Συνάντηση Αναστασιάδη – Ομήρου με επίκεντρο την επίσκεψη στη Ρωσία και η διαχείριση της πρώην Λαϊκής

Τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Ρωσία και το θέμα της διαχείρισης της πρώην Λαϊκής Τράπεζας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι «η συνάντηση μου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εντάσσεται στο πλαίσιο των περιοδικών συναντήσεων που έχουμε για αλληλοενημέρωση. Σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μου έκανε μια εκτενή ενημέρωση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του στη Ρωσική Ομοσπονδία και τις συναντήσεις που είχε εκεί, καθώς και τις Συμφωνίες που συνομολογήθηκαν και, βεβαίως, για την επίσκεψή του στο Μπαχρέιν».

«Από δικής μου πλευράς», πρόσθεσε, «ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόσφατη επίσκεψη μου στην Τσεχία και για τις εκεί συναντήσεις μου».

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη στη Ρωσική Ομοσπονδία και τις αντιδράσεις που υπήρξαν από ορισμένες χώρες, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ο κ. Ομήρου είπε ότι «αυτές οι αντιδράσεις είναι απολύτως αδικαιολόγητες, θα έλεγα και απαράδεκτες, διότι δεν είναι δυνατόν να ζητούν από την Κυπριακή Δημοκρατία να παραμένει ‘γυμνή’ από συμμαχίες και ερείσματα, όταν μάλιστα αυτές οι συγκεκριμένες χώρες, που παρουσιάζονται ως παραπονούμενες και ότι έχουν θιγεί, τηρούν σε ό,τι αφορά το κυπριακό πρόβλημα μια στάση που δεν είναι καθόλου συμβατή με το διεθνές δίκαιο».

«Μια στάση που δεν είναι ποσώς καταδικαστική για τη συνεχιζόμενη τουρκική έκνομη συμπεριφορά στην Κύπρο – αναφέρομαι στη συνεχιζόμενη τουρκική στρατιωτική κατοχή – αλλά και τις πρόσφατες επιδρομικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ομήρου είπε επίσης ότι έθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την έντονη ανησυχία του για τα όσα διαδραματίζονται γύρω από το θέμα της διαχείρισης της πρώην Λαϊκής Τράπεζας «γιατί πραγματικά αυτό που συμβαίνει είναι ένα θέατρο του παραλόγου, που με έκπληξη παρακολουθούν οι πολίτες, οι οποίοι διερωτώνται τι ακριβώς συμβαίνει».

«Δύο χρόνια μετά την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας, η Αρχή Εξυγίανσης έχει αποτύχει παταγωδώς να προχωρήσει τις διαδικασίες για ικανοποίηση των πιστωτών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας», είπε.

«Η δική μου θέση, την οποίαν κατέθεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα, είναι απλή και σαφής, ότι θα πρέπει να αποδοθεί η ευθύνη διαχείρισης της πρώην Λαϊκής και των περιουσιακών της στοιχείων στους πιστωτές της πρώην Λαϊκής Τράπεζας. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος μετά από την πλήρη αποτυχία της Αρχής Εξυγίανσης να εκπληρώσει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της, όπως καθορίζονται από τη νομοθεσία», κατέληξε.