Χριστοδουλίδης: Διασύνδεση πλέον του εδαφικού με το περιουσιακό στις συνομιλίες

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ σχετικά με τη εντατικοποιημένη φάση των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, ανέφερε τα εξής:

«Χθες κατά τη συνάντηση των δυο ηγετών συμφωνήθηκε εντατικοποίηση των συνομιλιών με οκτώ ή εννέα συναντήσεις. Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων θα γίνει ουσιαστική συζήτηση επί των τεσσάρων κεφαλαίων με στόχο να υπάρξει πρόοδος στα σημεία όπου υπάρχουν διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις. Ταυτόχρονα, συμφωνήθηκε ότι σε κάποια φάση της διαδικασίας αυτής, περί τις αρχές Νοεμβρίου, στο εξωτερικό, ευελπιστώντας φυσικά ότι θα έχει επιτευχθεί πρόοδος, θα προστεθεί στη συζήτηση αυτών των τεσσάρων κεφαλαίων και το κεφάλαιο του περιουσιακού, έτσι ώστε να γίνει ουσιαστική συζήτηση με χάρτες και ονόματα περιοχών. Θεωρούμε ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι συμφωνήθηκε επιτέλους να συζητηθεί ουσιαστικά αυτό το κεφάλαιο και να προστεθεί στα τέσσερα κεφάλαια. Να θυμίσω ότι υπήρξε και δημόσια δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι είναι ξεκάθαρη η θέση της δικής μας πλευράς ότι δεν μπορεί να κλείσει το περιουσιακό χωρίς να κλείσει το εδαφικό, κι αυτό λόγω της φύσης του αντικειμένου των δυο κεφαλαίων».

Ερωτηθείς αν θα επιχειρηθεί να έχουμε κι άλλες συγκλίσεις στο περιουσιακό, τώρα στις συναντήσεις του Οκτώβρη, είπε: «Σε όλα τα κεφάλαια. Σε κάποια φάση, περί τις αρχές Νοεμβρίου, στη συζήτηση αυτή θα προστεθεί και το εδαφικό, για το οποίο έχει γίνει συζήτηση μόνο υπό τη μορφή ανταλλαγής απόψεων. Πλέον μπαίνουμε σε ουσιαστική συζήτηση με χάρτες, ονόματα περιοχών κ.ο.κ. και η προσθήκη αυτού του κεφαλαίου στη συζήτηση, στο πέμπτο κεφάλαιο, είναι ακριβώς μέρος της επιζητούμενης οριζόντιας και της διασταυρούμενης διαπραγμάτευσης και της συζήτησης όλων των θεμάτων σε αλληλεξάρτηση. Είναι σημαντικό ότι υπάρχει αυτή η νέα κατάσταση, πλέον, για να συζητηθεί και αυτό το πολύ καθοριστικό κεφάλαιο. Η διασύνδεση εδαφικού με περιουσιακό είναι η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, είναι όμως και η φύση των δυο κεφαλαίων. Είναι κάτι που όλοι αντιλαμβάνονται».

Κληθείς να απαντήσει αν στις συνομιλίες θα γίνει συζήτηση επί του εδαφικού, έχοντας ακόμη ανοικτές αρκετές πτυχές του κεφαλαίου του περιουσιακού, ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε: «Όταν αρχίσει η συζήτηση του εδαφικού δεν θα είναι το τέλος της διαδικασίας για τα άλλα τέσσερα κεφάλαια. Φυσικά, μακάρι να υπάρξει κατάληξη και αυτός είναι ο στόχος, να κλείσουν εξ ολοκλήρου, αλλά δεν είναι το τέλος της διαδικασίας».

Σε ερώτηση αν πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο η συζήτηση του εδαφικού εκτός Κύπρου, όπως ανακοινώθηκε, ο κ. Εκπρόσωπος ανέφερε: «Πρέπει να υπάρξει και συγκεκριμένη πρόοδος. Αν κατά τη διάρκεια αυτών των εννέα συναντήσεων δεν υπάρξει πρόοδος και υπάρξει πισωγύρισμα σε κάποια εκ των θεμάτων μέσα από τη συζήτηση, τότε αλλάζουν τα δεδομένα. Είναι οι ηγέτες που θα αποφασίσουν πώς θα συνεχίσουν και κανείς άλλος. Ουσιαστική συζήτηση επί του εδαφικού επιδιώκαμε εδώ και καιρό και θεωρούμε ως εξέλιξη ότι επιτέλους θα γίνει ουσιαστική συζήτηση και μάλιστα μέσα στο πλαίσιο της διασταυρούμενης διαπραγμάτευσης».

