Χριστόφιας: “Οι μητέρες πατρίδες να μας αφήσουν ήσυχους”

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο συμμετοχής του στην καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη σύναξη που οργανώνει το ΚΣ της ΕΔΟΝ δήλωσε ότι οι όποιες εγγυήσεις σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού είναι αχρείαστες,προσθέτοντας ότι «οι μητέρες πατρίδες να μας αφήσουν ήσυχους».

Ο Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι θα πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί όταν κρίνουμε τις συνομιλίες. «Κανένας μας δεν είναι πολύ ενθουσιασμένος για ορισμένες δηλώσεις που γίνονται και από πλευράς του κ. Ακιντζί» είπε.

«Εντούτοις είμαστε στο δρόμο. Δεν διανύσαμε την απόσταση» πρόσθεσε και εξέφρασε την ελπίδα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να υπερασπιστεί τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ μέχρι τέλους.

Καθώς, όπως εξήγησε, η μεγαλύτερη, κατά την άποψη του, εκτροπή που εντοπίζεται στις δηλώσεις του κ. Ακιντζί αφορά το γεγονός ότι ουσιαστικά (ο Τ/κ ηγέτης) ακυρώνει τη σύγκλιση για τις ελευθερίες, που αφορά και τις περιουσίες, και τη λεγόμενη πλειοψηφία πληθυσμού και γης.

Όπως ανέφερε, με βάση εκείνη τη σύγκλιση μετά από ένα χρονικό διάστημα, μια μεταβατική περίοδο, «όλα θα είναι ελεύθερα», και η διακίνηση και η εγκατάσταση και η κατοχή περιουσίας και η άσκηση επαγγέλματος.

«Δεν μπορούμε να στραφούμε προς τα πίσω» συμπλήρωσε και εξέφρασε την ελπίδα, νοουμένου, όπως είπε, ότι βρισκόμαστε στο μέσο της διαδικασίας, πως το τέλος θα είναι καλό για να είναι όλα καλά.

«Πρέπει η λύση, όπως και ο ίδιος ο Ακιντζί είπε, να ικανοποιεί τις απαιτήσεις και τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων» πρόσθεσε και ευχήθηκε ότι το 2016 μέσα από μια πορεία καλής θέλησης στις συνομιλίες θα είναι ο χρόνος που θα σημάνει το τέλος της πολύχρονης τραγωδίας του κυπριακού λαού.

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι εφικτό ακριβώς να πραγματοποιηθεί αυτή η ευχή, ο τέως Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως αν δεν ήταν εφικτό «έπρεπε να πάμε όλοι στο σπίτι μας και να κρεμαστούμε» κατά την έκφρασή του.

«Βεβαίως είναι εφικτό» συμπλήρωσε, εξηγώντας πως ακριβώς «το εφικτό το κάνουν οι Κύπριοι άμα υπάρχει καλή θέληση».

Θεωρώ, πρόσθεσε, ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να λυθεί το Κυπριακό και πως κατά συνέπεια θα πρέπει να το κάνουν εφικτό.

Ανέφερε επίσης ότι οι όποιες εγγυήσεις είναι αχρείαστες. «Οι μητέρες πατρίδες να μας αφήσουν ήσυχους και θα έχουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις και με τις δύο, για το καλό του ελληνικού λαού, και του κυπριακού λαού και του τουρκικού λαού».

Τέλος ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε τέλος όπως ξεπεράσουμε πρώτα απ` όλα τα οικονομικά προβλήματα γιατί, όπως είπε, την ώρα που άλλοι τσουγκρίζουν τα ποτήρια άλλοι δεν έχουν να φάνε.

«Και αυτό βεβαίως είναι τραγικό για την Κύπρο που πριν λίγα χρόνια ήταν χώρα της υπερκατανάλωσης» πρόσθεσε.