Τι είπαν Ναμί και Φούλε για Κυπριακό

Σε δύο ημέρες είχε 18 συναντήσεις στο Στρασβούργο, συμπεριλαμβανομένης και αυτής με τον Επίτροπο για την Διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, δήλωσε στην τ/κ εφημερίδα “Κίπρις” ο «υπουργός» εξωτερικών, Οζντίλ Ναμί κάνοντας λόγο για «μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας για λύση στο Κυπριακό».

Αξιολογώντας τις επαφές του στο Στρασβούργο, ο κ. Ναμί κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ΕΕ «θέλει πολύ μια άμεση και μόνιμη λύση» και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βλέπουν ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας.

Στη συνάντηση με τον κ. Φούλε, ανέφερε, συζητήθηκε κυρίως το Κυπριακό και ενώ αναμενόταν να ολοκληρωθεί σε μία ώρα, τελικά επιμηκύνθηκε κατά μισή ώρα ακόμη. Απάντησε, συνέχισε, σε ερωτήσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου και αντάλλαξαν απόψεις για το πώς μπορούν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να γίνουν πιο ενεργοί οι Κανονισμοί για την πράσινη γραμμή και την οικονομική βοήθεια προς τους Τ/κ.

Συζήτησαν επίσης τρόπους επιτάχυνσης της διαδικασίας εναρμόνισης της νομοθεσίας του «ψευδοκράτους» με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θέμα που κατά τον Οζντίλ Ναμί είναι πολύ σημαντικό, καθώς μετά τη λύση οι νόμοι στα κατεχόμενα θα πρέπει να είναι εναρμονισμένοι.

«Δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί δεν αρχίζουν οι συνομιλίες επειδή υπάρχει ασυμφωνία πάνω στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος». Ο Στέφαν Φούλε, συνέχισε, είπε πως πρέπει άμεσα να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και «έδωσε δίκιο στα θέματα που δίδουμε εμείς σημασία για να μπουν στο κοινό ανακοινωθέν». Σύμφωνα με τον κ. Ναμί, στην ΕΕ είναι διάχυτη η άποψη ότι θα πρέπει να αρχίσουν άμεσα οι συνομιλίες για να μην επηρεαστούν από τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Μάιο.
Ο κ. Φούλε, συνέχισε, του επεσήμανε την σημασία του χρόνου και της ανάγκης να υπάρξει ενεργητικότητα άμεσα. «Σε σύγκριση με το παρελθόν στην ΕΕ υπάρχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον. Όπως και στο παρελθόν ήταν πρόθυμοι, έτσι και τώρα και δηλώνουν ότι δεν πρέπει να χαθεί το παράθυρο ευκαιρίας».

Με τον Επίτροπο, είπε, δεν συζήτησαν επί μακρόν και σε λεπτομέρεια το θέμα των Βαρωσίων, λέγοντας πως η τ/κ πλευρά και η Κομισιόν εμμένουν στις θέσεις που είχαν και στο παρελθόν γι’ αυτό. Πρόσθεσε δε ότι άμεσα δεν πρέπει να αναμένονται εξελίξεις στο θέμα του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο και πως αυτό βρίσκεται «σε αναμονή».
Ανέπτυξε, πρόσθεσε, στον κ. Φούλε και τις απόψεις της τ/κ πλευράς ως προς την επιθυμία της ε/κ να έχει η ΕΕ έναν πιο ενδυναμωμένο ρόλο στις συνομιλίες.  «Και ο κ. Φούλε πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει με τον υφιστάμενο ρόλο της. Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις σημειώσουν πρόοδο και οι δύο πλευρές συμφωνήσουν και απευθύνουν πρόσκληση, τότε η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει με διαφορετικό τρόπο τις διαπραγματεύσεις».

Ο κ. Ναμί είχε επαφές με τον Πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, Χανς Σβόμποντα, αναπληρωτές προέδρους της ομάδας και άλλους αρμοδίους, όπως αναφέρεται, ενώ στις επαφές αυτές συνοδευόταν από την «αντιπρόσωπο» του ψευδοκράτους στις Βρυξέλλες, Τζιζέμ Ακμάν, την «αντιπρόσωπο» στο Στρασβούργο, Σενιχά Μπιράντ κ.ά.

Με όλους, ανέφερε, συζήτησε το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος, τις δυσκολίες που υπάρχουν και πως μπορούν να υπερπηδηθούν. «Υπάρχει ένα ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Όλοι όσοι μιλήσαμε ρωτούσαν εάν υπάρχει ή όχι μια ελπίδα. Όλοι κατάλαβαν ότι υπάρχει ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας». Πρόσθεσε  ότι ανέφερε στους αρμοδίους του Ευρωκοινοβουλίου ότι αναμένουν από τους Ε/κ στήριξη στο στόχο για ένα σχέδιο λύσης στον Μάρτιο.

«Αναφέραμε ότι εάν ενεργήσουμε στο πλαίσιο των υφιστάμενων συγκλίσεων μπορούμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα. Πρώτος στόχος, δηλώσαμε, είναι η συμφωνία πάνω στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος για την συνάντηση των ηγετών, αλλά υπάρχουν κάποιες δυσκολίες και γίνεται προσπάθεια για να ξεπεραστούν».
Ο κ. Ναμί είπε επίσης ότι έθεσε το θέμα της πρόσκλησης δύο Τ/κ με το καθεστώς του παρατηρητή στο ΕΚ και υπενθύμισαν τη δήλωση του Προέδρου του σώματος, Μάρτιν Σουλτς ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το Προεδρείο του ΕΚ θα δει το θέμα και αναμένουν όπως αυτό γίνει.