Υπό 7ημερη κράτηση οι Ζανέτου, Αλέκου και Ιωακείμ

Διάταγμα επταήμερης κράτησης εναντίον των Χρίστου Αλέκου, 57 χρόνων και Βενιζέλου Ζαννέττου, 66 χρόνων, στελέχη του ΑΚΕΛ και του Αντώνη Ιωακείμ, 55 χρόνων, επιχειρηματία και μέτοχου της εταιρείας Wadnic Trading Ltd, εξέδωσε το απόγευμα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας. Οι τρεις θεωρούνται ύποπτοι για την υπόθεση της αγοράς του Τ/κ τεμαχίου στη Δρομολαξιά από το Ταμείο Συντάξεως της CYTA.

Όπως ανέφερε ο ανακριτής της υπόθεσης ανώτερος υπαστυνόμος Χριστόφορος Μαυρομμάτης, οι τρεις είναι ύποπτοι για συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία προς καταδολίευση, κλοπή, εκβίαση, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και αδικήματα που διαπράχθηκαν μεταξύ Νοεμβρίου του 2009 μέχρι τις 2/10/2013 σε Λευκωσία και Λάρνακα.

Πρόσθεσε πως από συμπληρωματικές καταθέσεις που λήφθηκαν από τον κατηγορούμενο για την ίδια υπόθεση του τ/κ τεμαχίου στη Δρομολαξιά Νίκου Λίλλη, είχε πληροφορηθεί πως «ο Υπουργός δεν θα έδινε άδεια για να μεταβιβαστεί το τεμάχιο από τον Τ/κ ιδιοκτήτη στην εταιρεία του την Wadnic Trading Ltd. Αμέσως ενημέρωσε τους συνεργάτες του και ένας από αυτούς συνάντησε τον 1ο ύποπτο (Βενιζέλο Ζαννέττο) οικονομικό σύμβουλο του ΑΚΕΛ και τον 3ο ύποπτο (Χρήστο Αλέκου) τότε Επαρχιακό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Λάρνακας για να βοηθήσουν. Μετά τη συνάντηση ο συνεργάτης του Λίλλη του ανέφερε πως για δοθεί άδεια για τη μεταβίβαση του κτήματος θα έπρεπε να κάνει μια γενναία εισφορά στο ΑΚΕΛ. Αρχικά, σύμφωνα με την κατάθεση του Νίκου Λίλλη αρνήθηκε και εξέφρασε το παράπονο του στον 2ο ύποπτο (Αντώνη Ιωακείμ) ο οποίος ανέλαβε να μιλήσει στον Χρήστο Αλέκου και σε άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος του ΑΚΕΛ».

Ακολούθησε συνάντηση του Λίλλη «με τον Χρήστο Αλέκου και στη συνέχεια ο Αντώνης Ιωακείμ του ζήτησε να του μεταβιβάσει το 25% της εταιρείας του για να τον ελέγχει ότι θα κάνει αυτά που ζητούσε το ΑΚΕΛ γιατί αυτόν εμπιστεύονταν, κάτι που έπραξε. Μόλις υπογράφηκαν τα συμβόλαια και ο Νίκος Λίλλης πήρε την προκαταβολή έλαβε τηλεφώνημα από τον Βενιζέλο Ζαννέττο να τον δει στο γραφείο του στο ΑΚΕΛ στη Λευκωσία, όπου του ζήτησε να εξοφλήσει αμέσως τα χρέη της ΑΛΚΗΣ για τα οποία ήταν υπεύθυνοι μεταξύ άλλων κάποιοι παλιοί παράγοντες, στελέχη του ΑΚΕΛ».

Όπως ανέφερε στην κατάθεση του, ο Λίλλης είπε στον Ζαννέττο ότι έπρεπε να αρχίσει το έργο και ότι θα ξοφλήσει σταδιακά τα χρέη, οπόταν αυτός θύμωσε και αντέδρασε λέγοντας του ότι θα εξοφλήσει αμέσως τα χρέη γιατί όπως του είπε με τη βοήθεια του κόμματος εγκρίθηκε το έργο και πήρε προκαταβολή, αλλά με τον ίδιο τρόπο μπορεί να ληφθεί απόφαση να μην πάρει άλλα λεφτά από τη CYTA. Ο Ιωακείμ πήγε στην Επαρχιακή Επιτροπή του ΑΚΕΛ Λάρνακας και έφερε στον Λίλλη λίστα με ονόματα Συνεργατικών και της Τράπεζας Κύπρου όπου έπρεπε να εκδοθούν επιταγές για εξόφληση των χρεών».

Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης, ο Νίκος Λίλλης εξέδωσε μια τραπεζική επιταγή (Bankers Draft) για 350 χιλιάδες ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου, 2 επιταγές με δικαιούχο το ΣΤΕΚ (Συνεργατικό Ταμιευτήριο Εργαζομένων Κύπρου) για 234 χιλιάδες ευρώ και άλλες επιταγές για μικρότερα ποσά ύψους 650 χιλιάδων ευρώ με δικαιούχους κάποια Συνεργατικά Ιδρύματα. Ολες τις επιταγές ο Λίλλης τις παρέδωσε στον Ιωακείμ, ενώ τον Φεβρουάριο του 2010 είχε εντονότατες πιέσεις για να εξοφλήσει συγκεκριμένο δάνειο στη πρώην ΣΠΕ Κιτίου επειδή σύμφωνα με τον Αλέκου η υπόθεση βρισκόταν στα δικαστήρια».

Όπως ανέφερε στην κατάθεση του ο Λίλλης, λέχθηκε στο δικαστήριο, ο Ζαννέττος του είχε πει πως «σε οποιοδήποτε ποσό κατέληγε η συμφωνία με τη CΥΤΑ σε αυτό θα συμπεριλαμβάνονταν εκτός από το πραγματικό κόστος, το κέρδος του ιδίου και τα δάνεια για την ΑΛΚΗ που υπολόγιζαν ότι θα ανέρχονταν στο ένα εκατομμύριο ευρώ. Βάσει της διαβεβαίωσης που είχε από τον Ζαννέττο, ο Λίλλης προχώρησε στην έκδοση επιταγής για το ποσό των 120 χιλιάδων ευρώ. Είπε ακόμα ότι όλο αυτό το διάστημα ένοιωθε ότι ήταν κάτω από αφόρητη πίεση που προήρχετο από εκβιαστικές συμπεριφορές και ενέργειες όλων των εμπλεκομένων όπως του Στάθη Κιττή, του Ορέστη Βασιλείου και του Βενιζέλου Ζαννέττου».

Όπως είπε ο ανακριτής της υπόθεσης, «όσα ανέφερε στην κατάθεση του ο Λίλλης επιβεβαιώνονται σε γραπτή κατάθεση από μάρτυρα που είχε σχέση με τις δραστηριότητες του Λίλλη με την ΑΛΚΗ και προέρχεται από το χώρο του ΑΚΕΛ. Ο Λίλλης έλεγε στο μάρτυρα ότι για να συμφωνήσουν με την CΥΤΑ θα έπρεπε να έδινε το 25% των μετοχών της εταιρείας Wadnic Trading Ltd στον Αντώνη Ιωακείμ ο οποίος θα ήταν ο κύριος συντονιστής και συνδετικός κρίκος μεταξύ του ΑΚΕΛ και του Λίλλη. Μόλις ο Λίλλης πήρε τα πρώτα λεφτά από τη CΥΤΑ άρχισε να δέχεται πιέσεις από τους τρεις υπόπτους, δηλαδή τον έπαιρναν τηλέφωνο και του έλεγαν ότι ήθελαν ολόκληρο το χρηματικό ποσό «χθες» αδιαφορώντας για τυχόν προβλήματα που θα προέκυπταν με την ύπαρξη ενός τέτοιου μεγάλου χρηματικού ποσού στους λογαριασμούς του κόμματος από τη μια μέρα στην άλλη. Μάλιστα για να πάρουν τα χρήματα που απαιτούσαν από τον Λίλλη, τον απειλούσαν ότι εάν δεν τους έδινε το χρηματικό ποσό με τον τρόπο που αυτοί ήθελαν, δηλαδή άμεσα, τότε οι άνθρωποι τους στο Δ.Σ. της CΥΤΑ δεν θα επέτρεπαν άλλες πληρωμές προς αυτόν».

