της χαλιναγώγησης της παραγωγής του.

Ενώ η προσφορά έχει επανέλθει στα ανώτατα όριά της, ωστόσο “δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση”, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Ουαλίντ Αλ Φαλίχ σε συνέντευξή του νωρίς την Παρασκευή το πρωί στην Αγία Πετρούπολη. Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών που εξάγουν (ΟΠΕΚ) και οι εταίροι του θα συζητήσουν τον Ιούνιο για τη χαλάρωση των περιορισμών που άρχισαν το 2017, δήλωσε ο Ρώσος ομόλογός του Alexander Novak στην ίδια συνέντευξη μετά από συνάντηση των δύο αξιωματούχων.

Η φημολογία περιστρέφεται γύρω από το πότε και πόσο οι παραγωγοί θα μειώσουν τις περικοπές μετά την εξάλειψη του πλεονάσματος του αποθέματος το οποίο είχε προκαλέσει συντριβή τιμών πριν από περίπου τέσσερα χρόνια. Η αβεβαιότητα της αγοράς αυξήθηκε μετά τις ανανεωμένες κυρώσεις των ΗΠΑ έναντι του Ιράν που ενδέχεται να περιορίσουν τις εξαγωγές της Ισλαμικής Δημοκρατίας και καθώς η οικονομική αναταραχή στη Βενεζουέλα οδηγεί σε κατάρρευση της πετρελαϊκής βιομηχανίας αυτού του μέλους του ΟΠΕΚ. Η ανάκαμψη του αργού προκαλεί επίσης ανησυχία ότι η ζήτηση μπορεί να περιοριστεί.