Υγεία – Κορωνοϊός: Αυτό το σύμπτωμα επιμένει και μετά την ανάρρωση

Υγεία – Κορωνοϊός: Αυτό το σύμπτωμα επιμένει και μετά την ανάρρωση

Πολλές μελέτες έχουν γίνει πάνω στο θέμα τυχόν προβλημάτων που μπορεί να ταλαιπωρούν ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό.

Έχει γίνει λόγος για προβλήματα στους πνεύμονες, ή για μυϊκά προβλήματα. Μια νέα βρετανική μελέτη έρχεται να καταδείξει πως οι αναρρώσαντες ασθενείς με κορονοϊό μπορεί να ταλαιπωρούνται από προβλήματα ακοής.

Οι ερευνητές που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο International Journal of Audiology, πραγματοποίησαν τηλεφωνική έρευνα σε  Βρετανούς ασθενείς.

Όταν οι ασθενείς ερωτήθηκαν αν είχαν παρουσιάσει αλλαγές στην ακοή τους, 13% είπαν ότι είχε επιδεινωθεί. Για την ακρίβεια, οκτώ ασθενείς είπαν ότι η ακοή τους είχε επιδεινωθεί και οκτώ ότι είχαν εμβοές (το γνωστό «κουδούνισμα»).

«Ήδη γνωρίζουμε ότι οι ιοί της ανεμοβλογιάς, της παρωτίτιδας και της μηνιγγίτιδας μπορούν να προκαλέσουν απώλεια ακοής. Έτσι και οι κορωνοϊοί μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα νεύρα και τα μεταξύ τους σήματα», είπε ο επικεφαλής ερευνητής Kevin Munro καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Ο ίδιος εικάζει ότι οι κοροναϊοί προκαλούν προβλήματα στο ακουστικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του έσω ωτός και του κοχλία.

Παθολογικές καταστάσεις όπως η ακουστική νευροπάθεια, ένα πρόβλημα ακοής στο οποίο λειτουργεί μεν ο κοχλίας, αλλά η μετάδοση κατά μήκος του ακουστικού νεύρου είναι εξασθενημένη, μπορεί να δυσκολεύουν την ακοή των θορύβων του περιβάλλοντος, πρόσθεσε ο καθηγητής Munro.

Το σύνδρομο Guillain-Barré, το οποίο έχει συσχετιστεί με τη νόσο Covid-19, συνδέεται επίσης με ακουστική νευροπάθεια.

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εντοπιστεί ο μηχανισμός με τον οποίο ο νέος ιός επηρεάζει την ακοή, σημείωσαν οι ερευνητές και εφιστούν την προσοχή, παρότι είναι βέβαιοι για τις διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται στη ακοή των ασθενών.

«Είναι πιθανό παράγοντες διαφορετικοί από την Covid-19 να επιδράσουν σε προϋπάρχουσα απώλεια ακοής και εμβοές.

Οι παράγοντες αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν το άγχος και την ανησυχία, ακόμη και τη χρήση μάσκας προσώπου, που καθιστούν την επικοινωνία πιο δύσκολη, της χορηγούμενης αγωγής που μπορεί να έβλαψε την ακοή ή άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την βαρύτητα της νόσου», εξήγησε ο δρ Munro.