Όπως ανέφερε ο ανακριτής της υπόθεσης, «προέκυψε μαρτυρία ότι πριν μερικούς μήνες ο Λίλλης συναντήθηκε στη παρουσία και άλλων ατόμων με τον Βενιζέλο Ζαννέττο στα γραφεία της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Λάρνακας και άρχισε να τον βρίζει ζητώντας του επιπλέον το ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ, με αποτέλεσμα να πιαστούν στα χέρια».

Σύμφωνα με τον υπαστυνόμο Μαυρομμάτη, από τις εξετάσεις της Αστυνομίας προέκυψε ότι περί τα τέλη του 2009, μετά από συνάντηση με Υπουργό της τότε κυβέρνησης για το θέμα της έγκρισης της μεταβίβασης του κτήματος από τον Τ/κ ιδιοκτήτη στην εταιρεία Wadnic Trading Ltd, τους ζητήθηκε να κάνουν προσφορά προς το ΑΚΕΛ, αφού το κόμμα θα τους βοηθούσε στο θέμα της έγκρισης της μεταβίβασης του τεμαχίου. Εκδόθηκαν δύο επιταγές για το ποσό των 30 χιλιάδων ευρώ που έγιναν εισφορά στο ΑΚΕΛ Λάρνακας και κατέληξαν η μία για 25 χιλιάδες ευρώ στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λάρνακας με δικαιούχο το ίδιο το Ταμιευτήριο και διατέθηκε για εξόφληση δύο δανείων μελών του ΑΚΕΛ και η άλλη επιταγή για 5 χιλιάδες ευρώ στο ΣΤΕΚ με δικαιούχο το ΑΚΕΛ».

Σύμφωνα πάντα με τις εξετάσεις της Αστυνομίας, στις 23/1/2012 εκδόθηκε επιταγή ύψους 350 χιλιάδων ευρώ με δικαιούχο την Τράπεζα Κύπρου. Ποσό 20 χιλιάδων ευρώ κατατέθηκε σε δάνειο πρώην προέδρου της ΑΛΚΗΣ και μέλους του ΑΚΕΛ, ενώ ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ κατατέθηκε σε δάνεια μέλους του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ. Για τα δάνεια αυτά, εξασφαλίστηκε μαρτυρία ότι το συνολικό υπόλοιπο των δανείων κατά την ημερομηνία κατάθεσης της επιταγής ανήρχετο στα 700 χιλιάδες ευρώ. Για το υπόλοιπο ποσό των 350 χιλιάδων ευρώ υπάρχει γραπτή βεβαίωση ημερομηνίας 11/1/2012 υπογραμμένη από πρώην Διοικητικό Στέλεχος της Τράπεζας και μετέπειτα Υπουργού της προηγούμενης κυβέρνησης, ότι εάν κατατεθεί ποσό 350 χιλιάδων ευρώ στα δάνεια οι υποχρεώσεις των πελατών αυτών θα θεωρούνταν πλήρως διευθετημένες».

Ακόμα, επιταγή με δικαιούχο τη ΣΠΕ Λιβαδιών ημερομηνίας 14/12/2011 για ποσό 25 χιλιάδων ευρώ χρησιμοποιήθηκε για εξόφληση δανείων πρώην παράγοντα της ΑΛΚΗΣ, επιταγή με δικαιούχο το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λάρνακας ημερομηνίας 16/12/2011 για ποσό 11 χιλιάδων ευρώ χρησιμοποιήθηκε για πληρωμή δύο δανείων πρώην παράγοντα της ΑΛΚΗΣ, ενώ επιταγή με δικαιούχο τη ΣΠΕ Ορμήδειας ημερομηνίας 1/12/2011 για ποσό 30 χιλιάδων ευρώ χρησιμοποιήθηκε για πληρωμή τριών δανείων πρώην παραγόντων της ΑΛΚΗΣ. Ακόμα, επιταγή ημερομηνίας 17/2/2012 για το ποσό των 5 χιλιάδων ευρώ με δικαιούχο το ΑΚΕΛ κατατέθηκε στο ΣΤΕΚ στο λογαριασμό της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Λάρνακας.

