ΥΠΕΣ: Η μεταρρύθμιση δεν προχωρά και προσπαθούμε με την Ε.Κ. να βρούμε λύσεις

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτο Προγράμματος του ΡΙΚ, προέβη σε δηλώσεις  εφ’ όλης της ύλης .

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Υπουργός, αναφερόμενος στις νομοθεσίες που διέπουν το γενικότερο πλαίσιο και τους Δήμους, διευκρίνισε ότι αυτές διαμορφώθηκαν μετά από δύο χρόνια συζητήσεων και τώρα βρίσκονται κατατεθειμένες στη Βουλή, εκφράζοντας την ελπίδα όπως, από τον Σεπτέμβριο, με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, προωθηθεί κι αυτό το θέμα.

Όσον αφορά στα έργα που υλοποιούνται στους Δήμους στην ύπαιθρο, ο κ. Πετρίδης είπε:

«Χρήμα σε ό,τι αφορά στα νοσοκομεία έχει ριχθεί πολύ περισσότερο από ό,τι σε άλλες περιόδους. Και όσον αφορά στα νοσοκομεία και όσον αφορά στα έργα που γίνονται στην ύπαιθρο –για να μιλήσω για το δικό μου αντικείμενο. Τα έργα που γίνονται αυτή τη στιγμή, είτε αφορούν δρόμους, είτε πολιτιστικά κέντρα, είτε αναπλάσεις πυρήνων, δεν είχαν γίνει σε άλλες εποχές ‘παχιών αγελάδων’ οικονομικά. Αλλά δεν είναι μόνο το χρήμα. Είναι και το να βρίσκουμε λύσεις. Γιατί το χρήμα είναι και δικό μου είναι και δικό σας είναι όλων των φορολογουμένων και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι πάει στην καλύτερη δυνατή χρήση».

Εξάλλου, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «λόγω του ότι αυτή τη στιγμή δεν προχωρά η μεταρρύθμιση, προσπαθούμε με την Ένωση Κοινοτήτων να βρούμε λύσεις. Η συμπλεγματοποίηση δεν είναι μια ασαφής έννοια. Συμπλεγματοποίηση είναι τα χωριά, οι κοινότητες εκείνες που δεν μπορούν να έχουν υπηρεσίες. Έχει την τεχνογνωσία ένας κοινοτάρχης των 50 των 100 κατοίκων να βγει σε προσφορές ο ίδιος για έργα; Όχι. Έχει την τεχνογνωσία να παρέχει λογιστικές υπηρεσίες που να ικανοποιούν τα κριτήρια ελέγχου που θέτει ο Γενικός Ελεγκτής; Όχι. Μπορούμε να προσλάβουμε για 10 τέτοια χωριά υπηρεσίες; Όχι. Θέλουμε να κάνουμε μια συμπλεγματοποίηση; Ναι, ώστε τα λεφτά που θα δώσει το κράτος να τύχουν εκμετάλλευσης από τις οικονομίες κλίμακας για ένα σύνολο χωριών –μπορεί να είναι 8, μπορεί 10 ή 12. Ώστε, και τα ίδια τα χωριά να μπορέσουν να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει να βρίσκεις λύσεις. Όταν μιλάμε για εξοικονομήσεις που θα προκύψουν από τις συμπλεγματοποιήσεις, αυτές θα μείνουν στα ίδια τα χωριά είτε για παροχή υπηρεσιών είτε για δρομολόγηση έργων».

Όσον αφορά στην εφαρμογή της Συμφωνίας που υπογράφηκε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια μεταξύ Κύπρου και Βρετανίας, με σκοπό τη ρύθμιση της ανάπτυξης των περιουσιών που βρίσκονται εντός των ορίων των δύο βρετανικών βάσεων, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι «πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία που έγινε μετά που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε αυτό το θέμα επισταμένα και επίμονα. Πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία για όλες τις κοινότητες και τους επηρεαζόμενους κατοίκους, ώστε να μπορέσουν, με βιώσιμο τρόπο, να εκμεταλλευτούν τις περιουσίες τους. Έχει και πολιτικό συμβολισμό. Όπως και σε κάθε άλλη περιοχή πρέπει να γίνουν τοπικά σχέδια. Πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις, να ρωτήσεις όλα τα χωριά, όλους τους κατοίκους τι ακριβώς θέλουν, να λάβεις υπόψη περιβαλλοντικούς περιορισμούς, τι επιτρέπεται και τι όχι. Η διαδικασία κύλησε ομαλά, παρά την ιδιομορφία της κατάστασης, και, μετά τον Σεπτέμβριο, θα μπορέσουμε να δημοσιεύσουμε αυτό το τοπικό σχέδιο. Υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις με τις Βάσεις για το τι θα πρέπει να επιτραπεί. Νομίζω όμως, βρίσκουμε τη χρυσή τομή και θα είναι μια νέα εποχή για τους κατοίκους. Είναι μια διαδικασία που παίρνει κάποιο χρόνο. Και σε άλλες περιοχές της Κύπρου μια αναθεώρηση του τοπικού σχεδίου απαιτεί χρόνο».

