Τι αποκαλύπτει ο γραφικός χαρακτήρας για τη συμπεριφορά μας

Ο γραφικός χαρακτήρας κάθε ανθρώπου είναι μοναδικός

Η γραφολογία είναι η επιστήμη που αναλύει όλα αυτά σε βάθος και τόσο λεπτομερειακά που αν ασχοληθεί κανείς, δε θα πιστεύει το πόσο. Οι γραφολόγοι που ασχολούνται επαγγελματικά με αυτό, εξετάζουν πάνω από 300 χαρακτηριστικά του γραφικού χαρακτήρα και συνδέοντάς τα μεταξύ τους, βγάζουν τα ανάλογα συμπεράσματα. Και είναι λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι ο γραφικός χαρακτήρας κάθε ανθρώπου είναι μοναδικός, είναι αποτέλεσμα περίπλοκης εγκεφαλικής λειτουργίας, η οποία σχετίζεται άμεσα με την ιδιοσυγκρασία κάθε ατόμου.

Διαβάζοντας λοιπόν παρακάτω, ίσως ανακαλύψουμε κάποια παραπάνω πράγματα για εμάς…

Χαρακτήρας και γραφή… σε ένα γενικό πλαίσιο:
– Οι έντονες υπογραφές, τα τεράστια κεφαλαία και οι περιττές καμπύλες στα γράμματα δείχνουν μια αλαζονική προσωπικότητα.
– Η έντονη κλίση στα γράμματα προδίδει τη μελαγχολία, ειδικά όταν η πίεση πάνω στο χαρτί αρχίζει να «σβήνει» από την αρχή μέχρι το τέλος της παραγράφου.
– Τα καλλιγραφικά γράμματα που σιγά σιγά μικραίνουν κατά τη διάρκεια της παραγράφου μαρτυρούν ένα άτομο με καλλιτεχνικό πνεύμα.
– Τα μεγάλα κεφαλαία και οι καθαρογραμμένες λέξεις φανερώνουν γενναιοδωρία.
– Τα ευδιάκριτα σημεία στίξης δείχνουν ένα φιλότιμο άτομο που προσέχει αρκετά τη λεπτομέρεια στη ζωή του.
– Τα μεγάλα στρογγυλά και ευθεία γράμματα μαρτυρούν την ειλικρίνεια.
– Τα μικρά και χωρίς πίεση γράμματα οδηγούν σε έναν ταπεινό και ντροπαλό χαρακτήρα.
– Τα μεγάλα γράμματα, ο τονισμός των κεφαλαίων και το έντονο τελικό γράμμα της λέξης φανερώνουν ένα άτομο υπερήφανο και όχι τόσο διακριτικό.

Ας δούμε  το μέγεθος των γραμμάτων μας, δηλαδή πόσο μεγάλη είναι η προσωπική γραμματοσειρά μας.

Τα μεγάλα γράμματα κρύβουν έναν χαρακτήρα εξωστρεφή, κοινωνικό, με μεγάλη αυτοπεποίθηση που εργάζεται σκληρά, προκειμένου να πετύχει τους στόχους του. Τα μεσαία, δηλαδή τα ούτε μεγάλα ούτε μικρά γράμματα υποδήλώνουν έναν άνθρωπο συνεργάσιμο που προσαρμόζεται εύκολα σε όλα, ενώ τα μικρού μεγέθους γράμματα φανερώνουν έναν άνθρωπο συνεσταλμένο, μετρημένο, σοβαρό, ντροπαλό, αλλά με ευκολία αυτοσυγκέντρωσης.

Το διάστημα που αφήνουμε ανάμεσα στις λέξεις έχει κι αυτό σημασία. Έτσι, αν τα διαστήματά μας είναι μεγάλα, μάλλον δε μας αρέσουν οι περιορισμοί, ενώ αν είναι μικρά, έχουμε ανάγκη την επικοινωνία και δεν αντέχουμε τη μοναξιά.

