“Υποφερτό” το μνημόνιο δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Έγινε μία πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση… η κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει ένα υποφερτό μνημόνιο», δήλωσε στο ΡΙΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου , για να προσθέσει ότι « υπό τις περιστάσεις και τα δεδομένα είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα».

Ο κ.Στεφάνου είπε ότι εντός της ημέρας θα υπάρξει κατά πάσα πιθανότητα επίσημη ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες , αφού προηγουμένως δώσουν την έγκρισή τους η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η συμφωνία αφορά το ποσό των 17,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όμως, το οριστικό ποσό δανεισμού θα καθοριστεί αρχές Δεκεμβρίου με την έκθεση του οίκου Pimco για τις ανάγκες των τραπεζών. Η τρόικα έχει υπολογίσει το ποσό αυτό στα 10 δισ. ευρώ. Επίσης, σε ότι αφορά το φυσικό αέριο, φαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία να διατηρήσει αυτονομία για τις υποδομές του η κυπριακή δημοκρατία,  με δέσμευση για αποπληρωμή δανείων με μέρος από την εκμετάλλευση του.

Η υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, η οποία μετέχει στην κυβερνητική διαπραγματευτική ομάδα, μιλώντας στο ΡΙΚ δήλωσε ότι καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για να αμβλυνθούν οι  θέσεις που είχε διατυπώσει αρχικά η τρόικα για την ΑΤΑ, το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τις συντάξεις.

Για την ΑΤΑ συμφωνήθηκε να παραμείνουν στο καλάθι του δείκτη καταναλωτών όλα τα προϊόντα που ισχύουν μέχρι σήμερα. Συμφωνήθηκε, επίσης, να “παγώσει” στο διάστημα που θα υπάρχει μνημόνιο και να μειωθεί στο 50% σε περιόδους που δεν θα υπάρχει ύφεση. Το κράτος θα συνεχίσει να είναι εισφορέας στο ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Για το όριο αφυπηρέτησης συμφωνήθηκε να αυξάνεται κατά έξι μήνες τα επόμενα δύο χρόνια, για να φθάσει στο 65ο . Ακολούθως θα συνδεθεί με το προσδόκιμο ζωής και θα αυξάνεται κατά έξι μήνες κάθε πέντε χρόνια.

Για τις συντάξεις του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων η κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι θα υπάρχει πέναλτι για όσους αφυπηρετούν πρόωρα. Σημείωσε ότι η διαμόρφωση της σύνταξης και του εφάπαξ παραμένουν ως έχουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Ακολούθως το εφάπαξ θα φορολογείται, αλλά για τα χρόνια πέραν του 2012 και θα υπάρξει αναλογιστική μείωση στις συντάξεις.