H επ. Ελέγχου συζήτησε περί ΡΙΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, συζήτησε σήμερα για το στρατηγικό και επιχειρησιακό θεσμό του ΡΙΚ, όπως ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή που ζούμε, ποια θα πρέπει να είναι η ταυτότητα και τα ποιοτικά στοιχεία, που χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα του ΡΙΚ, ούτως ώστε να το κάνουν να ξεχωρίζει από τους άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου είπε πως «η αποστολή του ΡΙΚ είναι η παροχή δημοσίας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας στη δημοκρατία και παράλληλα μπορεί να δραστηριοποιείται και σε εμπορικές ή σε άλλες δραστηριότητες εφόσον αυτές δεν επηρεάζουν στην εκπλήρωση της αποστολής του».

«Αυτός είναι ο θεσμικός του ρόλος. Αυτός είναι ο κανόνας. Διαπιστώθηκε δυστυχώς ότι το ΡΙΚ σύρθηκε, για διάφορους λόγους, στη μάχη της τηλεθέασης, έχοντας αντίπαλους τους εμπορικούς, τηλεοπτικούς οργανισμούς. Το γεγονός αυτό πιστεύω ότι συνιστά παρέκκλιση του ΡΙΚ από τον πραγματικό και ουσιαστικό του ρόλο αλλοιώνοντας ταυτόχρονα την ταυτότητα του ως φορέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης του τόπου», είπε.

Πρόσθεσε πως «ο ρόλος και η αποστολή του ΡΙΚ πρέπει να αλλάξει», σημειώνοντας πως πρέπει να γίνει καλύτερο ποιοτικά.

Εξάλλου, ο κ. Γεωργίου χαιρέτισε την εκπόνηση μελέτης για το ΡΙΚ από το Υπουργείο Εσωτερικών και την κοινωνική διαβούλευση, που άρχισε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ, με την ευρύτερη κοινωνία των πολιτών, αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους, που απαρτίζουν την δημόσια ραδιοτηλεόραση.

«Στόχος όλων», είπε, «είναι η δημόσια ραδιοτηλεόραση να αποτελέσει πρότυπο αναφοράς όσον αφορά στο ψηλό επίπεδο ποιοτικού προγράμματος που προσφέρει, στη διαφύλαξη έγκαιρης, έγκυρης και αντικειμενικής ενημέρωσης και αξιολόγηση του περιεχομένου των προγραμμάτων του στην παροχή έγκυρης, αξιόπιστης και αντικειμενικής ενημέρωσης και στην προβολή της κουλτούρας και του πολιτισμού του τόπου μας».

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι «θέλουμε τη δημοσιογραφία στο ΡΙΚ όχι απονευρωμένη αλλά ανεξάρτητη».

«Το ΡΙΚ δεν είναι κυβερνητικό ίδρυμα αλλά δημόσια ραδιοτηλεόραση και το καθήκον της δεν είναι απέναντι στην Κυβέρνηση αλλά απέναντι στους πολίτες αυτού του τόπου» πρόσθεσε.

Η κ. Χαραλαμπίδου έκανε λόγο για έντονη εργασιακή ανασφάλεια στο ΡΙΚ, λέγοντας ότι «είναι πολύ δύσκολο ως δημοσιογράφος να κάνεις τη δουλειά σου αντικειμενικά τη στιγμή που γνωρίζει ότι μπορεί να προκύψουν απολύσεις».

Ανέφερε ακόμη ότι στο ΡΙΚ είναι τεράστιες οι μισθολογικές ανισότητες «ως να έχουμε» όπως δήλωσε, «τους Πατρίκιους και τους Πληβείους», λέγοντας πως αυτό το θέμα πρέπει να ρυθμιστεί.

Συνέχισε λέγοντας ότι είναι με μεγάλη ικανοποίηση που άκουσε από τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΡΙΚ Γιώργο Τσαλακό και από τον Διευθυντή Ειδήσεων του ΡΙΚ Γιάννη Καρεκλά να παραδέχονται ότι ήταν πολύ εσφαλμένη η αξιολόγηση που έγινε με το θέμα της Χρυσής Αυγής το οποίο ενώ προβαλλόταν πρώτη είδηση στα ευρωπαϊκά και κυπριακά δίκτυα στο ΡΙΚ είχε προβληθεί στο 35ο λεπτό του δελτίου ειδήσεων.

Ερωτηθείσα κατά πόσο κατά τη συνεδρίαση έγινε λόγος για απολύσεις, η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι αυτό που λέχθηκε είναι ότι «δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα» και ότι υπήρξε μια τοποθέτηση από την οποία μπορεί κάποιος να συμπεράνει ότι έπονται απολύσεις.

Είπε, ωστόσο, πως τέθηκε επίσης το ότι «δεν μπορούν συνεχώς να στοχοποιούνται οι αορίστου χρόνου εργαζόμενοι στο ΡΙΚ οι οποίοι είναι και πολύ χαμηλά αμειβόμενοι, τη στιγμή που υπάρχουν ‘αορίστου χρόνου’ εργαζόμενοι με αμοιβή άνω των 6.000 μηνιαίως».