Ταουσιάνης: ‘Εφυγα γιατί διαφωνούσα με τον Νικόλα Χατζηγιάννη

Ενώπιον της Ερευνητικής επιτροπής κατέθεσε σήμερα ο πρώην Πρόεδρος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, Τάκης Ταουσιάνης.

Ο κ. Ταουσιάνης απάντησε σε ερωτήσεις των μελών της ερευνητικής επιτροπής η οποία  διορίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος.

Όπως ανέφερε στην κατάθεση του, διορίστηκε τον Αύγουστο του 2016 και παραιτήθηκε τον Οκτώβρη του 2017.

Παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας, λόγω συνεχών και έντονων διαφωνιών με την ηγεσία της εκτελεστικής διεύθυνσης, κατονομάζοντας συγκεκριμένα τον Νικόλα Χατζηγιάννη. Προσθέτοντας πως πάρα τη κατ’ ιδίαν επαφές που είχε με τον Υπουργό Οικονομικών, τη διοικητή της κεντρικής τράπεζας και εκπροσώπους του ευρωπαϊκού εποπτικού οργανισμού, ζητώντας την άρση μελών της επιτροπής και του γενικού διευθυντή δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.

«Έφυγα», πρόσθεσε, «γιατί είχα συνεχείς επαγγελματικές διαφωνίες με την Εκτελεστική Διεύθυνση, δηλαδή τον Νικόλα Χατζηγιάννη».

«Δεν γίνεται», συμπλήρωσε, «ο πρόεδρος της Επιτροπείας να διαφωνεί σε σειρά αποφάσεων».

«Συνεπώς», είπε, «δεν λειτουργούσε σωστά η Επιτροπεία ενόσω ο πρόεδρος της μειοψηφούσε»

Σε ότι αφορά την παραίτηση του, ο κ. Ταουσιάνης ανέφερε ότι «δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία σε αλλά μέλη του Συμβουλίου».

Και πρόσθεσε ότι «ορισμένοι εξεπλάγησαν γιατί δεν αφήνουν πολλοί την καρέκλα του πρόεδρου που πληρώνεται 75 χιλιάδες ευρώ το χρόνο».

Δήλωσε επίσης ότι είχε επαγγελματική συνεργασίας με Υπουργό Οικονομικών. «Ποτέ», συμπλήρωσε, «δεν ήρθε κανένας σε εμένα προσωπικά για να ευνοήσω κάποιον».

Επιπλέον ανέφερε ότι ορόσημο κακής διακυβέρνησης σε ολόκληρη την καριέρα του, ήταν η απόφαση για απευθείας διαπραγμάτευση με την Altamira, χωρίς να προηγηθούν προσφορές για τη διαχείριση πακέτων ΜΕΔ.

Χαρακτηριστικά είπε ότι η Altamira σε κάποια φάση, ζήτησε από τη ΣΚΤ να μην προχωρήσει στη συγγραφή της συμφωνίας, προσλαμβάνοντας συγκεκριμένο οίκο νομικών συμβούλων από τη Βρετανία. Η Altamira, τόνισε απέτισε όπως η ΣΚΤ να προσλάβει τους νομικούς της συμβούλους μέσα από ένα κατάλογο τριών ονομάτων, κάτι που έγινε.

Για την αντιμετώπιση του πολύ υψηλού αριθμού των ΜΕΔ, ο κύριος Ταουσιάνης επεσήμανε ότι ο μοναδικός τρόπος διαχείρισης ήταν η δημιουργία πλατφόρμας, δηλαδή φορέα.