Ιωνάς: Θετική ανταπόκριση Θεοχάρους για το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης συζήτησε με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγγύη για τη νομοθεσία που αφορά τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις

Τη στήριξη του Κινήματος για ψήφιση του νομοσχεδίου που μπορεί να παραχωρεί στην Αστυνομία τη δυνατότητα παρακολούθησης τηλεφωνικών επικοινωνιών υπό προϋποθέσεις, ζήτησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου κατά τη συνάντηση που είχε, σήμερα, με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγύη, κα Ελένη Θεοχάρους, στο πλαίσιο της σειράς επαφών που πραγματοποιεί με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για το θέμα. Ο κ. Νικολάου εξέφρασε την ετοιμότητα να συζητήσει οποιεσδήποτε εισηγήσεις και ειδικότερα εισηγήσεις που θα διευρύνουν περισσότερο τα μέτρα διασφάλισης – εγγύησης ότι δεν θα επιτρέπονται οι δυνατότητες κατάχρησης.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Νικολάου ανέφερε:

«Επεξήγησα στην κα Θεοχάρους την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, όσον αφορά το έγκλημα, το πώς αυτό παρουσιάζεται διαχρονικά και ποια είναι τα μέτρα που έχουν κατά καιρούς ληφθεί για σκοπούς αντιμετώπισης του. Θεωρούμε ως υποχρέωση μας και ως προτεραιότητα της Κυβέρνησης, όταν το έγκλημα παρουσιάζει οποιαδήποτε μορφή διαφοροποίησης ή έξαρσης, να είναι ανάλογη και η αντίδραση μας. Δηλαδή, με αποφασιστικότητα και συστηματικά να λειτουργούν οι μηχανισμοί πρόληψης και καταστολής.

Είναι γεγονός ότι το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη έχει θιγεί αυτή την περίοδο και γι αυτό τον λόγο που και σε αυτή, αλλά και σε κάθε περίπτωση που θα υπάρξουν παρόμοιες αντιδράσεις, οι δράσεις της Αστυνομίας θα είναι έντονες γιατί επιβάλλεται να κατασταλούν ή να προληφθούν όλοι εκείνοι οι παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη. Η Αστυνομία προβαίνει στους δικούς της σχεδιασμούς και με συνεχείς επιχειρήσεις δραστηριοποιείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Όλη αυτή την περίοδο, ως Κυβέρνηση στηρίξαμε την Αστυνομία και εξήγησα στην κα Θεοχάρους και τους συνεργάτες της τα μέτρα που είχαμε λάβει. Εξέφρασα, επίσης, τις ευχαριστίες μου προς την κα Θεοχάρους για την υποστήριξη που είχαμε από τους Βουλευτές του Κινήματος Αλληλεγγύη στην προσπάθεια να ενισχύσουμε νομοθετικά τις δραστηριότητες της Αστυνομίας. Αναφέρομαι στη νομοθετική ρύθμιση των μέτρων για πάταξη της διαφθοράς. Ανέφερα ότι έχει συγκροτηθεί η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, η οποία ήταν αποτέλεσμα της έρευνας που προηγήθηκε από την Αστυνομία που κατέγραψε το πρόβλημα που υπάρχει. Δεν πρόκειται για διαπίστωση που έγινε αυτές τις μέρες και ούτε διαπίστωση που επισημαίνεται από άλλους, αλλά για διαπίστωση που έγινε από την ίδια την Αστυνομία, μέσα από την έρευνα που έκανε, και βάσει της οποίας καταρτίστηκαν συγκεκριμένα νομοσχέδια που τελικά εγκρίθηκαν σε Νόμο.

Η Υπηρεσία συγκροτήθηκε πρόσφατα, με τα σχετικά νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί τον Δεκέμβριο 2017, και της έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες από εμένα ότι θα πρέπει να διερευνούν κάθε πληροφορία που φτάνει κοντά της, είτε αυτή είναι επώνυμη είτε είναι ανώνυμη. Η διερεύνηση θα πρέπει να είναι εξαντλητική, αντικειμενική ανεξαρτήτως του όποιον αφορά. Πρέπει με αποφασιστικότητα όλοι να ενεργήσουμε κατά τρόπο ώστε ν’ αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της διαφθοράς στην Αστυνομία, εάν πράγματι θέλουμε να έχουμε ένα αποτελεσματικό Σώμα.Όμως, όπως

