Αντρέας Βγενόπουλος: Πιστός στην τακτική του …φταίνε οι άλλοι

Λανθασμένους χειρισμούς στον Πρόεδρο Χριστόφια στη σύνοδο του Eurogroup, κατά την οποία αποφασίστηκε το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, επέρριψε ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Ευθύνες επέρριψε και στον τέως διοικητή της ΚΤΚ Αθανάσιο Ορφανίδη, υποστηρίζοντας ότι «δεν είχε αντιληφθεί την κατάσταση».

Ο Αντρέας Βγενόπουλος, ο άνθρωπος που «μόλυνε την κυπριακή οικονομία» σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, μίλησε για ευθύνες… άλλων στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΙΓΜΑ».

Για τον πρώην διοικητή , μίλησε για «πραξικόπημα… δεν με άφησε να διοικήσω και να αντιμετωπίσω  την κρίση που ήρθε». Τεράστιες ευθύνες καταλόγισε και στη διοίκηση της Λαϊκής Τράπεζας, που τον διαδέχθηκε.

Υποστήριξε ότι όλα τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα επί δικής του διοίκησης ήταν νομότυπα και στο πλαίσιο της συνήθους πρακτικής. Ήταν πλήρως εξασφαλισμένα είπε ασχέτως αν μετά αποδείχθηκαν λόγω της επιδείνωσης της κρίσης, τοξικά. 200% εξασφαλισμένα ήταν και τα δάνεια που δίνονταν από τη MIG, δήλωσε ο Αντρέας Βγενόπουλος. «Στην Ελλάδα δεν έχουμε διαγράψει ούτε ένα δάνειο, σε αντίθεση με ό,τι ακούω πως συμβαίνει στην Κύπρο».

«Αυτοί που πρέπει να ανησυχούν είναι αυτοί που μας διαδέχτηκαν, καθώς, αν ισχύουν τα δημοσιεύματα που θέλουν το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης στα 4 δισ., θα πρέπει να εξηγήσουν πώς φτάσαμε από τα 800 εκατ. στα 4 δισ.», κατέληξε ο κ. Βγενόπουλος, μιλώντας για τους τρεις διεθνούς οίκους που έχουν ήδη προχωρήσει σε σχετικές έρευνες, και διαπίστωσαν ότι για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της Λαϊκής στην Ελλάδα χρειάζονταν περίπου 800 εκατ. ευρώ.