Το ΔΝΤ παραδέχεται λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα

Στην πιο σημαντική έκθεση του ΔΝΤ των τελευταίων μηνών, συμπεράσματα της οποίας αναμένεται να δημοσιοποιηθούν αύριο Πέμπτη και την οποία έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα “Γουόλ Στριτ Τζέρναλ”, το ΔΝΤ παραδέχεται σημαντικά λάθη στη διαχείριση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, κατά τα τελευταία τρία χρόνια.

Στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται ότι σε χαρακτηρισμένο ως «αυστηρά εμπιστευτικό» εσωτερικό έγγραφο του ΔΝΤ, το Ταμείο αναγνωρίζει ότι υποτίμησε τον αρνητικό αντίκτυπο που οι συνταγές της λιτότητας θα είχαν στην ελληνική οικονομία, ωστόσο επισημαίνει ότι η συντονισμένη με την Ε.Ε. απάντηση στην κρίση αγόρασε χρόνο έτσι ώστε να περιοριστεί ο αρνητικός αντίκτυπος στην υπόλοιπη ευρωζώνη των 17 χωρών-μελών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο έγγραφο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι:

– το ΔΝΤ παρέκαμψε τους κανόνες του ώστε να παρουσιαστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο, καθώς και ότι η Ελλάδα δεν πληρούσε τα τρία από τα τέσσερα κριτήρια που απαιτούνται ώστε μια χώρα να δικαιούται τη βοήθεια του Ταμείου.

– το Ταμείο υπήρξε υπερβολικά αισιόδοξο για τις προοπτικές της ελληνικής κυβέρνησης να επιστρέψει σε χρηματοδότηση από τις αγορές αλλά και την πολιτικής της ικανότητας να εφαρμόσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης.

– το μεγαλύτερο όφελος από το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης του 2010 δεν το είχε η Ελλάδα, αλλά ευρύτερα η Ευρωζώνη

– η Κομισιόν«είχε την τάση να διαμορφώνει πολιτικές θέσεις δια της συναίνεσης, είχε μικρή επιτυχία στην εφαρμογή (δημοσιονομικών κανόνων) και δεν είχε καμία εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων».