Ανοδος στην τιμή του πετρελαίου – Πάνω από τα 70 δολάρια λόγω μείωσης των αποθεμάτων

Άλλη μια εβδομάδα, ένα ακόμη βήμα προς τα πάνω για τις τιμές του πετρελαίου παγκοσμίως.

Ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης είναι χαμηλότερα κατά 0,6% στη Νέα Υόρκη, οι τιμές είναι κοντά στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας τριετίας και πλέον, ενώ από τώρα είναι έτοιμα για μια τέταρτη εβδομάδα- ρεκόρ. Το Brent διατηρεί τα κέρδη του μετά από τη γρήγορη υπέρβαση των $70 το βαρέλι, την Πέμπτη. Μια πτώση οκτώ εβδομάδων στα αποθέματα αργού πετρελαίου των Η.Π.Α. βοήθησε στην αύξηση των τιμών, ενώ η Κίνα την Παρασκευή δήλωσε ότι εισήγαγε ένα ποσό ρεκόρ πετρελαίου πέρυσι, καθιστώντας την, τον μεγαλύτερο αγοραστή στον κόσμο

Το πετρέλαιο συνέχισε να καλπάζει φέτος μετά από μια δεύτερη ετήσια προέλαση, καθώς ο Οργανισμός Εξαγωγικών Πετρελαιοειδών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του περιορίζουν την προσφορά για να στραγγίξουν την πληρότητα που εμφανιζόταν, παγκοσμίως. Ενώ η διεθνής αγορά εξισορροπεί, εξακολουθούν να υπάρχουν περισσότερα από 100 εκατομμύρια βαρέλια που πρέπει να καθαριστούν, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σουχαίλ Αλ Μασρούεϊ.

“Τα βασικά στοιχεία της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου έχουν φτάσει στην υγιέστερη κατάσταση τους εδώ και αρκετά χρόνια”, γράφει σε σημείωμα ο Michael Tran, στρατηγικός αναλυτής βασικών προϊόντων στην RBC Capital Markets στη Νέα Υόρκη. «Ενώ αναμενόταν μια ισχυρή ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, η τρέχουσα πορεία των τιμών υπερέβη τις προσδοκίες μας. Πιστεύουμε ότι είναι πρόωρο να αναμένουμε περαιτέρω ανοδική πορεία για να είμαστε βιώσιμοι, τουλάχιστον έως ότου η αγορά επωφεληθεί περισσότερο από τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής παραγωγής “.