ΥΠΕΞ: Στρατηγικής σημασίας η σχέση Κύπρου – ΗΠΑ

Ικανοποίηση από τη συνάντηση του με τον Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Γουές Μίτσιελ εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα της συνάντησης θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα και θα αποδεικνύουν στην πράξη τη στρατηγική σημασία της σχέσης Κύπρου – ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση του με τον Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «ήταν μια πολύ δημιουργική, παραγωγική, εποικοδομητική και, το πιο σημαντικό, με αποτελέσματα συνάντηση τα οποία θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα και αποδεικνύουν στην πράξη τη στρατηγική σημασία της σχέσης μας, τις κοινές μας προσεγγίσεις σε σημαντικό αριθμό θεμάτων, και για την Ανατολική Μεσόγειο, και πώς μέσα από κοινές δράσεις οι δύο χώρες θα συνεργαστούν για αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, αλλά και για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στην περιοχή. Όλες αυτές οι ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα από την ανταλλαγή επίσκεψης σε υψηλό επίπεδο η οποία θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα».

Ερωτηθείς αν η ατζέντα αυτή αφορά και ενεργειακά θέματα, ο κ. Υπουργός είπε ότι «οι ανακοινώσεις αφορούν και θέματα ασφάλειας και θέματα ενέργειας και πολιτικά θέματα, αλλά και, γενικότερα, την αντίληψη των δύο χωρών σε σημαντικό αριθμό θεμάτων, είτε που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα είτε ειδικότερα την Ανατολική Μεσόγειο και θα είναι μια διακήρυξη για το πώς θα συνεχίσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα, με τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Ερωτηθείς πότε θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «πολύ σύντομα θα γίνει σχετική ανακοίνωση».

Σε ερώτηση αν το ενδιαφέρον των Αμερικανών περιορίζεται σε διμερές επίπεδο ή κατά πόσο υπάρχει ενδιαφέρον και για ευρύτερους μηχανισμούς στην περιοχή, ο κ. Υπουργός είπε ότι «οι ανακοινώσεις που θα γίνουν θα αφορούν τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά θα αφορούν και περιφερειακές συνεργασίες, δράσεις σε περιφερειακό επίπεδο, έτσι ώστε αυτά τα κράτη που ασπάζονται τις ίδιες ανησυχίες και έχουν τις ίδιες προσεγγίσεις, να προβούν και σε κοινές ενέργειες, ώστε να πετύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Κληθείς να πει αν υπάρχει κάποια δραστηριοποίηση του αμερικανικού παράγοντα στο Κυπριακό, ο κ. Υπουργός είπε ότι «υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από αμερικανικής πλευράς, ένα ενδιαφέρον που είναι διαχρονικό, ένα ενδιαφέρον που εστιάζεται και στο θέμα της ειρηνευτικής δύναμης, ένα ενδιαφέρον που προκύπτει και από τη σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία, και όλα αυτά φυσικά και έχουν συζητηθεί και οφείλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τα όσα έχω ακούσει».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι ΗΠΑ έχουν θέσει κάποιους περιορισμούς, κ. Υπουργός είπε ότι έχουν θέσει περιορισμούς «που δεν σχετίζονται με την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο, (έχουν θέσει) κριτήρια που αφορούν τη λειτουργία των ειρηνευτικών αποστολών.

Είχαμε (με τον κ. Μίτσιελ) μια εκτενή συζήτηση και για το συγκεκριμένο θέμα. Και εδώ είναι το ενδιαφέρον και η ιδιαίτερη προσέγγιση που πρέπει να υπάρξει για την ειρηνευτική δύναμη, γιατί αφορά ευρύτερα την περιοχή και δεν ενδιαφέρει αποκλειστικά την Κυπριακή Δημοκρατία και τις ΗΠΑ. Είναι ένα θέμα που αφορά γενικότερα και άλλα κράτη της περιοχής μας».

Ερωτηθείς αν οι Αμερικανοί έχουν αντιληφθεί την ιδιαιτερότητα της Κύπρου σε ό,τι αφορά την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης, ο κ. Υπουργός είπε ότι «λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθούν και σε πιο υψηλό επίπεδο πολύ σύντομα. Εκείνο που θα προκύψει ξεκάθαρα μέσα και από τις ανακοινώσεις που θα γίνουν είναι η σημασία που προσδίδεται στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή. Άρα για να μπορεί αυτός ο ρόλος να ασκηθεί από μέρους μας – μπορεί αυτός ο ρόλος να γίνει ακόμα πιο ισχυρός – είναι κάτι που σχετίζεται και με τη λειτουργία της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο».

Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ βλέπουν την Τουρκία εντός ή εκτός των ενεργειακών σχεδιασμών στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Υπουργός είπε ότι «είναι γνωστή η αμερικανική προσέγγιση όσον αφορά τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι απόλυτα σεβαστό το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη και είναι μέσα σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο που έχουμε και τη δραστηριοποίηση και ένα αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς της αμερικανικής εταιρείας Exxon».