Συνεχής ο αγώνας για λύση παρά την οικονομική κρίση, διαβεβαίωσε ο ΥΠΑΜ

Ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου δήλωσε την Κυριακή ότι «η πατρίδα μας βρίσκεται σήμερα στην πιο δύσκολη κατάσταση από το 1974 λόγω της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης που μαστίζει τον τόπο μας» και σημείωσε ότι «χρειάζεται σκληρή και μεθοδική δουλειά, χρειάζεται να αναλωθούν πολλές δυνάμεις για να αντιστραφεί το κλίμα και η μικρή μας πατρίδα να εξέλθει από την δεινή οικονομική θέση».

Σε επικήδειο λόγο του στην κηδεία του πεσόντα στην τουρκική εισβολή Σωτήρη Γεωργίου ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι «η ενότητα σήμερα δεν είναι απλώς αναγκαία αλλά είναι όρος επιβίωσης» και κάλεσε όλους «να αφήσουμε τον διχασμό στο παρελθόν» από την στιγμή μάλιστα που «οι σύγχρονες κοινωνίες δεν αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματα με συνεχείς αντιπαραθέσεις και ατελείωτες αντιδικίες» και αντιθέτως «προχωρούν μπροστά μέσα από τον διάλογο, τη μετριοπάθεια, τη συναίνεση».

Ο κ. Φωτίου είπε ότι «και εμείς δεν έχουμε άλλο τρόπο να αντιμετωπίσουμε τα κρίσιμα προβλήματα εκτός από τη συνεννόηση και την ενότητα» προσθέτοντας πως «δεν είναι η ώρα για εύκολα και μεγάλα λόγια αλλά η ώρα της ευθύνης, της συνολικής και συλλογικής προσπάθειας».

«Με σοβαρότητα, μεθοδικότητα και αξιοπιστία μπορούμε να φέρουμε καλύτερες μέρες για τον τόπο μας και μήνυμα αισιοδοξίας στον λαό μας», είπε ο Υπουργός Άμυνας και διαβεβαίωσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση θα εργαστούν και θα αγωνιστούν προς κάθε κατεύθυνση για να ανατρέψουν τα δεδομένα της εισβολής και της κατοχής και να επανενώσουν την πατρίδα μας».

Ο κ. Φωτίου είπε ότι «αργά αλλά σταθερά, οι θέσεις μας θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές από το διεθνή παράγοντα και αναμένουμε ότι θα ασκηθούν οι δέουσες πιέσεις προς την Τουρκία, μέσα και στα πλαίσια της δικής της πορείας προς την ΕΕ, για να κάμψει επιτέλους την αδιάλλακτη πολιτική της και να προσέλθει όταν έρθει η ώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με αληθινά εποικοδομητικές διαθέσεις».

Σημείωσε, επίσης, ότι «οποιαδήποτε νέα διαδικασία, που οπωσδήποτε δεν θα έχει την μορφή διεθνούς ή πολυμερούς διάσκεψης, θα πρέπει να παραμείνει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, να διεξάγεται με βάση τις αποφάσεις και εντολές του Συμβουλίου Ασφαλείας και να βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Υπουργός Αμυνας κατέστησε σαφές ότι «προ της έναρξης κύκλου συνομιλιών, θα πρέπει να συμφωνηθεί με σαφήνεια η βάση των διαπραγματεύσεων και πώς το καθεστώς που θα προκύψει θα διασφαλίζει πλήρως τη μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, τη μια και μόνη κυριαρχία και την μια και μόνη ιθαγένεια της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και την μετεξέλιξη της σε ομοσπονδιακό κράτος».

Πρόσθετα, συνέχισε, «θα πρέπει να διευκρινίζεται πως η πολιτική ισότητα δεν συνεπάγεται αριθμητική ισότητα ή ισότητα κατανομής πόρων, αλλά η ισότητα που προβλέπεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ο Υπουργός Άμυνας επανέλαβε ότι «κανένας δεν επιθυμεί περισσότερο από εμάς μια ειρηνική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, που θα τερματίζει την κατοχή και θα ανοίγει το δρόμο της ειρηνικής συνύπαρξης μέσα σε μια ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρο».

Για τον ήρωα Σωτήρη Γεωργίου ο οποίος έπεσε μαχόμενος κατά την δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κλεπίνη και τα λείψανά του βρέθηκαν σε περιοχή κοντά στο Κορνόκηπο και ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο DNA, ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι «αποχαιρετούμε σήμερα το Σωτήρη και τιμούμε με ευγνωμοσύνη τη μνήμη του, αναγνωρίζοντας ότι απέναντί του και απέναντι σε όλους όσοι έπεσαν, έχουμε ένα ανεκπλήρωτο χρέος και θα παλέψουμε για να το εκπληρώσουμε, χωρίς να πάψουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε μέχρι να φέρουμε την άνοιξη σε τούτο τον βασανισμένο τόπο».