Εύκολα μπορούμε να μαντέψουμε ότι και η κλίση των γραμμάτων μας υποδηλώνει κι αυτή κάτι. Αν τα γράμματά μας κλίνουν προς τα δεξιά, είμαστε ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες, ανθρώπους και καταστάσεις. Αν κλίνουν προς τα αριστερά, είμαστε πιο κλειστοί, δε μας ενδιαφέρει τόσο να βρισκόμαστε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, βαδίζουμε σύμφωνα με τη λογική και προτιμάμε να κρατάμε πράγματα για τον εαυτό μας. Τέλος, αν τα γράμματά μας δεν κλίνουν κάπου, είμαστε άνθρωποι ευθείς, λογικοί, πρακτικοί και βάζουμε όρια.

Το σχήμα των γραμμάτων μπορεί να ποικίλει, όμως ας δούμε κάποιες βασικές κατηγορίες:

τα στρογγυλοποιημένα μαρτυρούν ανθρώπους δημιουργικούς, ειλικρινείς, με φαντασία και καλλιτεχνική φλέβα! Τα γράμματα που σχηματίζουν γωνίες ή «μύτες» κρύβουν από πίσω τους έξυπνους χαρακτήρες, με έντονη προσωπικότητα και δίψα για μάθηση. Τέλος, αν τα γράμματά μας είναι καλλιγραφικά, δηλαδή ενώνονται μεταξύ τους, είμαστε λογικοί και προσεκτικοί στις επιλογές μας.

Το πιο δύσκολο είναι να γράφουμε σε χαρτί χωρίς γραμμές. Συγχαρητήρια σε όσους καταφέρνουν να γράφουν ίσια σε μια νοητή γραμμή, αλλά συγχαρητήρια και πάλι αν τα γράμματά μας έχουν ανοδική πορεία, γιατί είμαστε άνθρωποι αισιόδοξοι, θετικοί και ευδιάθετοι. Ακριβώς, το αντίθετο σημαίνει αν τα γράμματά μας ακολουθούν καθοδική πορεία. Φυσικά, αυτά ισχύουν στην περίπτωση που γράφουμε με την ησυχία μας και όχι σε περιπτώσεις που αντιγράφουμε γρήγορα από πίνακα ή οθόνη χωρίς να κοιτάμε καν το χαρτί.

Να πούμε ότι ακόμα και το πόσο σφίγγουμε ή πιέζουμε το μολύβι παίζει το ρόλο του. Αν το σφίγγουμε πολύ, είμαστε άτομα έμπιστα, ενθουσιώδη, ευδιάθετα, παίρνουμε τη ζωή στα σοβαρά και δε φοβόμαστε τις δεσμεύσεις, ενώ αν δεν το σφίγγουμε, είμαστε ευαίσθητοι, αλτρουιστές, συμπονετικοί, ίσως και απογοητευμένοι από τη ζωή.

Οι 3 ζώνες των γραμμάτων: Άνω, μέση και κάτω
Στην άνω ζώνη βρίσκονται τα γράμματα (β, δ, θ, τ) που καθορίζουν τις φιλοδοξίες και τα ιδανικά. Εάν οι «θηλιές» των γραμμάτων είναι μικροσκοπικές, τότε το άτομο περιορίζει τη φαντασία και σπάνια ονειροπολεί. Παράλληλα, στη μέση ζώνη ανήκουν τα φωνήεντα και τα γράμματα: «κ, π, σ, ν» και συμβολίζουν τη στάση απέναντι στην καθημερινότητα. Όταν υπερισχύει η συγκεκριμένη ζώνη, τότε το άτομο χαρακτηρίζεται από κοινωνικότητα και είναι λιγότερο προσγειωμένο, ζώντας κυρίως το «τώρα».

Τέλος, η κάτω ζώνη (γ, μ, ρ, φ, χ) έχει σχέση με τις υλικές ανάγκες, τις επιθυμίες και τη σεξουαλικότητα του ατόμου.

Πιο συγκεκριμένα, όταν στη γραφή παρατηρούνται έντονες κάτω θηλιές, υπάρχει μεγάλη αγάπη για τον έρωτα, τα σπορ και τον πλούτο, ενώ όταν είναι ευθείες, φανερώνεται ένας κλειστός χαρακτήρας με λατρεία για τη μουσική ή τα μαθηματικά.

Τέλος, οι ασυνήθιστοι σχεδιασμοί οδηγούν προς τον έντονο ερωτισμό που ξεφεύγει από τα όρια του συνηθισμένου…