Συνάντηση ΥΠΕΞ Κύπρου-Βουλγαρίας για την ενίσχυση ενεργειακών σχέσεων

Την ενίσχυση των ενεργειακών τους σχέσεων Κύπρου και Βουλγαρίας συζήτησαν σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης με τον Βούλγαρο ομόλογό του Κριστιάν Βιγκένιν, στη Λευκωσία.

Από την πλευρά του ο κ. Βιγκένιν αναφέρθηκε στο ρόλο που ενδεχομένως μπορεί να παίξει η Λευκωσία στο «νότιο-βόριο» ενεργειακό διάδρομο, ενώ είπε ότι «Βουλγαρία και Κύπρος έχουν παρόμοια συμφέροντα», τα οποία πρέπει να επιδιώξουν συντονισμένα, σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε και στην κατάσταση στο Ιράκ, χαρακτηρίζοντας «φανατικούς» τους τζιχαντιστές και είπε ότι η διεθνής κοινότητα και η Κυβέρνηση της Βαγδάτης πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Βουλγαρίας είχαν το πρωί κατ` ιδίαν συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την εκτίμηση της κυπριακής Κυβέρνησης για τη στάση αρχών που τηρεί η Σόφια στο Κυπριακό.

Είπε ακόμη ότι ενημέρωσε τον Βούλγαρο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ αναφέρθηκε στη θέση της ε/κ πλευράς αναφορικά με την κατάσταση στις συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης για την Αμμόχωστο, η οποία, όπως είπε, μπορεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού.

Πρόσθεσε ότι αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τα Δυτικά Βαλκάνια και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, ενώ είπε ότι θα συζητήσουν περαιτέρω για θέματα όπως η Ουκρανία, η Ανατολική Μεσόγειος και η κατάσταση στο Ιράκ και τη Συρία, στο δείπνο που θα έχουν αργότερα το μεσημέρι.

«Αντιλαμβανόμαστε την παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας στη Λευκωσία ως μια αναγνώριση της ενισχυμένης διμερούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, σε μια προσπάθεια αποτελεσματικής αντιμετώπισης των διαφόρων προκλήσεων με τις οποίες είναι σήμερα αντιμέτωπη η ΕΕ», είπε ο Ιωάννης Κασουλίδης.

Ερωτηθείς αν η Λευκωσία μπορεί να μεσολαβήσει στο Ιράκ, όντας η πλησιέστερη χώρα, μέλος της ΕΕ, στην περιοχή, ο Υπουργός απάντησε ότι «δεν υπάρχει οτιδήποτε προς διαμεσολάβηση».

«Αυτοί οι άνθρωποι» είπε, αναφερόμενος στους τζιχαντιστές, «θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρο τον πολιτισμό μας, λέγοντας ότι οι γυναίκες θα πρέπει να παραμείνουν αμόρφωτες και στο σπίτι». Συμπλήρωσε ότι οι ενέργειές τους αντιβαίνουν στις βασικές αξίες του πολιτισμένου κόσμου και δεν πρόκειται να ακούσουν κανέναν.

Το θέμα τόσο στο Ιράκ, όσο και στη Συρία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί δραστικά και το ταχύτερο δυνατόν, κατέληξε ο Υπουργός.

Ο κ. Βιγκένιν εξέφρασε από την πλευρά του την εκτίμηση της Σόφιας για τις προσπάθειες της Κύπρου για γρήγορη έξοδο από την οικονομική κρίση, σημειώνοντας ότι η Λευκωσία έχει ήδη την ικανότητα να βελτιώσει τη θέση της στις διεθνείς αγορές.

Θέλουμε μια οικονομικά στέρεη και δυνατή Κύπρο, είπε ο Βούλγαρος Υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας τις προοπτικές για στενότερες εμπορικές σχέσεις.

Εξάλλου, ο κ. Βιγκένιν αναφέρθηκε στις έντονες προσπάθειες της κυπριακής Κυβέρνησης για επίλυση του Κυπριακού και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι τελευταίες συμφωνίες αλλά και προτάσεις θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε μια συνολική λύση.

Επαναβεβαίωσε τις εξαίρετες σχέσεις των δύο χωρών και των δύο λαών, λέγοντας ότι το μέλλον φαίνεται να είναι λαμπρό.

«Συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας, όχι μόνο σε διμερές επίπεδο, αλλά και στους θεσμούς της ΕΕ» είπε.

Ερωτηθείς για τις ενεργειακές σχέσεις, ο Υπουργός της Βουλγαρίας αναφέρθηκε στην απόλυτη εξάρτηση της χώρας τους στο ρωσικό φυσικό αέριο και τον αγωγό που περνά από την Ουκρανία.

«Νιώθουμε ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος αναφορικά με τον εφοδιασμό του αερίου» είπε, κάνοντας παράλληλα αναφορά στη διένεξη Ρωσίας-Ουκρανία το 2009, που οδήγησε σε κλείσιμο του αγωγού.
Αναγνώρισε ότι η χώρα του δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το ρωσικό αέριο, είπε όμως ότι είναι σημαντικό για τη Σόφια να διασφαλίσει και άλλες πηγές εφοδιασμού.

Συμπλήρωσε ότι συζήτησε με τον Κύπριο ομόλογό του τη δυνατότητα ενίσχυσης της ενεργειακής συνεργασίας, αναφερόμενος συγκεκριμένα στον «νότιο-βόριο ενεργειακό διάδρομο».

Η Βουλγαρία εργάζεται στενά με τις γειτονικές της χώρες και ιδιαίτερα την Ελλάδα, τη Ρουμανία και τις χώρες Βίζεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία), σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τους ενεργειακούς δεσμούς τους και να δημιουργήσουν τον ενεργειακό διάδρομο, είπε ο Υπουργός.

Συνέχισε, λέγοντας ότι «η Κύπρος μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στο σχέδιο αυτό, μεταφέροντας αέριο σε τερματικά υγροποίησης φυσικού αερίου στην Ελλάδα και από εκεί στη Βουλγαρία, Ρουμανία και την Κεντρική Ευρώπη».

Όλα αυτά είναι απλά ιδέες, είπε ο κ. Βιγκένιν, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά θέματα που πρέπει να συζητηθούν, ενώ κατέληξε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία με την Κύπρο και στο θέμα αυτό.