ΕΛΑΖΩ: “Φαγώθηκαν” τα χρήματα για τα Ακτινοθεραπευτικά Κέντρα

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών «Ελπίζω – Αγωνίζομαι – Ζω» ο οποίος εδώ και δύο εβδομάδες πραγματοποιεί απεργία πείνας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ζητώντας την δημιουργία Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας κ. Πετρίδη και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω.

Σύμφωνα με τα όσα ο Πρόεδρος του ΕΛΑΖΩ αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «ο Υπουργός Υγείας άρχισε να μας λέει ότι συμφωνεί πως η Κύπρος χρειάζεται τουλάχιστον επτά Γραμμικούς Επιταχυντές για να μπουν ανά δύο στα Γενικά Νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού ενώ ήδη υπάρχουν τρεις στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΖΩ συνεχίζει αναφέροντας πως ο Υπουργός Υγείας «παραδέχθηκε ακόμη ότι το 2011 εγκρίθηκε το σχετικό κονδύλι για τα Ακτινοθεραπευτικά της Λευκωσίας και της Λεμεσού από την Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση των Προϋπολογισμών του Κράτους για το 2012, και ότι εγκρίθηκαν ξανά στη συζήτηση των Προϋπολογισμών του Κράτους για το 2013…».

Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται ο Πρόεδρος του ΕΛΑΖΩ, «τα λεφτά τα έφαγαν για άλλες υπηρεσίες και δεν είχαν χρήματα για φέτος, αλλά ο Υπουργός Υγείας ‘θα προσπαθήσει να βάλει κάποιο κονδύλι για τους επόμενους προϋπολογισμούς ».

«Δηλαδή, δεν είναι σίγουρος αν θα βάλει το σχετικό κονδύλι και για πιο έτος, το 2014, το 2015 ή το 2016», διερωτάται ο Πρόεδρος του ΕΛΑΖΩ.

Αναφέρει, επίσης, ότι στην συνάντηση «εξηγήσαμε ότι το κονδύλι για το 2013 εγκρίθηκε στις 19/12/2012 από την Ολομέλεια της Βουλής και αμέσως έκλεισε η Βουλή για τις διακοπές των Χριστουγέννων, επανήλθε το θέμα στη Βουλή στις 17/1/2013 και το ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ ψήφισαν να παραμείνει σταυρωμένο μέχρι τη λήξη των Προεδρικών Εκλογών και αμέσως έκλεισε η Βουλή και άνοιξε μετά την ορκωμοσία της Κυβέρνησης Αναστασιάδη».

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΖΩ είπε ότι «από τις πρώτες ανακοινώσεις του νέου Υπουργού Υγείας ήταν ότι δεν θα γίνουν τα Ακτινοθεραπευτικά Κέντρα γιατί φάγανε τα λεφτά».

«Πότε πρόλαβαν και τα έφαγαν μόλις παρέλαβαν τη Κυβέρνηση και κυρίως πώς τα έφαγαν αφού ήταν σταυρωμένα από τη Βουλή και μόνο με έγκριση της Βουλής μπορούν να πάρουν τα χρήματα αυτά αλλά να τα χρησιμοποιήσουν για το σκοπό που εγκρίθηκαν, δηλαδή για τα Ακτινοθεραπευτικά Κέντρα», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΖΩ.