Το σχέδιο της SpaceX για ταξίδια οπουδήποτε στη Γη σε λιγότερο από μία ώρα!

Αν η μιάμιση ώρα που ενίοτε χρειάζεστε για να μεταβείτε σε κάποια παραλία (μιας και έρχεται καλοκαίρι) σας φαίνεται πολλή, τότε ο Elon Musk σας προσφέρει μια καλύτερη εναλλακτική.

Τι θα λέγατε να πηγαίνατε…. οπουδήποτε στον πλανήτη σε λιγότερο από μία ώρα;

Δεν πρόκειται για ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά για μια φουτουριστική τεχνολογία που πρόκειται να γίνει πραγματικότητα. Για την ακρίβεια, δύο φουτουριστικές τεχνολογίες που αναμένεται να φέρουν επανάσταση στον τομέα των μεταφορών.

Ο Elon Musk, ιδρυτής της Tesla, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει πολύ σύντομα να μπορεί να μεταφέρει ανθρώπους από τη μια μεριά του πλανήτη στην άλλη σε λιγότερο από μια ώρα.

Στην αρχή θα ταξιδεύετε υπογειώς… μετά θα εκτοξεύεστε στο διάστημα

Πως θα το καταφέρει αυτό; Συνδυάζοντας τις τεχνολογίες των πυραύλων της SpaceX (της πυραυλικής εταιρείας του Musk) μαζί με αυτή του hyperloop (του υπερ-τούνελ που σκάβει η Boring Company του επιχειρηματία), ο Elon Musk στοχεύει στο να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα συγκοινωνιών που θα μεταφέρει τους επιβάτες του σε οποιοδήποτε μέρος της γης σε λιγότερο από μία ώρα.

Πριν από ένα έτος, όταν έγιναν τα αποκαλυπτήρια του BFR (Big Falcon Rocket), του τεράστιου πυραύλου που η SpaceX θέλει να χρησιμοποιήσει για να αποικίσει τον Άρη, ο Musk ανέφερε ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα πυραύλων και διαστημόπλοιων για να δημιουργήσουν ένα σύστημα συγκοινωνιών στη γη, προκειμένου να μεταβαίνουν οπουδήποτε στον πλανήτη σε λιγότερο από 30 λεπτά.

Απ’ότι φαίνεται όμως, η ιδέα αυτή έχει ξεκινήσει να ερευνάται στη SpaceX αν λάβουμε υπόψη ότι η Gwynne Shotwell, COO της εταιρείας πρόσφατα παρουσίασε μια ενημερωμένη έκδοση της ιδέας κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο TED αναφέροντας: «αυτό θα συμβεί σίγουρα».

Το σύστημα λειτουργεί παρόμοια με αεροσκάφος με ταξίδια μεταξύ σημείων, αλλά η μεταφορά θα γίνεται μέσω του διαστήματος με ταχύτητα μέχρι 27.000 km/h, κάτι που θα μειώσει αρκετά την ώρα πτήσης.

Στο σκεπτικό αυτό υπάρχει όμως ο χρόνος μεταφοράς στο διαστημόπλοιο και η ώρα μέχρι την εκτόξευσή του, φαίνεται ότι είναι η πιο χρονοβόρα. Όμως ο Musk φαίνεται ότι έχει βρει και μια λύση: Να συνδέσει το σύστημα hyperloop με το διαστημόπλοιο προκειμένου να μειώσει τον χρόνο μεταφοράς.

Αν κάτι τέτοιο ισχύσει, τότε θεωρητικά κάποιος θα μπορεί να μεταβεί από το ένα μέρος του πλανήτη στο άλλο σε λιγότερο από μισή ώρα.

Ο πρώτος συνδυασμός διαστημόπλοιου-hyperloop θα μπορούσε να είναι στο Λος Άντζελες, όπου η Boring Company εργάζεται σε ένα δίκτυο σηράγγων. Παρόλο που γενικά ο Elon Musk έχει ιδιαίτερα φιλόδοξα σχέδια, κάποιο από αυτά μπορεί να αποδώσει. Ακόμη και κάποιο από αυτά να αποδώσει σε μικρότερο βαθμό από αυτόν που υπόσχεται, το μέλλον των μετακινήσεων θα αλλάξει ριζικά.

Το υπερ-τούνελ

Το τούνελ του Elon Musk στο Λος Άντζελες έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και θα δούμε τα σχέδιά του να υλοποιούνται μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς μένουν μόνο ορισμένες ρυθμιστικές εγκρίσεις απ’ τις τοπικές Αρχές του Λος Άντζελες προκειμένου η Boring Company ν’ αρχίσει να προσφέρει δωρεάν βόλτες με τα ειδικά pods.

Μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν δωρεάν βόλτες -για κάποιο ορισμένο διάστημα- στο τούνελ του Elon Musk στο Λος Άντζελες.

Αφού περάσει και η περίοδος των δωρεάν δοκιμών, θα υπάρχει εισιτήριο για τη χρήση του τούνελ του Elon Musk, το οποίο φημολογείται ότι θα είναι οικονομικότερο από εκείνο του τρένου ή του εισιτηρίου λεωφορείου.

Στο post του στο Instagram, o Elon Musk τόνισε για ακόμα μια φορά πως θα δοθεί έμφαση σε ποδήλατα και πεζούς, όμως, εννοείται πως το σύστημα θα μπορεί να χρησιμοποιείται κι από αυτοκίνητα.


«Η πρώτη σήραγγα της εταιρείας Boring στο LA έχει σχεδόν ολοκληρωθεί! Όταν οριστικοποιηθούν οι τελικές εγκρίσεις των ρυθμιστικών αρχών, θα προσφέρουμε ελεύθερες βόλτες στο κοινό σε λίγους μήνες. Ευχαριστούμε πολύ όλους όσους βοήθησαν σ’ αυτό το έργο. Η ισχυρή υποστήριξη από τους δημόσιους, εκλεγμένους αξιωματούχους και τους ρυθμιστές ήταν κρίσιμη για την επιτυχία του έργου. Μόλις λειτουργήσει πλήρως το τούνελ (οι δοκιμαστικές βόλτες θα είναι δωρεάν), το σύστημα θα δίνει πάντα προτεραιότητα στους πεζούς και τους ποδηλάτες.»

Επόμενος στόχος του Elon Musk είναι ν’ ανοίξει στο μέλλον ακόμα δύο τούνελ: Ένα που θα ενώνει την Ουάσιγκτον με την Νέα Υόρκη και ένα από το Λος Άντζελες μέχρι το Σαν Φρανσίσκο.