Υπ. Ενέργειας: Οι ισχυρισμοί του ΑΚΕΛ για τις τιμές καυσίμων δεν ευσταθούν

Με ανακοίνωση του το  Υπουργείο Ενέργειας, δίνει απάντηση  στη σημερινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ για τις τιμές των καυσίμων.

Στην ανακοίνωση αναφέρει  ότι “οι ισχυρισμοί του ΑΚΕΛ δεν ευσταθούν”, ενώ χαρακτηρίζει λανθασμένη τη σύγκριση που επιχειρεί το ΑΚΕΛ μεταξύ των λιανικών τιμών των καυσίμων και της διεθνούς τιμής του αργού πετρελαίου.

Το Υπουργείο αναφέρει ακόμα ότι ο Υπουργός Ενέργειας προγραμματίζει νέα σύσκεψη εντός της ερχόμενης εβδομάδας με στόχο την ενημέρωση και τη συζήτηση των μέτρων που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και αυτών που βρίσκονται υπό υλοποίηση, καθώς και την παρουσίαση της ζωντανής ηλεκτρονικής πλατφόρμας Ενημέρωσης Λιανικών Τιμών Καυσίμων που έχει ετοιμαστεί από το Υπουργείο Ενέργειας.

Διευκρινίζει ότι το Υπουργείο Ενέργειας, υπό την παρούσα Κυβέρνηση και με βάση και τις παρατηρήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, εξέτασε σε βάθος τις στρεβλώσεις τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά των καυσίμων, θέτοντας το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση. Ένα σοβαρό διαχρονικό πρόβλημα, για το οποίο καταβάλλονται σήμερα συνεχείς προσπάθειες να επιλυθεί, χωρίς λαϊκισμούς και δημαγωγίες και με τρόπο πάντοτε εμπεριστατωμένο και διαφανή, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.

“Οι ισχυρισμοί του ΑΚΕΛ ότι οι τιμές των καυσίμων κίνησης στην Κύπρο είναι από 10 μέχρι σχεδόν 30 σεντ πιο ψηλές από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν ευσταθούν. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 17 Αυγούστου και πριν ακόμη εφαρμοστούν οι τελευταίες μειώσεις στις λιανικές τιμές στην Κύπρο, η βενζίνη 95 οκτανίων πωλείτο στην Κύπρο στο μέσο επίπεδο των 1,28 ευρώ/λίτρο, ενώ ο μέσος όρος των 28 κρατών μελών της ΕΕ ήταν 1,44 ευρώ/λίτρο,” αναφέρει το Υπουργείο, προσθέτοντας ότι η ανώτατη τιμή στην ΕΕ ήταν 1,61 ευρώ/λίτρο και η χαμηλότερη 1,14 ευρώ/λίτρο.

Όσον αφορά το πετρέλαιο κίνησης, σημειώνεται ότι η μέση τιμή στην Κύπρο κυμαινόταν στα ίδια περίπου επίπεδα με τον μέσο όρο της ΕΕ, δηλαδή 1,22 ευρώ/λίτρο σε σύγκριση με 1,21 ευρώ/λίτρο.

Επίσης, λανθασμένη είναι η σύγκριση που επιχειρεί το ΑΚΕΛ μεταξύ των λιανικών τιμών των καυσίμων και της διεθνούς τιμής του αργού πετρελαίου, σύμφωνα με το Υπουργείο. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι ενώ στις 17 Μαρτίου και στις 24 Ιουλίου 2015 η διεθνής τιμή του αργού ήταν στα ίδια επίπεδα, περίπου στα 50 ευρώ το βαρέλι, η διεθνής τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων ήταν στα 526 ευρώ και στα 556 ευρώ το μετρικό τόνο, αντίστοιχα. Παράλληλα, κατά τις ίδιες ημερομηνίες η διεθνής τιμή του πετρελαίου κίνησης ήταν στα 472 ευρώ και στα 454 ευρώ το μετρικό τόνο, αντίστοιχα.

“Όπως είναι, λοιπόν, προφανές οι αυξομειώσεις στις τιμές των διυλισμένων καυσίμων, που εισάγονται στην Κύπρο, δεν ακολουθούν πάντοτε τις αυξομειώσεις της τιμής του αργού πετρελαίου ( brent ). Κατ’ επέκταση, ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν πρέπει να περιορίζεται σε επιφανειακές αναλύσεις.”

Αντί της απραξίας και της αδυναμίας αντιμετώπισης του προβλήματος που επιδείχθηκε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης, όπου το μόνο που επιτεύχθηκε ήταν η επιβολή ενός πλαφόν που αποσύρθηκε άμεσα μετά το χάος και την έλλειψη καυσίμων που επέφερε, το Υπουργείο προχώρησε στη διαμόρφωση μέτρων που θα επιτρέψουν τη διαφάνεια, την αποτελεσματική παρακολούθηση και τη βελτίωση του ανταγωνισμού στην αγορά καυσίμων, η οποία από το 2004 είναι ελευθεροποιημένη, αναφέρει το Υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Σημειώνεται, επίσης, ότι σε συνέχεια των συναντήσεων των τελευταίων μηνών με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων και των οργανώσεων καταναλωτών, κατά τις οποίες είχαν συμφωνηθεί συγκεκριμένα μέτρα, ο Υπουργός Ενέργειας προγραμματίζει νέα σύσκεψη εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Σκοπός της, προσθέτει η ανακοίνωση, θα είναι η ενημέρωση και η συζήτηση των μέτρων που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και αυτών που βρίσκονται υπό υλοποίηση, καθώς και η παρουσίαση της ζωντανής ηλεκτρονικής πλατφόρμας Ενημέρωσης Λιανικών Τιμών Καυσίμων που έχει ετοιμαστεί από το Υπουργείο Ενέργειας.

Το θέμα των καυσίμων, καταλήγει το Υπουργείο, αποτελεί ένα πρόβλημα που απασχολεί τους καταναλωτές διαχρονικά, το οποίο για να αντιμετωπιστεί ορθολογιστικά απαιτείται η συνεργασία και ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων, μακριά από τις όποιες μικροκομματικές ή άλλες σκοπιμότητες.