Σύνοδος Κορυφής. Κατέληξαν πως δεν κατέληξαν πουθενά

Και στην περίπτωση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού η Ευρώπη αδυνατεί να καταλήξει σε συμφωνία. Η πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, κράτησε λιγότερο από δυο ώρες καθώς οι εργασίες διεκόπησαν και δεν εκδόθηκε ούτε γραπτή ανακοίνωση.

Οι ανταποκριτές των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, που παρακολουθούν τη σύνοδο έγραψαν χθες  στις σελίδες τους στο
Twitter πως το μόνο που τους είπαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποχωρώντας ήταν “ώρα να κοιμηθείτε κι εσείς κι εμείς, έχουμε ένα μαραθώνιο μπροστά μας”.

Στις 13.00 ώρα Ελλάδος, οι πρωθυπουργοί της Ευρώπης θα συναντηθούν και πάλι, ωστόσο φαίνεται σαν κανείς από τους Ευρωπαίους να μην επιθυμεί να καθίσει στο τραπέζι αυτής της συνόδου καθώς παρατηρείται συνεχής αργοπορία και μετάθεση της ώρας της Συνόδου.

Πέρα από το παρασκήνιο, ο  πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Ρομπάι κατά την εναρκτήρια ομιλία του επανέλαβε την πρόταση του για εφαρμογή λιτότητας και στη ΕΕ. «Οι καιροί το απαιτούν. Το να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα χρήματα απαιτεί πολιτικές επιλογές. Είναι επώδυνο… Πρέπει να είμαστε λογικοί και ρεαλιστές. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι αυτός ο προϋπολογισμός αφορά
την επόμενη δεκαετία”.

“Πρέπει να εργαστούμε για το ευρωπαϊκό καλό και τα εθνικά συμφέροντα εξίσου. Μαζί μπορούμε να βρούμε μια ισορροπημένη λύση” κατέληξε ο κ. Ρομπάι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο Ρομπάι προβλέπει περιορισμό των περικοπών για τους τομείς της γεωργίας και των διαρθρωτικών ταμείων αλλά διατηρεί ως στόχο τις περικοπές συνολικού ύψους 80 δισ. ευρώ για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ωστόσο κυμάνθηκε στον αντίποδα αυτής της πρότασης συμπλέοντας με τον Εμανουέλ Μπαρόζο υπερασπίζοντας την άποψη ότι “περικοπή του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού σημαίνει εγκατάλειψη του σχεδίου Ευρωπαϊκής Στρατηγικής 2020”. “Ο προϋπολογισμός της Ένωσης δεν είναι μεγάλος, τα κράτη ξοδεύουν 50 φορές περισσότερο από τον κοινοτικό προϋπολογισμό” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σουλτς.

Οι πρώτες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, πάντως, κάνουν λόγο για πλαφόν 940 δισ. ευρώ για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.