«Αφού ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και για τα πέντε κεφάλαια», συνέχισε, «θα πρέπει να γίνει μια συνολική αποτίμηση, να δούμε πού βρισκόμαστε και πώς προχωράμε. Για να μπορούμε, δηλαδή, να φτάσουμε στο τέλος της διαδικασίας, που είναι μια διεθνής διάσκεψη, θα πρέπει να βρισκόμαστε σε ακτίνα λύσης. Να έχουμε κλείσει τα πέντε κεφάλαια, καθώς επίσης και στο κεφάλαιο της ασφάλειας να είμαστε πολύ κοντά, να έχουμε δηλαδή τον ίδιο τελικό στόχο, έτσι ώστε να υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες θετικής κατάληξης σε μια τέτοια διεθνή διάσκεψη».

«Μια διεθνής διάσκεψη για να μπορεί να συγκληθεί», εξήγησε ο κ. Χριστοδουλίδης, «θα πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη, να υπάρχει το αναγκαίο υπόβαθρο, έτσι ώστε να οδηγήσει σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Χωρίς το αναγκαίο υπόβαθρο, πρόοδο και στα έξι κεφάλαια, ακόμα και σε αυτό της ασφάλειας και των εγγυήσεων, και στόχευση προς την ίδια κατεύθυνση, τότε υπάρχει κίνδυνος αποτυχίας μιας τέτοιας διάσκεψης, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους και για την ίδια τη διαδικασία».

Αναφορικά με το γεγονός ότι ο κ. Ακιντζί κάνει λόγο για συνάντηση τύπου Καμπ Ντέιβιντ, ο κ. Εκπρόσωπος τόνισε ότι οι συζητήσεις θα γίνουν όπως γίνονται στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, με τις δυο διαπραγματευτικές ομάδες και την ομάδα των Ηνωμένων Εθνών, με τη διαφορά ότι θα μεταβούν σε μια τρίτη χώρα για να γίνουν εκεί συνεχόμενες διαπραγματεύσεις για το εδαφικό και όχι μόνο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι λόγω της σημασίας του κεφαλαίου του εδαφικού, θα ήταν ορθό – και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενδιαφέρεται να υπάρχει συλλογικότητα σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια – να έχει μαζί του τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να υπάρχει άμεση ενημέρωση από τη μια και από την άλλη, ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τους στόχους της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο διαρροών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο εξωτερικό, ο κ. Χριστοδουλίδης, είπε: «Δεν είναι κάτι θετικό όταν βρίσκεσαι σε μια τέτοια διαπραγμάτευση. Από εκεί και πέρα, για εμάς εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι η ουσία. Και η ουσία είναι να συζητήσουμε επιτέλους ουσιαστικά το κεφάλαιο του εδαφικού με χάρτες και ονόματα».

Σε ερώτηση αν γίνονται παράλληλα προετοιμασίες για Σύνταγμα και νομοθεσίες, απάντησε τα εξής: «Υπάρχουν τα έξι κεφάλαια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλές άλλες πτυχές που δεν είναι άμεσα συνυφασμένες με τα έξι κεφάλαια, αλλά είναι ιδιαίτερα ουσιαστικές και έχουν να κάνουν με την πρώτη ημέρα της λύσης, με την οικονομική πτυχή της λύσης, με τις νομοθεσίες. Για όλα αυτά τα θέματα, σε μια διαδικασία παράλληλη με τη συζήτηση των έξι κεφαλαίων, έχει ξεκινήσει μια προεργασία σε περίπτωση που υπάρξει τελικό αποτέλεσμα έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα. Από την πρώτη ημέρα θα τεθεί ενώπιον του λαού αρχικά ένα σχέδιο που θα δίνει απαντήσεις, να μην έχει κενά και ασάφειες, και την ίδια στιγμή θα υπάρξει προετοιμασία για όλα τα άλλα θέματα».

Τέλος, σε ερώτηση για το κόστος της λύσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχει κάποια καθυστέρηση στη μελέτη που γίνεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα λόγω της μη παράδοσης κάποιων στοιχείων που χρειάζονται. «Ευελπιστούμε ότι όποιες δυσκολίες και προβλήματα θα αντιμετωπιστούν σύντομα, γιατί χωρίς την ολοκλήρωση τέτοιων μελετών – αυτά είναι στην κατηγορία των θεμάτων που είναι παρεμφερή με τα έξι κεφάλαια που συζητούνται- θα υπάρξει πρόβλημα και καθυστέρηση στην όλη διαδικασία», κατέληξε.