Αναφορικά με τη δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι είναι μια πρόταση πολιτικής που έτυχε σύμφωνης γνώμης όσων ασχολούνται με τον Τουρισμό, όλων των εταίρων στο τουριστικό προϊόν, τονίζοντας ότι ήδη έχει γίνει συμφωνία με το προσωπικό σχετικά με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

«Αν δεν απατώμαι, στο σύνολό τους οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων τοποθετήθηκαν θετικά. Με αυτά τα δεδομένα, που είναι καταγεγραμμένα, θεωρώ ότι μετά τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να ψηφιστεί κι αυτό. Θα ήταν τρομερά οξύμωρο να μην ψηφιστεί. Είναι κάτι που χρειάζεται η Κύπρος, για να υπάρχει μια πραγματική και επιστημονική πολιτική προώθησης του τουρισμού», ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις πρόσφατες συζητήσεις σχετικά με τα θέματα των παραλιών και της ρύπανσης και με το ποιος είναι υπεύθυνος, ο κ. Πετρίδης είπε:

«Όλα αυτά, όταν έχεις οκτώ Υπουργεία, στα οποία δεν ξέρει κανένας για τέτοια θέματα και δεν έχεις έναν που όχι μόνο να συντονίζει, αλλά και να έχει και την αρμοδιότητα να λογοδοτεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, να λογοδοτεί στον Πρόεδρο και στον κόσμο, έχοντας την ευθύνη να χαράξει με επιστημονικό τρόπο και να επιβάλει μια πολιτική, τότε δεν μπορούμε ως κράτος να προχωρήσουμε σε αυτόν τον τομέα. Χρειάζεται και το θεσμικό. Το θεσμικό διαμορφώθηκε το 1960 με ένα αυστηρό Σύνταγμα, το οποίο ενδεχομένως να αντανακλούσε τις ανάγκες ενός κράτους του 1960. Όταν ο τουρισμός ή η ναυτιλία δεν υπήρχαν καν ως έννοιες. Αυτή τη στιγμή, είναι ο κινητήριος μοχλός της κυπριακής οικονομίας. Υπάρχει Κύπριος που πιστεύει ότι δεν είναι σημαντικός ο τουρισμός; Αξίζει να ανήκει στο χαρτοφυλάκιο ενός Υπουργού που έχει ζητήματα ενέργειας, βιομηχανίας, εμπορίου και χίλια δυο άλλα; Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που το κάνει αυτό».

Όπως συμπλήρωσε, πολλά ζητήματα χρήζουν εμπειρογνωμόνων που εξειδικεύονται στον τουρισμό και τις παραλίες.

«Υπάρχει η έννοια την ενιαίας διαχείρισης των παραλιών που εφαρμόζεται αλλού στον κόσμο. Αυτά τα σπουδάζουν στα Πανεπιστήμια, υπάρχουν εξειδικευμένοι εμπειρογνώμονες. Ένα από τα σκέλη της αφορά και τη ρύπανση. Αλλά, πρώτα πρέπει να γίνει το λεγόμενο integrated coastal management. Αυτό δεν μπορεί να το αναλάβει κάποιος, εκτός αν εξειδικεύεται στον τουρισμό και στις παραλίες, που δεν μπορεί να είναι άλλος από ένα Υπουργείο ή Υφυπουργείο Τουρισμού, αν θέλουμε ολοκληρωμένες λύσεις. Αυτά τα πράγματα είναι μια αλληλουχία, είναι κρίκοι. Η παραλία, και το αν θα είναι καθαρή, επηρεάζεται από τη ζώνη προστασίας, πολεοδομικά φαινόμενα της περιοχής, από τη ζήτηση από τουρίστες και χίλια άλλα δυο».

Τέλος, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι το θέμα θα επανεξεταστεί από τον Σεπτέμβρη, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμή δεν υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις.