Η Ρωσία σχεδιάζει ομόλογο σε ευρώ και προσπαθεί να…

Η Ρωσία δεν παραιτήθηκε από το λανσάρισμα ενός ακόμα ομολόγου σε ευρώ φέτος, παρά τις σκληρότερες κυρώσεις που της έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ μέχρι σήμερα, αφού ήδη είχαν καταρρεύσει οι διπλωματικές της σχέσεις με τη Δύση τον περασμένο μήνα.

“Θα αναζητήσουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας”, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Konstantin Vyshkovsky, επικεφαλής του τμήματος χρέους του υπουργείου Οικονομικών. “Η κατάσταση είναι πλέον λιγότερο ευνοϊκή για τη ρύθμιση της αγοράς, αλλά ποτέ δεν σχεδιάσαμε μια έκδοση τρεις ημέρες μετά από μια τέτοια πτώση της μεταβλητότητας.”

Ο δανεισμός στο εξωτερικό έχει μετατραπεί σε δοκιμασία των διαθέσεων για τη Ρωσία από τις πρώτες κυρώσεις που επιβλήθηκαν για το ρόλο τον οποίο διαδραμάτισε στην επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία πριν από τέσσερα χρόνια. Οι περιορισμοί δεν ήταν αρκετοί για να αποτρέψουν τους επενδυτές, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν το διπλάσιο για τα ομόλογα σε ευρώ που πωλήθηκαν τον Μάρτιο μετά από ένα γύρο κυρώσεων εξ αιτίας της δηλητηρίασης ενός πρώην κατασκόπου στο βρετανικό έδαφος.

Οι νέοι περιορισμοί των ΗΠΑ, οι οποίοι στοχεύουν σε εξέχοντες Ρώσους δισεκατομμυριούχους και τις εταιρείες τους, εμφανίζονται ως μια πιο σκληρή πρόκληση. Μια περίοδος πωλήσεων σε κατάσταση πανικού, η οποία επιδεινώνεται από εντάσεις στη Συρία, έχει ήδη αναγκάσει το υπουργείο Οικονομικών να διακόψει τις αγορές ξένου νομίσματος και να ακυρώσει μια δημοπρασία τακτικών ομολόγων για πρώτη φορά από το 2015.