ΥΠΕΣ: Δείτε το σχέδιο δράσης για το μεταναστευτικό

ΥΠΕΣ: Δείτε το σχέδιο δράσης για το μεταναστευτικό

Το Υπουργικό Συμβούλιο, στην τελευταία του συνεδρία υιοθέτησε σχέδιο δράσης, που καταρτίστηκε για την ολιστική αντιμετώπιση των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών στον τόπο μας.

Η δραματική αύξηση της παράνομης μετανάστευσης στην Κύπρο αλλά και η εκτόξευση του αριθμού των αιτήσεων ασύλου ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, με τον αριθμό σήμερα να ξεπερνά τις 33,000 και να αγγίζει το 3,8% του συνολικού μας πληθυσμού, καθιστά την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού ζήτημα μείζονος σημασίας για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το Σχέδιο Δράσης προνοεί τα ακόλουθα:

– Προχωρούμε με τη σύντμηση των χρόνων εξέτασης αιτήσεων ασύλου υπερδιπλασιάζοντας από τον ερχόμενο μήνα τον αριθμό των εξεταστών ασύλου ανεβάζοντας τον στους 69.

– Επιταχύνουμε τις διαδικασίες και μειώνουμε τις προθεσμίες για δικαίωμα προσφυγής στο Δικαστήριο.

– Καταρτίσαμε κατάλογο ασφαλών χωρών, ώστε να γίνεται η διάκριση των προδήλως αβάσιμων αιτήσεων.

– Αίτηση που θα αφορά χώρα προέλευσης που περιλαμβάνεται στον Εθνικό Κατάλογο Ασφαλών Χωρών θα χαρακτηρίζεται σαν προδήλως αβάσιμηκαι η εξέτασή της θα γίνεται με ταχύρρυθμη διαδικασία εντός δέκα ημερών, κατά μέγιστο.

– Προωθείται η ταυτόχρονη έκδοση διατάγματος απέλασης για όσες προδήλως αβάσιμες αιτήσεις απορρίπτονται με δικαίωμα στον αιτητή για προσφυγή στο Δικαστήριο.

– Ρυθμίζεται η πάταξη του φαινομένου των εικονικών γάμων με τροποιητικές Νομοθεσίες που έχουν ετοιμαστεί και προωθούνται στη Βουλή.

– Από την προσεχή ακαδημαϊκή περίοδο του Σεπτέμβρη 2020, εισάγονται αυστηρά κριτήρια για την εγγραφή υπηκόων τρίτων χωρών στα ιδιωτικά κολλέγια ώστε να τερματιστεί το φαινόμενο των εικονικών φοιτητών, ενώ προωθείται και η επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους παρανομούντες.

– Διαφοροποιούνται οι πολιτικές επιδομάτων και στέγασης για τους αιτητές πολιτικού ασύλου.

– Τερματίζεται η από το κράτος ενοικίαση διαφόρων υποστατικών, όπως κατοικιών ή και ξενοδοχειακών μονάδων για τη διαμονή αιτητών ασύλου προς τους οποίους αντισταθμιστικά θα προσφερθεί στέγαση στους οργανωμένους χώρους υποδοχής.

– Θεσμοθετείται η συνεργασία με την αρμόδια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία FRONTEX για ανάληψη επιστροφών και κατατίθεται άμεσα αίτημα για φύλαξη των θαλάσσιων εξωτερικών συνόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας με περιπολίες, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα του νησιού, μεταξύ της κατεχόμενης ακτογραμμής μας και της Τουρκίας.

– Ενισχύονται οι έλεγχοι για την πάταξη της παράνομης εργασίας και της εκμετάλλευσης των μεταναστών.

– Σε συνεργασία με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αρχίζει έλεγχος για την παράνομη διαμονή μεταναστών σε ακατάλληλα υποστατικά με την ταυτόχρονη δίωξη των ιδιοκτητών που τους εκμεταλλεύονται, καρπούμενοι τα κρατικά επιδόματα στέγασης που οι αιτητές λαμβάνουν.

– Είμαστε ήδη σε διαδικασία δημιουργίας ενός νέου Κέντρου Φιλοξενίας Κλειστού Τύπου, με χωρητικότητα 600 περίπου ατόμων, στο οποίο θα φιλοξενούνται οι αιτητές μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

– Επαναλειτουργούμε όλες τις πτέρυγες του κέντρου κράτησης στη Μενόγια.

– Αποφασίζεται η μελέτη για δημιουργία ενιαίου φορέα επιστροφών.

– Άμεση προώθηση αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παροχή οικονομικής βοήθειας για την περίοδο 2020-2021, ώστε να δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών για τη φιλοξενία και υποδοχή του αυξημένου αριθμού μεταναστών, την κάλυψη των απαιτούμενων λειτουργικών και διοικητικών εξόδων, αλλά και την παροχή εξοπλισμού για την επιτήρηση της ακτογραμμής και της διαχωριστικής γραμμής.

Ο κατάλογος των μέτρων δεν θεωρείται εξαντλητικός. Η Κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για την ανταπόκριση των κοινοβουλευτικών κομμάτων και την από μέρους τους κατάθεση εισηγήσεων, οι οποίες λήφθηκαν υπ’ όψη στον καταρτισμό του προαναφερθέντος καταλόγου.

Θέλουμε, για πολλοστή φορά, να επαναλάβουμε πως η Κύπρος δηλώνει έτοιμη να στηρίξει τους πρόσφυγες, εκείνους που η ζωή τους απειλείται, τα απροστάτευτα παιδιά αλλά και όσους προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες.

Την ίδια ώρα όμως θέλουμε, επίσης, να στείλουμε το ξεκάθαρο μήνυμα, πως τα όρια αντοχής της χώρας έχουν ξεπεραστεί, ενώ ζούμε πλέον σε συνθήκες δημογραφικής αλλοίωσης. Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στοχεύουν μόνο στη διατήρηση της φυσιογνωμίας, της ασφάλειας και της ευημερίας του νόμιμου πληθυσμού της χώρας.