Ο πόλεμος του γιαουρτιού στο Μανχάταν: ΦΑΓΕ vs τουρκικής Chobani

Η κατάκτηση της κυρίαρχης θέσης στην ευρεία αγορά ελληνικού γιαουρτιού στις ΗΠΑ, έχει φέρει αντιμέτωπες δύο μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες. Την ελληνική ΦΑΓΕ και την Chobani, τουρκικών συμφερόντων, η οποία κατηγορείται από την ελληνική εταιρεία για αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς πουλά γιαούρτι με την ένδειξη  «ελληνικό». Η ελληνική γαλακτοβιομηχανία στο Μανχάταν, προχώρησε δικαστικά, για να βάλει τέλος, σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο που την εκπροσωπεί ,σε κάθε «επιβουλή» του προσδιορισμού «ελληνικό γιαούρτι».

Το κίνητρο είναι τεράστιο. Η  ΦΑΓΕ – η οποία πριν από ένα μήνα μετέφερε την έδρα της από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο –  κατέγραψε  στις ΗΠΑ στο 9μηνο από την αρχή του χρόνου,  αύξηση πωλήσεων κατά 43,6% σε αξία, την ώρα που στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 22% και τζίρο αυξημένο συνολικά κατά 11,7% στα 324 εκατ. ευρώ .

Η Chobani ανήκει στον 40χρονο Τούρκο επιχειρηματία Χαμντί Ουλουκάγια. Είχε υποβάλει πρόταση εξαγοράς της «Δωδώνη», η οποία δεν προκρίθηκε . Το γεγονός αυτό συνδέεται, σύμφωνα με πληροφορίες με την υπόθεση στις ΗΠΑ, αφού η εξαγορά της Δωδώνης θα έδινε ενδεχομένως δικαίωμα χρήσης του προσδιορισμού «ελληνικό γιαούρτι».

Ο πόλεμος των δύο γαλακτοβιομηχανιών έχει εκτοπίσει την πολυεθνική Kraft, η οποία και αναγκάστηκε  να σταματήσει την πώληση του γιαουρτιού της Athenos.