Επίσης, όπως λέχθηκε στο δικαστήριο, στις 16/12/2011 και στις 19/12/2011 αντίστοιχα έγινε κατάθεση στον λογαριασμό της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Λάρνακας στο ΣΤΕΚ δύο επιταγών για τα ποσά των 200 και 34 χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα, τα οποία σύμφωνα με τον ταμία της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Λάρνακας, ποσό 90 χιλιάδων ευρώ αφορούσε πληρωμή που είχε κάνει στις 31/5/2011 για εξόφληση δανείου για λογαριασμό της ΑΛΚΗΣ η Επιτροπή, ενώ αντίστοιχο ποσό παρέμεινε στο λογαριασμό της Επιτροπής. Ακόμα ποσό 17 χιλιάδων ευρώ διατέθηκε για εξόφληση δανείων που εκκρεμούσαν στο ΣΤΕΚ και έγιναν για λογαριασμό της ΑΛΚΗΣ, ενώ το υπόλοιπο ποσό δόθηκε με επιταγές που εξαργυρώθηκαν σε μετρητά σε διάφορα άτομα τα οποία είχαν εκκρεμότητες με την ΑΛΚΗ.

Σύμφωνα πάντα με τον εξεταστή της υπόθεσης, μαρτυρίες που εξασφαλίστηκαν αναφέρουν ότι τα δάνεια αυτά παρέμειναν απλήρωτα και εκκρεμούσαν δικαστικές διαδικασίες εναντίον των οφειλετών που κινδύνευαν με κατασχέσεις της περιουσίας τους. Για το θέμα συστάθηκε επιτροπή εξόφλησης χρεών της ΑΛΚΗΣ που χειρίστηκε τα δάνεια, ενώ μέλη της εν λόγω επιτροπής ήταν και στελέχη της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Λάρνακας.

Ο κ. Μαυρομμάτης είπε ότι ανακρινόμενοι οι κύριοι Ζαννέττος και Αλέκου αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις ουσίας που τους υποβλήθηκαν από την Αστυνομία, ενώ ο Ιωακείμ αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στα υπό διερεύνηση αδικήματα και προέβαλε διάφορους ισχυρισμούς που θα διερευνηθούν.

Μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 194 καταθέσεις, αναμένεται η λήψη άλλων 56 καταθέσεων από το οικογενειακό, φιλικό και επαγγελματικό περιβάλλον των υπόπτων, καθώς και άλλες έρευνες, ενώ αναμένονταν τα στοιχεία από άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Η Αστυνομία ζήτησε από τη Δικαστή 8ημερη προσωποκράτηση για τους τρεις υπόπτους.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των υπόπτων έφεραν ένσταση στην κράτηση των πελατών τους και ακολούθησαν πολύωρες αντεξετάσεις του ανακριτή της υπόθεσης. Ειδικότερα, ο συνήγορος υπεράσπισης του Χρήστου Αλέκου, Γιαννάκης Θωμά, έκανε λόγο στην αντεξέταση του για σκευωρία εναντίον του ΑΚΕΛ και ισχυρίστηκε ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου συμφώνησε με τον δικηγόρο του Νίκου Λίλλη να διαβάλει το ΑΚΕΛ για να «πέσει στα μαλακά» η δική του υπόθεση. Ο κ. Θωμά ισχυρίστηκε ακόμα ότι η Αστυνομία έλαβε κατάθεση από άτομο που καταζητείται από την Αστυνομία τα τελευταία δύο χρόνια για διάφορα αδικήματα.

Τελικά, η Πρόεδρος του Δικαστηρίου Νάταλι Ταλαρίδου εξέδωσε διάταγμα 7ημερης προσωποκράτησης των τριών υπόπτων. Η διαδικασία ξεκίνησε στις 11 το πρωί και ολοκληρώθηκε μετά τις 5.30 το απόγευμα, ενώ η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη από τις οικογένειες των υπόπτων, στελέχη της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Λάρνακας και άλλα μέλη και φίλους του ΑΚΕΛ.