Χριστοδουλίδης: Αθήνα-Λευκωσία προχωρούν με απόλυτο συντονισμό και επιδίωξη πολύ συγκεκριμένων στόχων

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του ΡΙΚ, αναφέρθηκε στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό καθώς και στις επαφές που θα έχουν από σήμερα στις Βρυξέλλες και αλλού.

Για τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού Τσίπρα, συγκεκριμένα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Έγινε μια πολύ διεξοδική συζήτηση που διήρκησε πέραν των τριών ωρών και συνεχίστηκε σε δείπνο εργασίας, κατά τη διάρκεια του οποίου το θέμα της διάσκεψης για την Κύπρο καθώς και το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων ήταν αυτά που κυριάρχησαν στις συζητήσεις. Λήφθηκαν πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις σε θέματα ουσίας και πώς Αθήνα και Λευκωσία, ξεκινώντας από σήμερα, αξιοποιώντας την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Έλληνα Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες και τις συναντήσεις που θα έχουν σήμερα, προωθούμε αυτές τις αποφάσεις που έχουν παρθεί».

«Αυτό που συζητήθηκε ανοικτά χθες βράδυ», διευκρίνισε, «είναι πώς πετυχαίνουμε τον επιδιωκόμενο στόχο, ποια είναι η τακτική, τα επιχειρήματα, οι συναντήσεις που θα βοηθήσουν να φτάσουμε στον επιδιωκόμενο στόχο. Τόσο όσο αφορά στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και ποια είναι θέση, όπου δεν υπάρχει αλλαγή στη θέση και στην επιδίωξη, όσο και την πολυμερή διάσκεψη στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου. Ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιδίωξη επίτευξης αυτών των στόχων θα δοθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση – στο γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος μέλος έχει υποχρεώσεις και δικαιώματα. Από σήμερα υπάρχουν προγραμματισμένες σημαντικότατες συναντήσεις και του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Έλληνα Πρωθυπουργού και όλο αυτό το διάστημα μέχρι τις 12 Ιανουαρίου, μέσα από επαφές με ιδιαίτερη έμφαση στο ευρωπαϊκό επίπεδο, να προωθηθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί».

Σε ερώτηση αν θα επιδιωχθεί κάποιου είδους «ουσιαστική παρέμβαση με συγκεκριμένη τοποθέτηση από πλευράς Βρυξελλών μέσα από αυτές τις προσπάθειες», ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε: «Εκείνο που μπορώ να αναφέρω είναι ότι θεωρούμε, τόσο όσο αφορά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων όσο και την ίδια τη διάσκεψη, ότι υπάρχει ένας σημαντικός ρόλος από πλευράς ΕΕ. Ένας ρόλος που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί και που μπορεί να δώσει πολλές απαντήσεις και στα θέματα που συζητούμε αυτή τη στιγμή και είναι αυτό που θα επιδιώξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Έλληνας Πρωθυπουργός».

Ερωτηθείς αν υπήρξε «πρόταση που επεξεργάστηκαν οι Αμερικανοί», σύμφωνα με αθηναϊκό δημοσίευμα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Καταρχάς να διαψεύσω ότι υπήρξε οποιαδήποτε πρόταση από πλευράς Αμερικανών, η οποία μάλιστα μας δόθηκε και αναμένεται απάντηση από τη δική μας πλευρά – αν έτσι αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα χθες στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μια βάση συζήτησης η οποία είναι η πρόταση που έχει θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μια πρόταση για το θέμα της ασφάλειας, η οποία προσεγγίζεται πολύ θετικά από όλους αυτούς που έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, για το συγκεκριμένο κεφάλαιο, και η ενέργεια του Προέδρου της Δημοκρατίας να θέσει τη συγκεκριμένη πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε μεγάλο βαθμό θέτει και το πλαίσιο των συζητήσεων στο συγκεκριμένο θέμα».

Σε ερώτηση αν η πρόταση είναι τέτοια που θα είναι εφικτό να γίνει αποδεκτή από την άλλη πλευρά, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε: «Ο στόχος είναι να καταλήξουμε σε αυτή τη θέση, να γίνει τέτοια διευθέτηση, η οποία να γίνεται αποδεκτή από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Την ίδια στιγμή δεν ξεφεύγει κάποιων βασικών θέσεων οι οποίες κατ’ επανάληψη έχουν και δημόσια λεχθεί αλλά και κατά τη διάρκεια των συζητήσεων. Σημασία έχει το αποτέλεσμα και όχι η δημοσιοποίησή τους αυτή τη στιγμή. Βασικός πυλώνας για επίτευξη των όσων έχουν τεθεί θεωρείται και η ΕΕ».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία», συνέχισε, «είναι κράτος μέλος της ΕΕ και ο πυλώνας αυτός είναι βασικός στην προώθηση τέτοιου είδους λύσεων οι οποίες να είναι ικανοποιητικές για όλα τα κράτη μέλη».

Στη συνέχεια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Δεν θα είναι απλά ενημέρωση σήμερα στις Βρυξέλλες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα προηγηθούν συναντήσεις με τους Προέδρους του Συμβουλίου και της Επιτροπής, κ.κ. Τουσκ και Γιούνκερ, καθώς και με την Καγκελάριο της Γερμανίας. Το ίδιο και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, θα έχει ένα αριθμό συναντήσεων ξεκινώντας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ακολούθως με τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό και τον Γάλλο Πρόεδρο, ενώ αύριο θα μεταβεί στο Βερολίνο. Άρα αρχίζουν στην ουσία σήμερα αυτές οι συναντήσεις με πολύ συγκεκριμένες επιδιώξεις σε σχέση τόσο με το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων όσο και το πώς οδηγούμαστε σε πετυχημένη πολυμερή διάσκεψη».

Αθήνα και Λευκωσία, σημείωσε, αρχίζουν εκστρατεία ενημέρωσης για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων και την πολυμερή διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου με απόλυτο συντονισμό και επιδίωξη πολύ συγκεκριμένων στόχων.

Ερωτηθείς σχετικά με τη σύνθεση της πολυμερούς διάσκεψης, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή της ΕΕ.

Σε ερώτηση αν «με τη χθεσινοβραδινή συνάντηση Αναστασιάδη-Τσίπρα πρέπει να τερματιστεί η όποια συζήτηση γινόταν για προβλήματα σε αυτή τη σχέση», ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε: «Ποτέ δεν υπήρξε απολύτως κανένα πρόβλημα στις σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας, ούτε διαφορετικές προσεγγίσεις στους επιδιωκόμενους στόχους, και όσοι βλέπουν τέτοιες διαφωνίες έχουν χείριστη προσφορά στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι απόλυτος ο συντονισμός και ο σεβασμός από τις δύο πλευρές».

Ερωτηθείς, τέλος, αν η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη διάσκεψη, ο Κυβ. Εκπρόσωπος απάντησε: «Φυσικά και είμαστε πανέτοιμοι. Έχουμε μάθει από παραλείψεις και λάθη που έγιναν το 2004 και μέσα από συγκεκριμένη επιχειρηματολογία εργαζόμαστε προς επίτευξη των στόχων μας. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί παρά να είναι παρούσα σε μια διάσκεψη η οποία θα συζητήσει μια διεθνή συνθήκη, για την οποία χρειάζεται η συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πηγή: PIO