Standard & Poor΄s: “Η έλλειψη διαφάνειας και πληροφόρησης αφήνει την Κίνα στο ΑΑ-“

Την μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Κίνας επιβεβαίωσε σήμερα στο ΄AA-΄ και ΄A-1+΄ αντίστοιχα η Standard & Poor΄s  με το outlook να είναι σταθερό. Η αξιολόγηση της Κίνας αντανακλά τις ισχυρές δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης, την εύρωστη εξωτερική θέση και τη σχετικά υγιή δημοσιονομική θέση της χώρας, αναφέρει στην ανάλυση του ο Οίκος. Οι δυνάμεις αυτές εξισορροπούν τις αδυναμίες που σχετίζονται με το χαμηλότερο μέσο εισόδημα σε σύγκριση με άλλες χώρες που φέρουν παρόμοια βαθμολογία, την γενική έλλειψη διαφάνειας και την περιορισμένη ροή των πληροφοριών καθώς και το γεγονός ότι το πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής συνεχίζει να εξελίσσεται για να ανταποκριθεί στην οικονομία της χώρας που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αγορά, προσθέτει η S&P.

“Δεν περιμένουμε σημαντικές αλλαγές στην κατεύθυνση της πολιτικής στην Κίνα στον απόηχο των πρόσφατων αλλαγών στην ηγεσία της χώρας”, σημειώνει ο αναλυτής της Standard & Poor΄s, Kim Eng Tan. “Οι προσπάθειες για την εμβάθυνση των διαθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων είναι πιθανό να συνεχιστούν. Περιμένουμε η κινεζική οικονομία να συνεχίσει να εμφανίζει ισχυρή ανάπτυξη, ενώ η χώρα θα διατηρεί την μεγάλη εξωτερική θέση του πιστωτή τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια”.

Ο Οίκος προβλέπει ρυθμό αύξηση του κατά κεφαλήν πραγματικού ΑΕΠ το 2013-2015 τουλάχιστον 7,3%, μέγεθος μικρότερο από το μέσο ρυθμό του 10,2% για τα πέντε προηγούμενα χρόνια (2007-2011).

Στο βασικό σενάριο του ο Οίκος προβλέπει αύξηση του χρέους με ρυθμό 1,4% του ΑΕΠ το κάθε έτος για την περίοδο 2012-2015. Ωστόσο, το χρέος της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να συνεχίσει να υποχωρεί ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, με το καθαρό χρέος της γενικής κυβέρνηση να υποχωρεί κοντά στο 13,4% του ΑΕΠ μέχρι το 2014.

Ωστόσο συμειώνεται ότι η δημοσιονομική θέση της Κίνας είναι λίγο πιο αδύναμη απ’ ό,τι δείχνουν τα συγκεκριμένα μεγέθη. “Οι τοπικές κυβερνήσεις στη χώρα έχουν σημαντικά χρέη εκτός του προϋπολογισμού. Ένα μεγάλο μέρος του χρέους ανήκει σε επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τοπικών κυβερνήσεων”, σημειώνει ο Tan.

Σε άλλο σημείο αναφέρεται οτι η περιορισμένη πληροφόρηση και η έλλειψη διαφάνειας στην Κίνα ευθύνονται για τη μείωση της στήριξης της πιστοληπτικής της αξιολόγησης.