εξήγησα και όπως μου έχει αναφερθεί από την Αστυνομία, οι δυνατότητες που έχει σήμερα η Αστυνομία στο να μπορέσει να αντιμετωπίσει προληπτικά αλλά και κατασταλτικά το οργανωμένο έγκλημα, δεν τη βοηθά στο να καταλήγουν οι έρευνες της στο ζητούμενο – που είναι η εξάρθρωση μιας ομάδας του οργανωμένου εγκλήματος. Και εάν θέλουμε να φτάσουμε στην κορυφή μιας τέτοιας ομάδας, δεν είναι δυνατό να γίνει χωρίς να έχει την δυνατότητα η Αστυνομία – υπό αυστηρές προϋποθέσεις και όρους, με αυστηρές εγγυήσεις ώστε να αποφεύγεται η δυνατότητα κατάχρησης εξουσίας – να παρακολουθεί τηλεφωνικές συνδιαλέξεις για τα αδικήματα που προνοούνται στο Σύνταγμα και για κανένα άλλο λόγο.

Περαιτέρω, αναφέρθηκα στις πρόνοιες του νομοσχεδίου και ζήτησα την στήριξη του Κινήματος στο νομοσχέδιο, δηλώνοντας ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε οποιεσδήποτε εισηγήσεις και ειδικότερα εισηγήσεις που θα διευρύνουν περισσότερο τα μέτρα διασφάλισης, εγγύησης ότι δεν θα επιτρέπονται οι δυνατότητες κατάχρησης.

Υπάρχει θετική ανταπόκριση από το Κίνημα Αλληλεγγύη για το σκοπό του νομοσχεδίου. Σκοπός όλων μας πρέπει να είναι η ενίσχυση της ασφάλειας στον τόπο μας. Αν και μπορεί να πει κάποιος ότι αυτό το νομοσχέδιο θα περιορίσει δικαιώματα του ανθρώπου, όπως είναι η ιδιωτική ζωή, την ίδια ώρα δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε και το δικαίωμα του πολίτη να νιώθει ασφάλεια στον τόπο του και να μπορούν οι διωκτικές αρχές να αντιμετωπίσουν προληπτικά και κατασταλτικά, κυρίως τις ομάδες εμπορίας ναρκωτικών».

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Κινήματος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο κύριος σκοπός ενός μάχιμου αστυνομικού σώματος είναι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, η οποία παρουσιάζει υφέσεις και εξάρσεις στον τόπο μας, ενώ τον τελευταίο καιρό βρίσκεται σε έξαρση και γι’ αυτό τον λόγο οι πολίτες είναι αναστατωμένοι.

«Συμμεριζόμαστε σε πάρα πολλά σημεία το όραμα του Υπουργού γιατί πραγματικά έδειξε να θέλει να εκσυγχρονίσει το αστυνομικό σώμα και να δημιουργήσει μηχανισμούς προστασίας του πολίτη. Και για εμάς έχει τεράστια σημασία η ανόρθωση των αξιών της κοινωνίας, ώστε να μπορούμε να έχουμε όσο το δυνατό λιγότερα εγκληματικά στοιχεία στις τάξεις της κοινωνίας. Γνωρίζουμε ότι όσα μέτρα και να πάρουμε, απλώς θα δυσκολέψουμε τη ζωή εκείνων οι οποίοι έχουν ως σκοπό της ύπαρξης τους την εγκληματικότητα, τον αθέμιτο και εύκολο πλουτισμό σε βάρος της υπόλοιπης κοινωνικής ζωής», σημείωσε.

Για το θέμα της άρσης του απορρήτου της επικοινωνίας, η κα Θεοχάρους ανέφερε ότι σε πολλές περιπτώσεις βλέπουμε ότι η ιδιωτική ζωή των πολιτών έχει αλωθεί, σκεπτόμενοι τις διαδικασίες εισόδου – εξόδου από την χώρα, τις κάμερες σε δημόσια μέρη και σε ιδιωτικούς χώρους. Ωστόσο, είπε, αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα να υπάρξει ένας τρόπος προστασίας από μηχανισμούς που μηχανεύονται οι εγκληματίες, προκειμένου να διεκπεραιώσουν τη διακίνηση ναρκωτικών, τις εκτελέσεις – δολοφονίες πολιτών και τις τρομοκρατικές ενέργειες. «Ως Κίνημα θα μελετήσουμε την πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, την οποία αντιμετωπίζουμε θετικά, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι θα πρέπει να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών που δεν ενέχονται στο έγκλημα», κατέληξε.