ΥΠΟΙΚ: Σε εφαρμογή το σχέδιο Εστία από 1η Ιανουαρίου

Την εκτίμηση ότι εντός Νοεμβρίου θα υπάρξει η επίσημη έγκριση του Σχεδίου Εστία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι από την 1.1.2019 το Εστία μπαίνει σε εφαρμογή.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, κ. Υπουργός είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει κάποιες επιμέρους αλλαγές στο Σχέδιο Εστία, στη βάση της διαβούλευσης που διεξήχθη το τελευταίο διάστημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Οι αλλαγές αυτές δεν αλλοιώνουν την ουσία, τη φιλοσοφία του Σχεδίου, είναι όμως αλλαγές που καθιστούν το σχέδιο ακόμη πιο δίκαιο και λειτουργικό.

Αναγνωρίζουμε ότι τέλειο σχέδιο αυτής της μορφής δεν μπορεί να υπάρξει, όμως είναι ένα σχέδιο αναγκαίο, μια αναγκαία κίνηση που θα μας επιτρέψει συλλογικά να αντιμετωπίσουμε οριστικά αυτό το τελευταίο κατάλοιπο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και συγκεκριμένα σε αυτή την περίπτωση εξασφαλίζονται από κύρια κατοικία αξίας μέχρι 350 χιλιάδων.

Αναμένουμε πως θα εξασφαλιστεί η έγκριση από την Επιτροπή, θα ακολουθηθεί η τυπική διαδικασία υποβολής του σχεδίου στον Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων και στην ίδια την Επιτροπή η επίσημη υποβολή και εκτιμώ ότι εντός Νοεμβρίου θα έχουμε και την επίσημη έγκριση από την Επιτροπή,.

Ήδη οι προβλέψεις στον προϋπολογισμό έχουν γίνει και από την 1.1.2019 το Εστία μπαίνει σε εφαρμογή».

Επίσης, σήμερα το Υπουργικό ενέκρινε τη διεξαγωγή μελέτης από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας αναφορικά με τη ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία, η Υφυπουργός Ναυτιλίας κα Νατάσα Πηλείδου είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τη διεξαγωγή μελέτης από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας αναφορικά με τη θαλάσσια σύνδεση, την ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Η δυνατότητα σύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου με πλοίο θεωρείται κάτι το ιδιαίτερα θετικό τόσο όσον αφορά άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως αεροφοβία, αλλά και για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της Κύπρου.

Επομένως, θα γίνει μελέτη με στόχο να εξευρεθεί το χρηματοδοτικό κενό που πιθανόν να δημιουργείται με μια τέτοια σύνδεση, ώστε να εξεταστεί εκ νέου από το Υπουργικό Συμβούλιο και να υποβληθεί επίσημο αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη σχετική χρηματοδότηση».

Ερωτηθείσα πότε θα υπάρξει σχετικό αποτέλεσμα, η κα Πηλείδου είπε ότι πρόκειται περί μακράς διαδικασίας αφού θα πρέπει να μελετηθεί το θέμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.