Κασουλίδης: Οι Αμερικανοί μας είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό

“Δεν ξανατρώω τέτοιου είδους κλάππα”, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ, “Πρώτη Ενημέρωση” όταν η παρουσιάστρια Σταυριανή Κωνσταντίνου τον ρώτησε πως νοιώθει φεύγοντας από το Υπουργείο σε αυτή τη κρίσιμη καμπή του Κυπριακού.

Ο κ Κασουλίδης είπε αυτό “έπαθε” όταν επέλεξε τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών αντί του ΕπΙτρόπου στην Ε.Ε.  πιστεύοντας ότι με τη πορεία των πραγμάτων θα λυνόταν το Κυπριακό.

Αναφορικά με τη κρίση στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο ΥΠΕΞ, είπε ότι “οι Αμερικανοί μας είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι δεν μπορούν να εξασκήσουν την επιρροή τους στην Τουρκία, εξαιτίας των όχι και τόσο καλών σχέσεων τους με την Άγκυρα”. Εξέφρασε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι σύντομα Βρετανοί και άλλοι θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν και να πιέσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να υποχωρήσει από τον ενεργειακό της σχεδιασμό.

Ο κ. Κασουλίδης, τόνισε, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να περιορίσει το πρόβλημα στο τεμάχιο “τρία” της κυπριακής ΑΟΖ και να επιμείνει στη θέση ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα πρέπει συνεχιστούν από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Για τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να επιδιώκει ακύρωση της συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας στη Βάρνα, ο κ. Κασουλίδης προειδοποίησε ότι τα συμφέροντα είναι τεράστια και πολύ δύσκολα θα γίνει αποδεκτό ένα τέτοιο αίτημα.

Η Τουρκία, είπε, επέλεξε να κινηθεί στο οικόπεδο τρία αυτή τη στιγμή για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον εξαιτίας των γεωστρατηγικών εξελίξεων στην περιοχή και του γεγονότος ότι κανείς δεν μπορεί να ασκήσει πίεση στην Άγκυρα. Και δεύτερον, γιατί η ΕΝΙ, όπως ανέφερε, είναι ο αδύναμος κρίκος εξαιτίας της περιορισμένης ισχύος της Ιταλικής Κυβέρνησης.

Κλείνοντας ο κ. Κασουλίδης είπε ότι “Αισθάνομαι μεγάλη αγωνία και μετρώ ανάποδα, πότε θα έρθει η μέρα να φύγω” Είναι βουνό για μένα αυτές οι μέρες, είπε.