Τροποποίηση του συντάγματος για το “πόθεν έσχες”

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών συνχίζειτη συζήτηση για το Πόθεν Εσχες των κρατικών αξιωματούχων και όσων κατέχουν θέσεις κλειδιά στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, με  στόχο μέχρι το καλοκαίρι να ψηφιστούν όλα τα νομοθετήματα και η τροποποίηση του Συντάγματος.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών σε δήλωση μετά τη νέα συζήτηση που διεξήχθη επί των νομοθετημάτων, ανέφερε ότι τα μέλη της Επιτροπής συμφωνούν σε επέκταση του καταλόγου των υποκειμένων σε πόθεν έσχες και εκ πρώτης όψεως τείνει να περιλάβει στον κατάλογο και άτομα που κατέχουν θέσεις κλειδιά, ή που λαμβάνουν αποφάσεις που πρέπει να ελέγχονται.

Εξετάζεται, όπως ανέφερε, τροποποίηση του συντάγματος και η Επιτροπή Νομικών αναζητά τη χρυσή τομή μεταξύ της χαλάρωσης στην προστασία της ιδιωτικής ζωής των υποκειμένων σε πόθεν έσχες, η οποία θα διατηρεί ταυτόχρονα υπό προστασία την ιδιωτική ζωή των υπολοίπων πολιτών.

Πρόσθεσε ότι το Σύνταγμα δεν πρέπει να επεμβαίνει στη ιδιωτική ζωή άλλων πολιτών πέραν αυτών που θα περιλαμβάνει ο κατάλογος.

Ο κ. Σαμψών ανέφερε ότι η συζήτηση στην Επιτροπή θα συνεχιστεί στις 18 του Φεβρουαρίου με παράκληση προς τα κόμματα να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις τόσο για τον κατάλογο όσο και για τον τρόπο χειρισμού της τροποποίησης του Συντάγματος.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού επανέλαβε τη διαχρονική θέση του ΑΚΕΛ, που όπως ανέφερε είναι η κοινή θέση όλων, ότι όσοι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα ή λαμβάνουν αποφάσεις εκ μέρους της πολιτείας πρέπει να ελέγχονται.

Πρόσθεσε πως τώρα είμαστε στη διαδικασία διερεύνησης του καταλόγου γατί μέσα από την κατάθεση εισηγήσεων φαίνεται πως υπάρχουν θεσμοί αρρύθμιστοι και δε θέλουμε να ξεφύγουν από το πόθεν έσχες οποιοιδήποτε αξιωματούχοι.

Ανέφερε πως είμαστε σε καλό δρόμο και μέχρι το καλοκαίρι θα ρυθμιστεί το θέμα και συνταγματικά.

“Εμείς το απαιτούμε, η κοινωνία το χρειάζεται”, συνέχισε, προσθέτοντας πως η ΚΔ απαιτεί τη ρύθμιση στο πλαίσιο της διαφάνειας, της πάταξης της διαφθοράς.

Είπε επίσης ότι συμφωνεί ότι τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να αποτελέσουν το καλό παράδειγμα αλλά, συνέχισε όχι στοχοποιώντας μόνο τους πολιτικούς και να ξεφύγουν της τσιμπίδας του νόμου όποιοι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα και είναι σε ιδιάζουσες θέσεις στην ΚΔ.

Σε ό,τι αφορά την τροποποίηση του συντάγματος είπε πως πρέπει να υπερισχύσει ως κριτήριο η ισορροπία μεταξύ της ανάγκης να ρυθμιστεί το πόθεν έσχες, με την αλλοίωση του δικαιώματος της ιδιωτικής ζωής των δημόσιων προσώπων, χωρίς να ακυρώνεται το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή των υπόλοιπων 850.000 ανθρώπων.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανάφερε ότι επικρατεί η αντίληψη πως με την κατάθεση των περιουσιακών στοιχείων σε μια επιτροπή ολοκληρώνεται η διαδικασία του πόθεν έσχες. Πρόσθεσε ότι στις χώρες από τις οποίες λήφθηκε η πληροφόρηση για τον τρόπο ρύθμισης του πόθεν έσχες έχουν ερευνητικές εξουσίες, σε ό,τι αφορά την αλήθεια των στοιχείων που κατατίθενται και εάν τα στοιχεία που κατατίθενται κριθούν αναληθή, οι παραβάτες διώκονται ποινικά.

Στην περιπτώσεις που διαπιστώνεται αθέμιτος πλουτισμός επίσης ανοίγει ποινική διαδικασία, συνέχισε διατυπώνοντας τη θέση ότι στο πόθεν έσχες έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε.

Εάν ληφθεί υπόψη ότι αναμένεται έλεγχος από την Greco, έλεγχος για τη διαφάνεια σε επίπεδο Δικαστών και Βουλευτών σε προσωπικό επίπεδο, θα πρέπει να βιαστούμε για να μην βρεθούμε εκ νέου εκτεθειμένοι, κατέληξε.