Συλλούρης: Το κυπριακό πρόβλημα, έχει τις ρίζες του σε ξένες παρεμβάσεις

Ξεκίνησαν σήμερα στην Αγία Πετρούπολη οι εργασίες της 137ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, όπου η Βουλή των Αντιπροσώπων μετέχει με αντιπροσωπεία, της οποίας ηγείται ο Πρόεδρος του Σώματος κ. Δημήτρης Συλλούρης.

Σε σημερινή τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση του κύριου θέματος της Συνέλευσης, που αφορά στην προώθηση του πολιτιστικού πλουραλισμού και της ειρήνης μέσω του διαθρησκειακού και διεθνοτικού διαλόγου, ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε τη σημασία του ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου ως τρόπου επίτευξης ενός ειρηνικού μέλλοντος. Για να κατορθώσουμε να οικοδομήσουμε ένα πλουραλιστικό, ευημερούντα κόσμο, θα πρέπει να αναπτύξουμε συνεργασίες, σεβόμενοι τις ιδιαιτερότητες και διαφορές μας, σημείωσε ο κ. Συλλούρης. Ως νομοθέτες, συνέχισε, καλούμαστε να ηγηθούμε με το παράδειγμά μας και να προωθήσουμε νομοθεσίες και πολιτικές που ενισχύουν την ανεκτικότητα, την κατανόηση και την ετοιμότητα για εποικοδομητικό διαθρησκειακό και διεθνοτικό διάλογο. Ένα διάλογο, που μπορεί τελικά να οδηγήσει στην ανάπτυξη, την πρόοδο, τον πλουραλισμό, ισχυρότερες δημοκρατίες και την τήρηση του κράτους δικαίου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, οικονομικές, δημογραφικές, μεταναστευτικές και πολιτιστικές. Προκλήσεις, σημείωσε, οι οποίες, αν δεν αντιμετωπιστούν προσεκτικά, μπορούν να παρεμποδίσουν σοβαρά κάθε προοπτική για ισχυρές και υγιείς πολυπολιτισμικές κοινωνίες και ειρήνη σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι επομένως, επιτακτικό, ανέφερε, να επαναπροσδιοριστούν οι στόχοι, οι πολιτικές και οι στρατηγικές, ξεκινώντας από τα παιδιά μέχρι και τις μεγαλύτερες ηλικίες, ώστε να αναπτυχθεί μια ολοκληρωμένη διαπολιτισμική στρατηγική.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην περίπτωση της Κύπρου, ο κ. Συλλούρης υπογράμμισε πως οι Κύπριοι, παρά την τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος της χώρας από το 1974, με τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις στη συνοχή της κοινωνίας, κατόρθωσαν να διαφυλάξουν το σεβασμό προς τους ανθρώπους από διαφορετικό υπόβαθρο. Μέσα από την ιστορική της διαδρομή, η Κύπρος έχει αναδειχθεί ως ένα μωσαϊκό διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών και η ποικιλομορφία έχει γίνει η μεγάλη της δύναμη, τόνισε ο κ. Συλλούρης, σημειώνοντας παράλληλα πως η θρησκεία δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Το κυπριακό πρόβλημα, πρόσθεσε, έχει τις ρίζες του σε ξένες παρεμβάσεις.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της Βουλής κατέδειξε πως η ικανότητα και η προθυμία δημιουργίας και διατήρησης του διαλόγου πέρα από σύνορα και διαχωριστικές γραμμές είναι ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω προώθηση της ειρήνης, της δημοκρατίας, της σταθερότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Έχουμε καθήκον ως κοινοβουλευτικοί, τόνισε, όχι μόνο να εργαστούμε ενεργά για την υιοθέτηση νομοθεσιών που καταπολεμούν το ρατσισμό και την ξενοφοβία ή προωθούν τον πολιτιστικό πλουραλισμό και την ειρήνη μέσω του διαθρησκειακού και διεθνοτικού διαλόγου, αλλά και να διασφαλίσουμε ότι εργαζόμαστε συλλογικά, ώστε να εγκαθιδρύσουμε μια παγκόσμια κουλτούρα ειρήνης, σημείωσε καταληκτικά.