Kωστρίκης: Παλιά για να κολλήσεις ήθελες 10 λεπτά… Πλέον κολλάς σε 2 λεπτά..!

  • Παλιά λέγαμε ότι για να κολλήσει κάποιος θα πρέπει να είναι σε απόσταση λιγότερη των δύο μέτρων και να μιλά για δέκα λεπτά, αυτό όμως πλέον δεν ισχύει. Η λοίμωξη μπορεί να επιτευχθεί σε δύο λεπτά»

Αρχικά, ανέφερε ότι με αυτούς τους αριθμούς κρουσμάτων πολύ σύντομα θα δούμε αυξήσεις των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, προσθέτοντας ότι εκεί θα έχουμε πραγματικό πρόβλημα.

Εξήγησε ότι το στέλεχος Δέλτα πλέον αντικαθιστά το στέλεχος Άλφα με αποτέλεσμα τα κρούσματα να έχουν αυξηθεί έξι με επτά φορές. Μάλιστα, επεσήμανε ότι «όταν έχεις μια σειρά από μέτρα και αλλάξει ο ιός και γίνει έξι φορές πιο μεταδοτικός, τότε θα αυξηθούν τα κρούσματα. Παλιά λέγαμε ότι για να κολλήσει κάποιος θα πρέπει να είναι σε απόσταση λιγότερη των δύο μέτρων και να μιλά για δέκα λεπτά, αυτό όμως πλέον δεν ισχύει. Η λοίμωξη μπορεί να επιτευχθεί σε δύο λεπτά».

Όσον αφορά στα εμβόλια, ανέφερε ότι έχουμε κολλήσει περίπου στο 65%, ενώ υπάρχει σημαντική μερίδα πολιτών που δεν θέλει να εμβολιαστεί. Πρόκειται για ηλικίες από 18 μέχρι 30 ετών (μόνο το 30% των ατόμων αυτών των ηλικιών έχει εμβολιαστεί). Ο Καθηγητής εξήγησε ότι είναι μεγάλο πρόβλημα, αφού με τη μετάλλαξη Δέλτα χρειαζόμαστε εμβολιαστική κάλυψη περίπου στο 82%, δηλαδή πρέπει να εμβολιαστούν άλλα 170.000 με 180.000 άτομα στην Κύπρο.

Πρόσθεσε όμως ότι ένα σημαντικό στοιχείο είναι η διαφώτιση. Ενώ οι λόγοι που δεν θέλει να εμβολιαστεί κάποιος είναι πολλοί, σύμφωνα με τον Δρ Κωστρίκκη, η φιλοσοφία του Κύπριου είναι ότι δεν θέλει να βάλει μια ξένη ουσία στο σώμα του από τη στιγμή που είναι υγιής. Εντούτοις, ανέφερε ότι πρέπει να τους εξηγήσουμε ότι είναι έγκλημα να πετάξουμε εμβόλια στην Κύπρο, άρα πρέπει να τα δώσουμε σε χώρες που είναι έτοιμες για εμβολιασμό, για να συνεισφέρουμε στην οικουμενική προσπάθεια. Συμπλήρωσε όμως ότι τα άτομα που δεν θέλει να εμβολιαστούν θα πρέπει να καταλάβουν ότι τα δικαιώματά τους σταματούν εκεί που αρχίζουν των άλλων. Ενώ υπάρχουν θεωρίες για τα εμβόλια που είναι για γέλια, εξήγησε ότι η μεγαλύτερη μερίδα των Κυπρίων θεωρεί απλώς ότι δεν χρειάζονται το εμβόλιο, εφόσον είναι υγιείς.

Από την άλλη, είπε ότι όσο συνεχίζεται η πανδημία, αυξάνεται η πιθανότητα νέων μεταλλάξεων, οι οποίες θα γίνονται πιο μεταδοτικές. Καταληκτικά, ανέφερε ότι «με το να μην εμβολιαζόμαστε, υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξει νέο κύμα ενός ιού πιο μεταδοτικού».